Nezdravá vianočná strava? Ale kdeže, toto sú prednosti 4 typických sviatočných potravín

Ryby, med, cesnak a kyslá kapusta, to je štvorica super zdravých sviatočných potravín.

21.12.2023 11:00
rodina, vianoce, večera Foto:
Vianočný stôl nemusí byť nezdravý.
debata (1)

Už počas sviatkov môžete urobiť prvé kroky k lepším stravovacím návykom. Vyberte si z tradičných vianočných potravín tie, ktoré telu prospievajú a začleňte ich do svojho jedálnička i v posviatočnom období. Vďaka nenáročným tipom si zároveň môžete osvojiť jednoduché postupy pri príprave či servírovaní, ktoré prospejú vášmu zdraviu i zdraviu vašich najbližších.

Tradičným vianočným jedlom sú ryby. Mäso rýb je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus. Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Výživové hodnoty rybieho mäsa umocníte, ak namiesto vyprážania uprednostníte dusenie, v porovnaní s vyprážaním je vhodnejšie aj grilovanie či pečenie.

Prečo sa vyhnúť klasickému vyprážaniu

Počas vyprážania potravín sa pri vysokých teplotách tvorí chemická látka akrylamid. Konzumovanie potravín s akrylamidom potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Znížiť ho môžete správnym skladovaním surovín, ale i zmenou postupov pri tepelnej príprave pokrmov. Jednou z najdôležitejších zásad je vyprážať potraviny nie do hneda, ale do zlatista.

Okrem rýb patria ku klasickým vianočným surovinám napríklad med, cesnak a kyslá kapusta.

Med obsahuje minerály železo, meď, mangán, sodík, draslík, fosfor, aj množstvo vitamínov ako B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K a ďalšie. Vďaka 70– až 80-percentnému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžite energiu.

Cesnak obsahuje alicín, ktorý priaznivo vplýva na ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami, priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi.

Kyslá kapusta obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. Kyslá kapusta je bohatá na betakarotén, vitamín C, minerálne látky – draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo. (Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryby #med #cesnak #kyslá kapusta