Toto ovocie zlepšuje náladu, pomáha pri nespavosti, zápche aj hnačke

Banány boli v minulosti symbolom bohatých Vianoc a veľa rodín si bez ich nedokáže sviatky predstaviť ani dnes. Okrem toho, že vedia prispieť k slávnostnej nálade, prospievajú aj nášmu zdraviu. Ako?

25.12.2023 12:20
spanok Foto:
Banány pomáhajú pri nespavosti, ráno sa preto budete budiť odpočinutí a v dobrej nálade.
debata (1)

Prvé zmienky o banánoch sú približne z roku 500 pred Kristom. Banánovník je tropická bylina, ktorá dosahuje výšku okolo 15 metrov. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, dnes sa však už pestuje na plantážach po celom svete.

Ide o veľmi hodnotné ovocie, ktoré dokáže doplniť potrebné látky do nášho tela. Odporúča sa preto na dennú konzumáciu. Účinok na organizmus je neopísateľný. Menej zrelé banány pomáhajú pri zápche, zrelé naopak pri hnačke. „Účinky banánov boli zaznamenané pri bolestiach hlavy, bojujú pri depresii. Vďaka vitamínu B tlmia nervový systém,“ hovorí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Vitamín B a tryptofán uvoľňujú v tele serotonín, ktorý znižuje nervozitu a stres. Serotonín zabezpečuje dobrú náladu. Banány odstraňujú aj nespavosť. „Podporujú imunitný systém, preto ich odporúčam konzumovať počas zimných a sychravých dní,“ hovorí odborníčka.

Oproti inému ovociu má banán vyššiu energetickú hodnotu kvôli obsahu sacharidov. Pri chudnutí s nimi preto opatrne. Prírodné cukry sacharóza, fruktóza a glukóza však v kombinácií s vlákninou poskytujú okamžitý zdroj energie.

Vďaka obsahu vlákniny banán zlepšuje vyprázdňovanie a prispieva k pravidelnej stolici. Pozor však, pri obličkových problémoch obmedzte banány v strave na minimum.

Najvhodnejšie je banány skladovať pri izbovej teplote, lebo v chladničke nedozrejú a zhnednú.

(Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #stres #Vianoce #banán #nespavosť #banány #banánová šupka