„Naše telo by sme počas leta mali jedlom skôr osviežiť,“ hovorí Katarína Skybová, odborníčka na zdravý životný štýl a farmaceutka. Ako by mal vyzerať náš tanier? S dostatkom zeleniny, chudého mäsa, kyslomliečnych a celozrnných výrobkov. Prebytok tuku v strave naše trávenie zaťažuje a spomaľuje. „Mali by sme sa vyvarovať mastných a vyprážaných jedál. Namiesto sladkostí si vyberme radšej čerstvé svieže ovocie. Obmedzme soľ, ktorá zadržiava vodu. Telo dehydruje aj alkohol, príliš korenisté jedlá zase zvyšujú termogenézu a generujú teplo, v lete nás preto neschladia,“ dopĺňa.
Počas leta netreba zabúdať ani na dostatočnú hydratáciu. Paradoxne, voda sa zadržiava pri nedostatočnom pitnom režime. „V lete sa viac potíme, a preto strácame z tela aj viac minerálnych látok. Tie môžeme dopĺňať minerálkami. Hydratácia je pre náš organizmus mimoriadne dôležitá a v lete to platí dvojnásobne,“ dodala odborníčka na zdravý životný štýl. Ako sa však vo vysokých horúčavách schladiť tak, aby to bolo pre naše telo prospešné? Pomáha čerstvá zelenina a ovocie, najmä tá s dostatkom vody, ako sú uhorky, paradajky či melóny. Minerálky si môžeme osviežiť chladivou mätou a citrónom.
Počas sezóny dovoleniek sa často stretávame aj so stredomorskou kuchyňou, ktorá je postavená na rastlinnej strave a je zdraviu veľmi prospešná. Stredomorská alebo mediteránska strava je spôsob stravovania, ktorý vychádza z tradičného stravovania ľudí na ostrove Kréta a v južnom Taliansku v polovici 20. storočia. Zistilo sa, že ľudia z týchto oblastí sa dožívajú vyššieho veku, ako je bežný priemer, a to pri dobrom zdraví. „Hlavnú rolu v stredomorskej strave zohráva zelenina, ovocie, celozrnné výrobky, kvalitné oleje namiesto živočíšnych tukov, orechy a semená. To dopĺňajú mliečne výrobky, vajcia, biele mäso a ryby.
Červené mäso a cukor s konzumujú len príležitostne. Pitný režim tvorí najmä voda a občas deci červeného vína,“ vysvetľuje Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy Kompliment.
Stredomorský spôsob stravovania navyše znižuje riziko srdcovocievnych ochorení, rozvoja diabetu, demencie a zhoršovanie kognitívnych funkcií. Znižuje tiež riziko rakoviny a prospieva črevnému zdraviu, ktoré je nesmierne dôležité pre celkové dobré fungovanie organizmu. Táto strava zmierňuje chronický zápal v tele, čím ho chráni pred chorobnými procesmi.
Ako si však tento spôsoby stravovania udržať vo svojom režime aj po návrate z dovolenky? Podľa Kataríny Skybovej to nie je nič náročné a inšpirovať sa dovolenkovými receptami je podľa nej dobrý nápad. „Aj doma treba zostať pri množstve čerstvej či varenej zeleniny. No treba mať na pamäti, že pri stredomorskej strave nejde len o jedlo, dôležitý je aj celkový spôsob života s dostatkom pohybu na čerstvom vzduchu, dostatkom odpočinku a času stráveného v kruhu rodiny a priateľov. Komunita a pocit spolupatričnosti sú skutočne liečivé a veľmi prospievajú našej psychike i celkovému zdraviu,“ pripomína.