Upravia trávenie, znižujú krvný tlak a odstránia nielen bolesť zubov. Ktoré koreniny to dokážu?

Korenie, ktoré sa používa do vianočného pečiva, krásne vonia, ale má aj veľa zdravotných benefitov.

06.12.2023 06:00
škorica Foto:
Škorica patri k Vianociam.
debata

Škorica

Škorica je pre mnohých symbolom najkrajších sviatkov roka a azda najpoužívanejším korením adventného a vianočného obdobia. S obľubou ju pridávame do vianočného pečiva, vareného vína a je vítanou súčasťou vianočnej výzdoby. Má však i rozmanité pozitívne účinky na ľudské zdravie. Patrí ku koreninám, ktoré podľa čínskej medicíny zahrievajú organizmus, čo sa v zime hodí vždy. Podľa niektorých štúdií je prevenciou vzniku cukrovky, pretože stabilizuje hladinu krvného cukru. Podporuje trávenie a chuť do jedla. Využíva sa aj ako podporný prostriedok pri znižovaní hmotnosti, pretože urýchľuje metabolizmus. Škorica tiež posilňuje mozgové funkcie ako učenie a pamäť.

Obľúbené vianočné korenie ďalej pôsobí aj ako prírodné antibiotikum a antivirotikum a je účinné ako antioxidant. To znamená, že bojuje proti voľným radikálom, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a spôsobujú civilizačné ochorenia ako rakovinu či srdcovo-cievne choroby. Škorica tiež znižuje krvný tlak.

So škoricou opatrne

Škorica je síce chutná i zdravá, ale aj pri nej platí, že všetkého veľa škodí. Látka kumarín, ktorú obsahuje, môže poškodiť pečeň a obličky. Odporúča sa preto skonzumovať denne maximálne polovicu čajovej lyžičky škorice.

Zázvor

Zázvor patrí do stále obľúbeného vianočného pečiva zázvorníkov. Obsahuje veľmi veľké množstvo liečivých látok, ktoré okrem iného pomáhajú odstraňovať hlien z dýchacích ciest a rýchlejšie sa tak zotaviť z ochorení dýchacích ciest. Vynikajúci je aj na tráviace problémy: nevoľnosti, nadúvanie, bolesti žalúdka. Podporuje chuť do jedla. Pozitívne na trávenie pôsobí najmä vďaka látke gingerol.

Klinček

Aké by bez neho boli varené víno a punč? Určite by nechutili tak výborne. Klinček kedysi patril k veľmi drahému a luxusnému koreniu, dnes je síce už bežne dostupný, ale stále veľmi cenný – kvôli pozitívnym účinkom na zdravie. Najcennejšou látkou, ktorú obsahuje, je eugenol, ktorý pôsobí ako prírodné anestetikum (proti bolesti) i antiseptikum (dezinfekčné účinky. Táto korenina sa zvykne používať pri bolesti zubov, treba ju rozkúsať a nechať pôsobiť na mieste, kde bolí. Okrem toho klinček ústnu dutinu aj dezinfikuje. Podobne ako vyššie spomenuté koreniny je klinček dobrý na trávenie, ktoré upokojuje. Je aj vynikajúcim antioxidantom.

Badián

Pre svoj hviezdicovitý tvar urobí veľkú parádu ako súčasť vianočnej výzdoby a jeho výrazná vôňa spríjemní čakanie na najkrajšie sviatky roka. Badián je aj neodmysliteľnou súčasťou korenia na medovníčky. Slúži na dobré trávenie, funguje proti bolestiam brucha či žalúdku, kŕčom. Preto aj býva súčasťou rôznych likérov a digestívov. Má antivírusové účinky, oseltamivir, látka v ňom obsiahnutá, našla dokonca uplatnenie v známom lieku proti vírusovým ochoreniam Tamiflu.

Vanilka

Vanilku dnes môžete kúpiť sušenú, ako extrakt či pastu alebo v podobe vanilkových strukov. Pravá vanilka patrí k najdrahším koreninám, a právom. Na Vianoce sa bez nej nezaobídu vanilkové rožteky, ktoré ju majú priamo v názve. Vanilka v ľudskom organizme účinne pôsobí proti plesniam a hubám. Použiť ju možno na liečbu kožných neduhov, ako sú ekzémy. Podporuje zdravú, krásnu a vypnutú pleť. A možno ste nevedeli, že vanilka má aj silné afrodiziakálne účinky, zvyšuje teda chuť na sex. Niet divu, že sa pridáva aj do parfumov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vanilka #škorica #klinček #badián