Kvasená kapusta je skutočný superliek. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu aj nervy

Je dobre známe, že kvasená kapusta vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných baktérií prospieva tráviacemu traktu a zvyšuje vstrebávanie živín. Vedeli ste však, že okrem toho výrazne podporuje imunitu a nervy aj tvorbu červených krviniek?

21.01.2024 06:00
kvasená kapusta, kyslá kapusta, šťava z kyslej... Foto:
Doprajte si ju každý deň.
debata

Vitamín C

Kvasená kapusta má vysoký obsah vitamínu C, vyšší aj ako čerstvá kapusta. Je to dôsledok činnosti baktérií mliečneho kvasenia. Baktérie premieňajú cukry na kyselinu mliečnu, čo je podstata kvasenia. Mimochodom, práve kyselina mliečna spôsobujú kyslú chuť obľúbenej zimnej zeleniny. Vitamín C potrebuje imunita na svoju správnu činnosť. A ak už ochorieme na respiračnú infekciu, céčko skracuje dobu trvania choroby. Pomáha tiež hojiť rany, mierni únavu a podporuje mladistvý vzhľad, pretože súvisí s tvorbou kolagénu v koži.

Podpora imunity

Ľudská imunita je natoľko silná, nakoľko má človek v poriadku črevnú mikroflóru. V našich črevách sídli až 80 percent imunitného systému a bez užitočných baktérií probiotík, ktoré tráviaci trakt osídľujú, nie je možné udržať si dobré zdravie. Ak je bakteriálne zloženie v črevách narušené, hrozí oveľa väčšia náchylnosť napríklad na respiračné ochorenia. Kvasená kapusta dodáva zdraviu prospešné probiotiká do čriev.

Vitamín B12

Pri kvasení sa v kapuste vytvára veľmi dôležitý vitamín B12 (kobalamín), ktorý nájdeme predovšetkým v živočíšnych produktoch, v rastlinných sa takmer nevyskytuje. Výnimkou je práve kvasená kapusta. Vo svojom jedálničku by ju tak mali mať vegetariáni celkom určite. Tento vitamín má blahodarný účinok najmä na nervovú sústavu a mozog. Udržiava vo výbornej kondícii najmä periférne nervy. Vitamín ďalej priaznivo ovplyvňuje krvotvorbu. Pôsobí na tvorbu červených krviniek. Bez vitamínu B12 sú červené krvinky príliš veľké a nedokážu tak správne vykonávať svoju hlavnú úlohu, dopravovať kyslík do buniek. Kobalamín je dôležitý je aj pre svaly a kosti.

Pozor, pre vysoký obsah sodíku v kvasenej kapuste by jej konzumáciu mali obmedziť ľudia s ochorením obličiek a so zvýšeným krvným tlakom.

Koľko jej zjesť?

Aby mala kvasená kapusta na naše zdravie pozitívny vplyv, je potrebné konzumovať ju pravidelne, ideálne každý deň, a to najmä v zimnom období, keď je prísun vitamínov zo zeleniny v porovnaní so zvyškom roka obmedzený. Už dvesto gramov kvasenej kapusty pokryje dennú potrebu zdraviu prospešných látok, ktoré kapusta obsahuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #kvasená kapusta #kapusta #probiotiká #obranyschopnosť