Poznáte liečivý kyslý med oxymel? Bombu na imunitu si ľahko pripravíte sami

V lekárskych spisoch zo stredoveku od Hildegardy z Bingenu možno nájsť recepty a odporúčania na používanie oxymelu - kyslého medu. Oxymel (kyslý med) je označenie takmer zabudnutého liečiva z medu (grécke meli), octu (grécke oxos) a byliniek, korenín alebo plodov. Používa sa ako liečivý a posilňujúci prostriedok, ktorý účinkuje ako podpora (booster) imunitného systému.

03.11.2023 06:00
med, brusnice, šípky, jeseň, imunita Foto:
Sily medu, octu a byliniek pôsobia v synergii. V závislosti od prísady sa dá oxymel použiť pri horúčke, hlienoch v prieduškách, pri bakteriálnych alebo vírusových infekciách (chrípke) a zápaloch. ,,Tento medovo-octový nápoj je zdravou alternatívou k tinktúram s obsahom alkoholu, a preto je vhodný dokonca aj pre deti.
debata

Sily medu, octu a byliniek pôsobia v synergii. V závislosti od prísady sa dá oxymel použiť pri horúčke, hlienoch v prieduškách, pri bakteriálnych alebo vírusových infekciách (chrípke) a zápaloch. „Tento medovo-octový nápoj je zdravou alternatívou k tinktúram s obsahom alkoholu, a preto je vhodný dokonca aj pre deti. Kyslý med sa s obľubou využíva ako prevencia, posilňujúci prostriedok alebo booster pre imunitný systém dospelých aj detí. Cenné výživné a bioaktívne látky zásobujú telo pri nedostatku nejakej živiny. Oxymel sa napriek svojho kyslému pH s hodnotou 3–4 metabolizuje zásadito, a tak pôsobí proti prekysleniu organizmu,“ píše sa v publikácii Bylinky na imunitu, ktorej autorkou je známa nemecká prírodná liečiteľka s vlastnou praxou Claudia Ritter, členka Európskej komisie znalcov pre rastlinné liečivá.

Prísady: ocot, med, bylinky

Výroba oxymelu je jednoduchá a dá sa modifikovať mnohými spôsobmi. Základný recept pozostáva z 3 dielov regionálneho biomedu, 1 dielu nepasterizovaného jablčného octu a 1 dielu byliniek, korenín alebo plodov.

Čerstvé bylinky a plody

Ručne prebraté divorastúce bylinky, koreniny a plody zo zberu v prírode sú mimoriadne silné a plné živín. Obsahujú veľké množstvo dôležitých živín, horčín a sekundárnych rastlinných látok. Tu je výber byliniek a plodov:

  • pŕhľava – močopudná a detoxikujúca
  • černice – bohaté na triesloviny potláčajúce zápal
  • smrekové výhonky – používajú sa na zmiernenie kašľa
  • šípky – posilňujú imunitný systém
  • čučoriedky – bohaté na antokyány
  • baza čierna – potopudná
  • čierne ríbezle – vitamín C a iné
  • lipové kvety – odporúčajú sa pri horúčke
  • rakytník – podporuje imunitný systém
  • echinacea

OXYMEL – základný recept

  • Pohár medu položíme na teplejšie miesto, aby bol med tekutý. Pohár s plastovým skrutkovacím viečkom (kyselina octová je agresívna voči kovom), alebo zavárací pohár so skleným viečkom a strmeňovým uzáverom vyvaríme niekoľko minút v hrnci s vodou.
  • Preberieme, umyjeme, osušíme a najemno nakrájame čerstvé bylinky alebo plody.
  • Ocot a med dáme do vyvareného zaváracieho pohára a pridáme vybrané bylinky alebo plody. Zavárací pohár uzatvoríme a dobre ním zatrasieme.
  • Túto zmes necháme postáť 1–4 týždne na suchom a tmavom mieste, príležitostne potrepeme tak, aby sa účinné látky lepšie uvoľnili.
  • Neskôr bylinky, resp. plody, odfiltrujeme cez jemné sitko a oxymel prelejeme do fľašky. Vhodné sú fľašky s hnedým sklom. Pri izbovej teplote vydrží oxymel asi jeden rok. Majte tento nápoj umiestnený vždy na tmavom a chladnom mieste.
Publikáciu o prirodzenej sile rastlín a ich... Foto: Bianka Stuppacherová
Bylinky na imunitu, kniha, obálka Publikáciu o prirodzenej sile rastlín a ich vplyve na náš imunitný systém vydala Grada Slovakia.

Použitie a dávkovanie oxymelu

Pred použitím treba oxymel vždy pretrepať. Môže sa používať čistý po kvapkách alebo zmiešaný s vodou. Na posilnenie imunity v rámci prevencie stačia dve polievkové lyžice denne rozpustené v pramenitej či minerálnej vode počas 2–6 týždňov. Potom je vhodné urobiť si dva týždne prestávku. Užívať prednostne pred prvým jedlom dňa, pri citlivom žalúdku radšej po raňajkách.

Pri deťoch sa oxymel používa častejšie na znižovanie horúčky, podporu liečenia alebo posilnenie imunity. Dávkovanie sa v závislosti od veku a telesnej konštitúcie pohybuje od jednej čajovej lyžičky po dve polievkové lyžice denne rozriedené s vodou alebo ovocnou šťavou.

Oxymel sa dá používať aj v kuchyni, možno z neho vyčarovať napríklad šalátový dressing, ovocnú limonádu alebo smoothie. Rozhodne však kyslý med nezohrievajte, lebo by ste prišli o cenné účinné látky.

(Podľa knihy Claudia Ritterová – Bylinky na imunitu, Grada Slovakia)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #med #oxymel #booster imunity