Vianočné pečivo možno upiecť aj z krmiva pre zvieratá

V Potravinovom inkubátore Výskumného centra AgroBioTech Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vyvíjali inovatívne a zdravé vianočné pečivo. Okrem klasických, bezlaktózových a bezlepkových medovníkov, zázvorníkov a ďalšieho pečiva tu v predvianočnom období pripravovali aj netradičné mlátové medovníky.

26.12.2023 12:00
Vianoce, medovníky, vianočné pečenie Foto:
Vianočné pečivo možno pripraviť aj z netradičných surovín.
debata

„Časť klasickej pšeničnej múky sme nahradili mlátom, čo je vedľajší produkt pri výrobe piva v našom experimentálnom pivovare,“ priblížila vedeckovýskumná pracovníčka Potravinového inkubátora Eva Kováčiková. Mláto je mimoriadne nutrične zaujímavé a zdravé, obsahuje veľké množstvo vlákniny a polyfenolov. Väčšinou sa však v praxi využíva len ako krmivo pre zvieratá. „Je veľká škoda ho nevyužívať aj ako potravinu pre človeka,“ podotkla Kováčiková.

Vedeckovýskumní pracovníci tiež pracovali na vývoji optimálnych receptúr oblátok. Vo vegánskej verzii použili ovsené mlieko, do ďalších išli prísady ako zelená káva, arónia, zelený jačmeň, medovka, perníkové korenie či kúsky sušeného pomaranča. Venovali sa aj príprave inovatívnych potravinových produktov z ovocia a koreňovej zeleniny, napríklad zdravých čipsov či čajov.

Demonštračná záhrada

„Ovocné pyré sme vyrobili napríklad s prídavkom mäty, rakytníka či mrkvy. Ovocie a zeleninu nám dodáva Demonštračná záhrada SPU, takže všetko je lokálne a bio,“ povedala Kováčiková. Cieľom je vyvíjať zdravé, nutrične hodnotné a inovatívne potraviny zo surovín z lokálnych zdrojov. „V prvom kroku našu receptúru overujeme v laboratórnych podmienkach a v Potravinovom inkubátore už priamo v poloprevádzkových podmienkach zhodnotíme, či je receptúra vhodná aj do väčších prevádzok,“ dodala.

Potravinový inkubátor vznikol v zrekonštruovanej budove v areáli univerzity v rámci projektu Drive4SIFood. Vytvára priestor pre pilotné testovanie produktov. Firmy, študenti a startupy si v ňom vďaka modernej infraštruktúre budú môcť otestovať svoje inovatívne nápady.

Pre začínajúcich podnikateľov v oblasti potravinárstva sa chystajú nové programy formou mentoringu a koučingu, ktoré budú cennou pomocou pri vývoji inovatívnych produktov či vylepšovaní ich receptúry. Po schválení potravinárskej prevádzky budú môcť študenti a zamestnanci SPU nájsť niektoré produkty v bufetoch a verejnosť ich bude môcť ochutnať na podujatiach organizovaných univerzitou.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Vianoce #medovníky #oblátky