Desatoro zdravých Vianoc

Ako jesť a piť, aby ste sviatky zvládli v zdraví. Tu je desať rád, ktorých sa treba držať.

24.12.2023 06:00
Vianoce Foto:
Prežite vianočné sviatky v zdraví.
debata
  1. Vedome dbajte na množstvo zjedeného jedla. Oči by síce zjedli všetko a hneď, avšak rozum by mal ruku, ktorá si berie ďalšie vianočné pečivo, zastaviť. Jedzte v malých porciách a častejšie cez deň. Pre zdravie je to lepšie, ako sa poriadne napchať dvakrát denne. Uľahčíte svojmu tráveniu a budete mať aj lepšiu náladu.
  2. Dajte pozor na pričastú konzumáciu vyprážaných jedál. Ak si dáte jeden vyprážaný rezeň či rybu denne, vôbec nič sa nedeje, avšak vo vyprážanom, chipsoch či hranolkách sa nachádza látka akrylamid, ktorá je rakovinotvorná.
  3. Ak sa to dá, obmedzte jedlá, v ktorých sa nachádzajú surové vajíčka. Môžu to byť rôzne dezerty alebo zemiakový šalát, ktorý ste pripravili s pomocou domácej majonézy. Tieto pokrmy ideálne zjedzte v deň prípravy, pretože baktérie salmonely sa v nich môžu rozmnožiť už po niekoľkých hodinách.
  4. Nepreháňajte to s alkoholom, tvrdému sa vyhnite úplne, radšej si dajte pohár kvalitného vína či trochu piva na podporu trávenia. Alkohol nepríjemne dehydratuje, spomaľuje spaľovanie tukov zo stravy a potláča tvorbu tráviacich enzýmov. Zvyšuje tiež hladinu cukru, čo môže zhoršiť cukrovku. Ak trpíte dnou, nadmerná vianočná konzumácia mäsa a údenín v kombinácii s alkoholom môže viesť k záchvatu tejto choroby.
  5. Dbajte na dostatočný pitný režim, čím samozrejme nemyslíme sladené nápoje. Najlepšia je čistá voda, nesladený čaj, prípadne minerálka. Dobrú službu môžu v čase prejedania urobiť aj čaje na trávenie.
  6. Vianočné pečivo a zákusky sa snažte aspoň trochu nahradiť čerstvým ovocím, prípadne ovocím sušeným, nesladeným.
  7. Ak to preženiete s jedlom a dostavia sa tráviace problémy, vo väčšine prípadov pomôže nasadenie nedráždivej diéty s obmedzením soli, tukov a cukrov. Tabu je alkohol. Pite dostatok tekutín, pomôžu minerálky, čaje na trávenie. V lekárni kúpite prípravky na podporu tráviacich enzýmov. V prípade výskytu veľkých bolestí brucha, zástavy vetrov či zvracania radšej vyhľadajte odbornú pomoc.
  8. Ako obmedziť množstvo zjedeného vianočného pečiva? Na stole ho nemajte celý deň, zvádza to k neustálej konzumácii. Malý tanierik s pečivom vytiahnite počas dňa len príležitostne, ako dezert po obede alebo k popoludňajšej kávičke.
  9. Nezabúdajte na pohyb na čerstvom vzduchu. Prechádzka dokáže vo vianočnom čase, ktorý sa vyznačuje nadbytkom jedla, sedením pred televízorom a početnými návštevami, urobiť doslova zázraky s telom i hlavou.
  10. Myslite aj na svoju psychiku. Vianoce sú síce sviatky pokoja a rodiny, avšak zvládnuť ich vo vyrovnanom duševnom stave môže byť náročné. Skúste si urobiť aspoň pár chvíľ pre seba, ukryte sa v súkromí, vypite si v pokoji kávu či čaj, prečítajte si pár stránok z knihy a potom sa s úsmevom na perách vráťte do rušného vianočné diania.

Aké sú najčastejšie vianočné zdravotné problémy?

Typické sú tráviace ťažkosti, bolesti brucha, žlčníkové záchvaty či podráždenie pankreasu. „Okrem tráviacich problémov zvýšený príjem slaného jedla s nedostatkom pohybovej aktivity vedie ku zvýšeniu tlaku krvi. Dochádza tiež k výkyvom glykémie, teda hladiny cukru v krvi. Počas Vianoc je prítomné aj vyššie riziko infekčných hnačkových ochorení," vraví internistka Terézia Pázmanová zo špecializovanej nemocnice Agel Clinic v Bratislave.

„Ostražití by mali byť najmä ľudia, ktorí majú cukrovku, obličkové ochorenia, srdcovocievne choroby ako vysoký tlak, sú po srdcovom infarkte a samozrejme s ochoreniami tráviaceho systému, ako sú napríklad žlčníkové kamene, žalúdočné a dvanástnikové vredy, zápal pankreasu a podobne. Môže dôjsť aj k zhoršeniu ochorení hrubého čreva, zápalových ochorení a hemoroidov,“ upozorňuje internistka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočná večera