Tieto celebrity vyskúšali lieky na chudnutie

Pri pohľade na celebrity, ktoré sa zrazu vynorili so super štíhlou postavou, ste možno zostali zaskočení: Ako je to možné?

03.03.2024 11:00
ozempic, liek na chudnutie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Možno je za tým Ozempic. Popularita injekčného lieku, pomocou ktorého schudnete aj 4 až 5 kíl za týždeň, raketovo stúpla v USA i Veľkej Británii. Výrobca priznáva, že je ho na trhu nedostatok čiastočne pre vysoký dopyt.

Ozempic je komerčný názov lieku semaglutid a je určený pre obéznych pacientov s diabetom typu 2 a ďalšími zdravotnými problémami. Pôvodne neslúžil na chudnutie, čo je v skutočnosti jeho vedľajším efektom. Semaglutid napodobňujú hormón GLP-1, ktorý sa uvoľňuje v tráviacom trakte po jedle. Pomáha urýchliť produkciu inzulínu v tele a signalizuje mozgu pocit plnosti. K vedľajším účinkom patrí napríklad strata svalovej hmoty, nevoľnosť, hnačka alebo zápcha, a bežne sa stáva, že po skončení liečby váha vyskočí opäť hore. Americký úrad pre potraviny a liečivá (FDA) teraz skúma ďalšie vedľajšie účinky Ozempicu vrátane vypadávania vlasov a samovražedných myšlienok.

Elon Musk. Foto: Frederic Legrand - COMEO
Elon Musk. Elon Musk.

Obchodný magnát Elon Musk ešte v roku 2022 priznal, že schudol vďaka pôstu a Wegovy (liek s rovnakou účinnou látkou semaglutid). Na MET GALA 2022 sa povrávalo, že si Ozempicom pomohla aj Kim Kardashian, aby sa dostala do ikonických úzkych šiat Marilyn Monroe, čo však ona vehementne poprela. Aj ďalšie celebrity sa dušovali, že desať kíl zhodili pomocou tvrdej driny a dodržiavania prísnej diéty (napríklad jej sestra Khloé), ale ľudia túžiaci po rovnakej radikálnej fyzickej premene sa vrhli na lekárne a vykúpili lieky pre diabetikov, často si neuvedomujúc riziká a nežiaduce komplikácie. Dôležité bolo, čo najrýchlejšie sa pochváliť fotkami pred a po na Instagrame.

Boris Johnson. Foto: Alexandros Michailidis
Boris Johnson Boris Johnson.

Bývalý britský premiér Boris Johnson pre Daily Mail napísal, že si všimol, že niektorí jeho kolegovia sú zrazu akýsi štíhlejší, a tak sa na užívanie semaglutidu spýtal lekára, ktorý mu povedal, že je ideálnym kandidátom. Chudol rýchlosťou štyri až päť kíl týždenne, ale začal sa cítiť zle, a tak s užívaním prestal.

Oprah Winfrey. Foto: SITA/AP, Kathy Hutchins
Oprah Winfrey Oprah Winfrey.

Počas rozhovoru pre časopis People v decembri 2023 Oprah Winfrey prezradila, že užíva liek na chudnutie, ale nepovedala ktorý. Používa ho, keď cíti, že ho potrebuje, ako nástroj na zvládnutie jojo efektu. „Je to úľava, že existuje liek na predpis na zvládnutie hmotnosti, nie je to nič, čo by som mala skrývať.“

Amy Schumer. Foto: Tinseltown
Amy Schumer Amy Schumer.

Herečka Amy Schumer v lete v televíznej relácii priznala, že pred rokom vyskúšala Ozempic. Potvrdila, že schudla, ale bolo jej z neho tak zle, že sa nemohla ani hrať so svojím synom Geneom. „Všetci klamú, že jedia menšie porcie,“ kritizovala celebrity, ktoré taja, že užívajú lieky na chudnutie.

Sharon Osbourne. Foto: Kathy Hutchins
Sharon Osbourne Sharon Osbourne.

Sharon Osbourne, manželka Ozzyho Osbournea, užívala Ozempic, aby zvládla svoju hmotnosť. V priebehu štyroch mesiacov stratila vďaka injekciám 14 kilogramov. V skutočnosti to nebolo jej zámerom, preto s chudnutím skončila. Počas prvých dvoch mesiacov jej bolo zle od žalúdka a nevoľno, mala veľký smäd a nemala chuť do jedenia.

Ozempic a Wegovy sú obchodné značky, ktoré používa výrobca liekov Novo Nordisk. Semaglutid schválil FDA na liečbu obezity v roku 2021. Tirzepatid, predávaný ako Mounjaro, je podobný liek, údajne ešte o niečo účinnejší. Zatiaľ nie je schválený FDA ako liek na chudnutie, hoci ľudia po jeho nasadení v klinickej štúdii bežne stratili až 11 kg.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #celebrity #liek na chudnutie