Máte doma starý chlieb a neviete čo s ním? Prinášame vám recept, ako si z neho pripraviť zdravý kvas

Máte doma starý chlieb a neviete čo s ním? Prinášame vám recept, ako si z neho pripraviť kvas.

26.08.2023 06:00
kvások, kvasenie, kvas Foto:
Pozor, kvvas obsahuje stopy alkoholu.
debata (3)

Kvas získame s pomocou recyklácie – vyrobí sa prekvasením starého chleba. Je výživný a dodáva organizmu silu. Tento recept je určený a výrobu ľahko kyslastého kvasu. Je hustý, mliečne zakalený a obsahuje množstvo zdravých laktobacilov. Pozor, obsahuje stopy alkoholu. Niekoho môže zaskočiť jeho kyslá chuť.

Čas výroby: 3–5 dní

Suroviny na 2 litre: 750 gramov starého chleba (tradične sa používa chlieb upečený z nahrubo pomletej celozrnnej raže alebo jačmeňa, ale môžete použiť akýkoľvek iný chlieb a ani nemusí byť starý), 50 gramov sušenej mäty, šťava z jedného citróna, 60 gramov cukru alebo medu, 1 gram soli, 60 gramov kvásku alebo balíček droždia, zopár hrozienok

probiotiká, črevá Čítajte viac Prečo kvasené potraviny nie sú probiotiká? Pri týchto ochoreniach si probiotiká radšej rozmyslite

Postup:

  1. Chlieb nakrájajte na kocky a pečte ho 20 minút vo vopred vyhriatej rúre (na 150 stupňov Celzia), kým úplne nevyschne.
  2. Chlebové kocky vložte do veľkého zaváracieho pohára. Pridajte mätu, citrónovú šťavu a tri litre vriacej vody. Zamiešajte, zakryte a nechajte 8 hodín (alebo aj dlhšie) stáť.
  3. Obsah preceďte a z chlebovej hmoty vytlačte čo najviac tekutiny. Keďže časť vody vsiakne chlieb, scedíte jej o niečo menej, ako bol jej pôvodný objem.
  4. Do zliatej tekutiny pridajte cukor alebo med, soľ a kvások alebo droždie. Dobre premiešajte a nechajte 2–3 dni kvasiť.
  5. Kvas prelejte do litrových fliaš, naplňte ich do troch štvrtín. Do každej pridajte zopár hrozienok a zatvorte vrchnákom. Nechajte ich deň až dva stáť pri izbovej teplote, kým hrozienka nevyplávajú na hladinu. Potom je kvas pripravený na pitie. V chladničke vydrží niekoľko týždňov.

(Zdroj: publikácia Sila prírodnej fermentácie, strana 179)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #recept #kvások #kvasenie