Šesť najhorších potravín, ktoré zhoršia potravinové intolerancie. Číslo päť poriadne prekvapí

Ak pociťujete nepríjemné príznaky intolerancie, pravdepodobne vám škodí niektorá (alebo niektoré) z bežne konzumovaných potravín. Ale identifikovať spúšťač problémov nemusí byť vždy jednoduché.

21.10.2023 11:17
potraviny s vysokým obsahom histamínu Foto:
Toto sú potraviny s vysokým obsahom histamínu alebo také, ktoré bránia jeho odbúravaniu z tela.
debata

Ak trpíte potravinovou intoleranciou, mali by ste vedieť, ktoré potraviny obsahujú vysoké množstvo histamínu. Je to prírodná látka produkovaná baktériami pri fermentácii, skladovaní alebo rozklade potravín.

Úlohu histamínu je chrániť organizmus pred infekciami tým, že vyvolá zápalovú reakciu na alergény. Táto reakcia sa môže prejaviť rôznymi spôsobmi, ako je kýchanie, svrbenie a iné symptómy, ktorými sa organizmus snaží zbaviť cudzích látok. Niektoré potraviny obsahujú významné množstvo histamínu, ale existujú aj látky, ktoré môžu stimulovať uvoľnenie histamínu z buniek, ktoré sa nachádzajú v citrusoch, surovom bielku, červenom víne a čokoláde. Alkohol, najmä spomínané červené víno, sekty a pivo, môže ďalej potláčať schopnosť enzýmov rozkladať histamín a zhoršiť príznaky intolerancie. Histamín sa nachádza aj v zdravých fermentovaných a nezdravých vysoko spracovaných potravinách, v octe alebo v syre a avokáde. Problém môže predstavovať aj konzumácia potravín, ktoré sa na prvý pohľad zdajú celkom neškodné, ako sú napríklad rajčiny, baklažán, špenát alebo kurča, pretože obsahujú zvýšené množstvo histamínu.

Kvasnice sú ďalšou zložkou, ktorú mnohí ľudia s histamínovou intoleranciou ťažko znášajú, problémy im robí najmä čerstvé pečivo.

6 potravín s vysokým obsahom histamínu

1. Fermentované potraviny

Hladina histamínu vo fermentovaných potravinách môže kolísať v závislosti od spôsobu prípravy a dĺžky kvasenia. Vysokú koncentráciu histamínu v porovnaní s bežnými potravinami má najmä kyslá kapusta.

2. Alkohol

Alkohol potláča aktivitu enzýmu, ktorý rozkladá histamín tele. Navyše napríklad červené vína sú aj sami o sebe bohaté na histamín. K nepríjemným reakciám na alkohol, ktoré spôsobuje histamínová intolerancia, jednoznačne patria migrény.

3. Balené mäso

Dajte prednosť čerstvému mäsu pred baleným, údeným alebo inak konzervovaným výrobkami. Jedna štúdia zistila, že hladina histamínu v mäse sa znižuje aj varením s výnimkou grilovania.

4. Vyzretý syr

Vek syra a teplota, pri ktorej je uskladnený, môže ovplyvniť hladinu histamínu. Obsah histamínu v syroch skladovaných pri teplote 22 stupňov Celzia je vyšší ako obsah histamínu v syroch skladovaných pri teplote 4 stupne Celzia.

5. Strukoviny

Strukoviny ako fazuľa, cícer a tiež arašidy sú hlavnými alergickými spúšťačmi u pacientov s astmou a pacientov s opuchom slizníc nosa.

6. Citrusové plody

Citrusové plody síce nemajú vysoký obsah histamínu, ale môžu spôsobiť, že sa histamín začne v tele uvoľňovať. Preto sa odporúča počas nízkohistamínovej diéty tento druh ovocia obmedziť alebo sa mu úplne vyhnúť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #migréna #histamínová intolerancia