Prerušovaný pôst
Jeden z aktuálne najhorúcejších stravovacích trendov, ktorého korene siahajú ďaleko do histórie. Už v staroveku slúžil prerušovaný pôst ako cesta k uzdraveniu tela. Aktuálne sa používa pri redukcii váhy a jeho obľuba stúpa predovšetkým vďaka tomu, že nejde o hladovanie či drastické zníženie kalorického príjmu.
Jeho podstatou je konzumácia potravín v určitých časových úsekoch. Najčastejšou formou prerušovaného pôstu je 16/8, teda 16 hodín sa postíte, pričom v osemhodinovom okne môžete jesť, na čo máte chuť. Do pôstu sa, samozrejme, započítava aj spánok, takže v praxi to môže znamenať vynechanie raňajok.
Pohľad výživovej poradkyne: „Vďaka prerušovanému pôstu telo efektívne a rýchlejšie využíva tukové zásoby na energiu, čo je taktiež jeden z hlavných dôvodov, prečo je tento typ stravovania obľúbený. Zároveň zvyšuje hormonálne funkcie, čím urýchľuje funkciu metabolizmu. Počas pôstu klesá hladina inzulínu v krvi, preto môže dochádzať k zvýšeniu hladiny rastového hormónu, čo môže mať za následok jednoduchšie naberanie svalov,” uvádza výživová poradkyňa Prodietix Šárka Hovorková.
Nízkotučná diéta
Nízkotučná diéta je založená z 80 percent na príjme sacharidov. Tuky a bielkoviny sú v strave zastúpené len z 20 percent. Potraviny ako vajcia, mäso alebo mliečne výrobky sú v tomto type stravovania veľmi striktne obmedzené. Nízkotučnej diéte vládnu potraviny rastlinného pôvodu, ale aj tie si musíte dôkladne strážiť, pretože extra panenský olivový olej, orechy alebo avokádo obsahujú tuku až príliš.
Pohľad výživovej poradkyne: „Z dlhodobého hľadiska je nízkotučná diéta skôr neudržateľná a nie je príliš chutná. Tuk plní v tele niekoľko dôležitých funkcií, je nositeľom chuti, pomáha telu absorbovať v tukoch rozpustné vitamíny, ako je vitamín A, D, E a K. Navyše, ak vo väčšej miere zaradíte do jedálnička odtučnené varianty rôznych výrobkov, môže byť tuk nahradený cukrami a škrobmi a chudnutie sa preto môže zastaviť,” vraví odborníčka.
Ketónová diéta
Ketónová (proteínová) diéta je veľmi obľúbená pre dostatočný obsah bielkovín a tukov, ktoré vás zasýtia, čím sa vyhnete hladovaniu. Celkový úbytok na váhe býva pri tomto type stravovania pomerne veľký a výsledky sa dostavia niekedy oveľa skôr, ako by ste čakali. Pri keto diéte prechádza telo na náhradný zdroj paliva, ktorým sú tzv. keto látky, ktoré si telo vytvára z vlastných tukových zásob.
Pohľad výživovej poradkyne: „Ketónová diéta je ideálna pre zdravé osoby bez akýchkoľvek nutričných obmedzení a pri vhodne nastavenom režime je pomerne rýchlou cestou k vysnívanej váhe. Dôležitá je však celková zmena životného štýlu, ktorý je potrebné dodržiavať aj po jej ukončení. Ak si vyberiete túto cestu z bežnej stravy, je potrebné striktne si ustrážiť množstvo bielkovín a vyhýbať sa nevhodným tukom,“ uvádza výživová poradkyňa.
Nízkosacharidová diéta
Základom low carb stravovania, tak ako pri každej diéte, je výber vhodných potravín. Výrazne sú obmedzené tie vysokosacharidové, ktorých absencia je vykompenzovaná dostatkom zdravých tukov a bielkovín. V praxi to znamená, že tanier by mal obsahovať predovšetkým mäso, zeleninu, vajíčka či ryby.
Medzi nežiadúce potraviny patrí sušené ovocie alebo obilniny. Vyhnúť by ste sa mali aj ryži, cestovinám, sladeným nápojom a medu. Ak máte chuť na ovocie, povolené sú skôr bobuľové druhy s minimom sacharidov. Celkový príjem sacharidov by nemal predstavovať 200 gramov na deň.
Pohľad výživovej poradkyne: „Ide o typ stravovania, ktorý môže byť v mnohom prospešný. Naučí vás vyradiť potraviny plné jednoduchých cukrov, ktoré sa môžu podieľať na nadváhe. Dlhodobo však ale nie je vhodné vyraďovať z jedálnička obilniny alebo ovocie. Telu by mohli v budúcnosti chýbať nevyhnutné vitamíny a vláknina,“ dodáva Šárka Hovorková.