Keto diéta je číslom jeden medzi diétami s rýchlym výsledkom

Odborníci však tvrdia, že s takým nízkym obsahom sacharidov, 20 až 50 gramov, je príliš obmedzujúca na to, aby ju bolo možné dodržiavať dlhodobo.

23.03.2024 14:00
váhy, diéta, chudnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ketogénna (keto) diéta bola vyvinutá v roku 1920 na liečbu epilepsie. Je to stravovací systém s vysokým podielom tukov, so stredne vysokým podielom bielkovín a s nízkym podielom sacharidov. Hlavné potraviny na jedálnom lístku sú mäso, ryby, syr, vajcia, oleje, avokádo, maslo, smotana, orechy, semená a nízkosacharidová zelenina. Zelenina s vyšším obsahom sacharidov, väčšina mliečnych výrobkov, obilnín, fazuľa, ovocie a spracované potraviny sú obmedzené alebo vylúčené.

Ketogénna strava môže viesť k rýchlemu chudnutiu, má však určité nevýhody. Keď telo prechádza zo spaľovania sacharidov na spaľovanie tukov, vstupuje do ketózy a môže sa prejaviť „keto chrípka“. Nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy, únava, závraty, nespavosť či znížená tolerancia cvičenia zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých dní až týždňov. V tejto fáze je dôležité prijímať dostatok tekutín a elektrolytov, ktoré zmierňujú príznaky.

Ktorá strava je zdravšia?

Kontrolovaná štúdia publikovaná v máji 2022 v American Journal of Clinical Nutrition bola vykonaná s cieľom zistiť, či je lepšia keto diéta alebo stredomorská strava. Vedci na Stanfordovej univerzite požiadali 33 ľudí s prediabetom a cukrovkou, aby dodržiavali obe diéty, najprv jednu a potom druhú, počas troch mesiacov.

Svata Katerina, ajurvéda, kurz varenia, Nalin Kumara Kodithuwakku Čítajte viac Piť alebo nepiť počas jedenia? V ajurvéde sa kladie veľký dôraz na správnu kombináciu potravín

Obe skupiny stratili podobné množstvo hmotnosti a vykazovali lepšiu stabilitu cukru v krvi, ale stredomorská strava vyšla ako jasný víťaz v jednom veľmi dôležitom faktore: dokázala znížiť zlý LDL cholesterol. Ketodietári jedli oveľa menej vlákniny a mali tendenciu konzumovať menšie množstvo tiamínu, vitamínov B6, C, D a E a fosforu. Autori štúdie tvrdia, že neexistuje žiadna výhoda z prísneho obmedzenia zdravých sacharidov, akými sú fazuľa, celé zrná, ovocie a zelenina.

Nežiaduce účinky

Množstvo sacharidov je veľmi obmedzené, preto si keto diéta vyžaduje starostlivé plánovanie a môže vyžadovať pomoc odborníka na výživu. Pretože ide o vysoko obmedzujúcu diétu, len veľmi málo ľudí sa dokáže takto stravovať navždy, čo môže viesť k opätovnému získaniu časti (alebo celej) stratenej hmotnosti.

Krátkodobé nežiaduce účinky ketogénnej diéty (do dvoch rokov) sú dobre známe. Dlhodobé však práve pre nedostatok informácií zo spomínaných dôvodov nie sú zaznamenané. Existujú však obavy, že držanie keto diéty viac ako dva roky môže spôsobiť kognitívny pokles, nedostatok vitamínov a minerálov, obličkové kamene, srdcové choroby aj stratu svalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravá strava #diéty #keto diéta