Plody takmer zabudnutého kríka zázračne zlepšia zdravie. Znižujú cholesterol aj krvný tlak, pomáhajú liečiť žlčník i pečeň

Dráč obyčajný. Na liečivé účinky, ktoré ponúka, sa dnes skoro zabudlo, a pritom si jeho blahodarný vplyv na zdravie pochvaľovali už starí Gréci. Nenechávajte plody tŕnistého kra vtákom a radšej ich využite na posilnenie svojho organizmu.

15.01.2024 06:00
drac obycajny ker Foto:
Dráč obyčajný v zimnom období.
debata (1)

Tvarom dráč obyčajný pripomína šípky a v niečom má aj podobné účinky na zdravie. Plody oboch krov sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitu, skracuje trvanie infekčných ochorení, pomáha rýchlejšie hojiť rany, zmierňuje únavu a vyčerpanie a podporuje aj zdravý vzhľad pleti, pretože súvisí s tvorbou kolagénu v koži. Sto gramov dráča obsahuje až 25 miligramov céč­ka.

Dráč je zaujímavý aj vysokým obsahom vitamínu K. Jeho účinky na ľudský organizmus nie sú také známe, avšak význam má veľký. Vitamín K je zodpovedný za zrážanie krvi. Ak trpíte častým krvácaním z nosa, možnou príčinou môže byť práve nedostatok vitamínu K.

Káčko ďalej regeneruje bunky a podporuje ich rast. Pozitívne ovplyvňuje aj mineralizáciu kostí. U ľudí s dostatkom vitamínu K bolo preukázané až o 45 percent nižšie riziko zlomenín. Káčko je veľmi dobré prijímať spolu s vitamínom D. Prečo? Vitamín D potrebujeme na vstrebanie vápnika a fosforu do krvného obehu. Vitamín K pomáha vápnik prepraviť tam, kde je to treba a zabraňuje tomu, aby sa ukladal v cievnych stenách a spôsoboval ich vápenatenie (takzvaná arteriálna kalcifikácia).

Dráč je bohatý aj na obsah antioxidantov, ktoré chránia pred negatívnym pôsobením voľných radikálov. To sú látky, ktoré vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny a ich pôsobenie na ľudský organizmus je veľmi negatívne. Môžu spôsobovať srdcovocievne či dokonca onkologické ochorenia.

Plody trojmetrového kríka ďalej pomáhajú pri zápaloch v ústnej dutine, zmierňujú zdravotné problémy spojené so žlčníkom (zápaly, záchvaty, kamene) či pečeňou, znižujú krvný tlak, hladinu cukru a cholesterolu, posilňujú močové cesty a močový mechúr, pôsobia celkovo proti zápalom v tele, majú protiplesňové účinky, zlepšujú trávenie, upevňujú zdravie kardiovaskulárneho systému, pôsobia proti zápalom žalúdka i žalúdočným vredom aj posilňujú zrak… Výpočet zdravotných benefitov je skutočne dlhý a ani zďaleka nie konečný.

Všestranné využitie v kuchyni

Dráč môžete prijímať vo forme čaju či tinktúry, ponúkajú ho najmä obchody so zdravou výživou. Plody sa predávajú tiež ako sušené, možno ich konzumovať len tak, avšak pozor, sú kyselkavé.

Na zlepšenie zdravia si dráč ráno pridajte do ovsenej kaše či ním ochuťte jogurt. V lete zasa obohatí zeleninový či ovocný šalát. Zamiešajte ho do smoothie a nebojte sa prihodiť do koláčov. Z plodov si dokonca možno pripraviť aj marmeládu, sirup či limonádu. A kto rád v kuchyni experimentuje, ten vyskúša prípravu netradičnej omáčky, ktorá sa hodí najmä k mäsu.

Na Blízkom východe, dráč je veľmi populárny najmä v Iráne, sa plody tohto pekného kríka dokonca grilujú či pečú. Sušený dráč tam pridávajú do mäsitých jedál alebo do ryže.

Dráč sa považuje za bezpečný plod, avšak dávka nad dvadsať bobúľ môže spôsobiť tráviace problémy (vracanie, hnačku) alebo podráždiť nervový systém. Deti a tehotné ženy by sa mu preto mali radšej vyhnúť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #imunita #vitamín C #žlčník #vitamín D #vysoký tlak #vitamín K #šípky #obranyschopnosť #hloh #dráč obyčajný #jarabina