Neznášate laktózu, lepok alebo histamín? Odlíšte ich od seba podľa tohto návodu

Vyhýbať sa histamínu v potravinách nie je veľmi jednoduché. Začnite tým, že vylúčte zo stravy všetko, po čom sa necítite dobre.

26.10.2023 08:55
tanier so salatom Foto:
Máte zo všetkých tých informácií o rôznych intoleranciách zmätok v hlave?
debata

Ak mlieko neznášate, ale fermentované mliečne výrobky tolerujete, môžete si byť istí, je to laktózová intolerancia. Ak naopak mlieko tolerujete, ale fermentované mliečne výrobky vám nerobia dobre, pravdepodobne ste citliví na histamín. Rovnakým spôsobom môžete odlíšiť aj lepkovú intoleranciu od histamínovej. Ak ťažkosti vznikajú po potravinách obsahujúcich lepok, je to intolerancia lepku. Ak neznášate výrobky, pri ktorých boli použité kvasnice, pravdepodobne ide o histamínovú intoleranciu.

Je skoro všade

Ako pri každej intolerancii, aj v prípade tej histamínovej je rozumné, ak sa budete riadiť určitými zásadami. Vyberajte si vždy čerstvé potraviny a vyhýbajte sa potravinám, ktoré sa blížia ku koncu dátumu spotreby.

Konzervované potraviny majú viac histamínu, napríklad paradajkový pretlak má 16,6 mg histamínu na 100 g, rybie konzervy majú okolo 20 mg na 100 g. Prihrievané jedlo nejedzte ani vtedy, keď bolo v chladničke.

Pozor, obsah histamínu stúpa aj vo všetkých fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta a jogurt. Skladovaním a zrením sa jeho obsah v potravinách zvyšuje.

V naloženom mäse množstvo histamínu rýchlo stúpa – a to nie je nič pre vás. Konzumujte len čerstvé mäso. Aj diétne kuracie mäso je pre ľudí s HIT nevhodné. Na histamín je bohaté aj bravčové a najmä hovädzie mäso. Všetky ryby obsahujú vysoké množstvo aminokyseliny, ktorá sa veľmi rýchlo rozkladá na histamín. Ak dostanete chuť na rybu, musí byť naozaj čerstvá.

Veľa histamínu je aj v morských riasach, v sóji a najmä v tofu, ale aj v zelenine ako tekvica a v žeruche. Vyhnite sa ultraspracovaným potravinám, pridaním rôznych konzervačných a stabilizačných látok, farbív a zvýrazňovačov chuti zvyšujú uvoľňovanie histamínu a spomaľujú jeho odbúravanie.

Ak sa to dá, pomôžte si

Dôležité je mať na pamäti, že histamín sa nedá úplne odstrániť z bežnej stravy, pretože ide o prírodnú zložku prítomnú prakticky vo všetkých živých organizmoch. Okrem toho nikto nie je stopercentný, a preto sa občas môžu vyskytnúť neúmyselné prehrešky voči diéte.

V týchto prípadoch môže byť farmakologická pomoc užitočnou alternatívou. Existujú kapsule obsahujúce chýbajúci enzým (diamínoxidázu), ktorý pomáha telu rozkladať histamín. Pomôžu vám pri zmierňovaní príznakov histamínovej intolerancie. Len nezabudnite svoj úmysel konzultovať s lekárom, aby ste mali potvrdenú správnu diagnózu a zabezpečenú liečbu šitú na mieru.

4 tipy, ako zatočiť s histamínom

1. Výživový doplnok s obsahom enzýmu

Kapsula sa užíva tesne pred jedlom, rozkladá histamín v strave a minimalizuje jeho vstrebávanie do krvného obehu. Týmto spôsobom sa zabráni klinickým prejavom intolerancie.

2. Antihistami­niká

Tieto lieky potrebujú ľudia s najzávažnejšími a prakticky každodennými prejavmi histamínovej intolerancie.

3. Vitamín C

Vysoké dávky vitamínu (minimálne 1 g denne) znižujú tvorbu histamínu v ľudskom tele a urýchľujú jeho odbúravanie.

4. Vitamín B6

Zvyšuje množstvo enzýmu, ktorý rozkladá histamín v čreve. Nezabudnite, že mnohé multivitamínové výživové doplnky obsahujú umelé farbivá, stabilizátory a iné prísady, ktoré môžu mať pri HIT škodlivý účinok.

Zdroj: Histamínová intolerancia Známa neznáma

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lepok #laktóza #histamínová intolerancia