Chcete vajíčka zo Slovenska? Z obalu sa o ich pôvode nedozviete

Veľká noc prichádza koncom tohto týždňa. Väčšina Slovákov aj podľa prieskumov považuje za najkvalitnejšie vajíčka zo slovenskej produkcie. Viete však, že nemáte veriť obalu, ale musíte sa pozrieť na škrupinu samotného vajíčka?

29.03.2024 06:00
vajíčka, žĺtok, žltá, vajíčko Foto:
To, aký žltý je žĺtok vajíčka, závisí od krmiva.
debata

To, či ide výlučne o slovenské vajíčka, sa z obalu, v ktorom sú zabalené, nedozviete. Dozviete sa len to, že vajcia balila slovenská triediareň alebo baliareň vajec. Ak chcete mať istotu, že kupujete slovenské vajíčka, musíte si priamo na škrupine vajca pozrieť kód našej krajiny – SK.

Na škrupine je toho však viac, tento kód možno nazvať akýmsi rodným číslom nosníc, ktoré vajíčka zniesli. Prvá číslica od 0 do 3 označuje spôsob chovu nosníc. Až potom nasleduje krajina pôvodu vajec, čo okrem Slovenska – SK najčastejšie býva Poľsko – PL, Česko – CZ alebo Nemecko DE. Tento kód sa končí veterinárnym identifikačným číslom chovu, čiže hydinárne. Nepochybne je lepšie kúpiť si vajce z blízkeho regiónu ako vajce, ktoré precestovalo stovky kilometrov. Sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály.

Kód na škrupine vajíčka

Napríklad 1 SK 1234 0 – biovajcia z ekologického cho­vu

1 – vajcia nosníc z voľného výbehu

2 – vajcia nosníc z podstielkového chovu

3 – vajcia nosníc z klietkového chovu v halách

SK-Slovensko, CZ-Česko, DE-Nemecko, PL-Poľsko atď.

Kód uzatvára identifikačné číslo hydinárne/cho­vateľa.

(Minimálne polovica Slovákov v minulosti deklarovala, že je pre nich dôležité, v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú.)

Skontrolujte kód vajíčka na škrupinke.... Foto: SHUTTERSTOCK
vajcia, supermarket, nákup Skontrolujte kód vajíčka na škrupinke. Slovenské vajíčka majú SK.

Veľkosti od S po XL

Čo možno hľadať na obale, je napríklad hmotnostná kategória vajec. Vajíčka sa totiž predávajú v rôznych hmotnostných kategóriách od S až po XL. Na bežné použitie sú optimálne vajíčka veľkosti M až L, ale pozor, niektoré spoločnosti môžu v jednom spotrebiteľskom balení predávať aj vajcia rôznych veľkostí. Vždy je to však uvedené na obale. Maličké vajíčka obyčajne znášajú mladé sliepky.

Minimálna trvanlivosť vajec je 28 dní od znášky, skladované pri nekolísavej teplote +5 až +18 stupňov Celzia. Konečnému spotrebiteľovi sa však odporúča vajcia uchovávať v chladničke, aj keď sa vie, že to nie je nevyhnutne potrebné. Problémom je skôr kolísanie teplôt, aby sa vajíčka nezarosili. Okolo vajec by mal prúdiť vzduch a musia byť uložené tupým koncom hore. Ak je vajíčko v chladničke dlhšie ako 10 dní, treba ho prevrátiť, aby sa žĺtok neprilepil ku škrupine.

Štyri hmotnostné kategórie vajec

S (malé) – menej ako 53 gramov

M (stredné) – aspoň 53 gramov, ale menej ako 63 gramov

L (veľké) – hmotnosť aspoň 63 gramov alebo menej ako 73 gramov

XL (veľmi veľké) – 73 gramov a viac

Praženica - nemusí byť len obyčajným jedlom,... Foto: SHUTTERSTOCK
vajcia, praženica, omeleta, vajce Praženica - nemusí byť len obyčajným jedlom, skúste jej chuť vylepšiť.

Najradšej máme praženicu

Chovatelia sú vynachádzaví a ponúkajú aj tzv. cereálne vajcia alebo omega vajíčka. Ide o vajcia, ktoré zniesli sliepky so špeciálnou výživou. Omega vajíčka majú napríklad zvýšený obsah omega 3 mastných kyselín vďaka tomu, že sliepkam do kŕmnych zmesí primiešali rybí tuk.

Z prieskumov, ktoré sa v minulosti uskutočnili na Slovensku a týkali sa spotreby vajec, vzišlo, že takmer tretina Slovákov kupuje vajíčka niekoľkokrát alebo minimálne raz do týždňa a 39 % aspoň raz za dva týždne. Až 73 % pritom považuje za najkvalitnejšie vajíčka zo slovenskej produkcie. Najobľúbenejším jedlom z vajec je praženica. V prvej trojici spôsobu prípravy je aj omeleta a volské oko.

Veľmi znečistené vajíčka svedčia o nedôkladnom triedení. Škrupina musí byť neporušená a čistá, bez zvyškov peria a roztečených vajec. Hrboľaté či drsné škrupiny spôsobuje nerovnomerná distribúcia vápnika do škrupiny. Tento vzhľad je neškodný, je vyšší v prípade mladých nosníc na začiatku znáškového cyklu, ale pri triedených vajíčkach z obchodov by ste sa s takýmto problémom stretnúť nemali. Farba žĺtka nezávisí od spôsobu chovu. Oranžovožltá farba žĺtka je spôsobená xantofylmi prirodzene sa vyskytujúcimi v krmive hydiny (žltá kukurica, sušená lucerka, senná múčka). Výrobcovia kŕmnych zmesí niekedy nahrádzajú prirodzené pigmenty syntetickými.

„Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opísal v minulosti ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer. Zdravšou tepelnou úpravou vajec je vajíčko uvarené natvrdo alebo namäkko, v porovnaní so smažením na tuku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vajcia #vajce #vajíčka #lecitín #žĺtok #bielok