Čo vložiť do mikulášskeho balíčka. Sušené ovocie aj kvalitnú čokoládu

Ak ešte premýšľate, čo dať deťom do mikulášskeho balíčka, aby to nebolo veľmi nezdravé, bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva pripravil niekoľko šikovných tipov.

05.12.2023 05:00
mikulas 1 Foto:
Deti dostávajú mikulášske balíčky.
debata

S bežnými sladkosťami v balíčku opatrne. „Je známe, že sladkosti a sladené nápoje sú nevhodné na každodennú konzumáciu. Spôsobujú zvýšenú kazivosť zubov a priberanie, čo vedie k obezite," skonštatovala vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Zuzana Klinčáková.

Z lokálnych surovín odporúča odborníčka jablká, z exotických mandarínky, pomaranče, kiwi a banány. Za výborný doplnok považuje aj sušené ovocie v rôznych formách. „Sušené ovocie dodá do organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo," dôvodnila.

V mikulášskom balíčku by sa mali nachádzať čokolády s vysokým obsahom kakaa a gumené cukríky, ktoré sú zdrojom kolagénu. Sladkosti typu cereálnych tyčiniek sú podľa úradu sladké, ale zároveň prospešné pre zdravie.

Keksíky a rôzne druhy napolitánok označil úrad za menej vhodné, keďže obsahujú prázdne kalórie a vyrábajú sa z nekvalitných margarínov. Lepšími pochúťkami pre deti sú rôzne bio keksíky vyrobené z celozrnnej múky, semiačok, orieškov.

Do balíčka sa hodia podľa úradu aj oriešky a orechy, ktoré obsahujú omega tri mastné kyseliny. Pôsobia pozitívne na mozog a cievy. Zároveň upozorňuje, že orechy obsahujú veľa alergénov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Svätý Mikuláš