4 zdravé jarné večere. Skúsite cícerové placky so špenátom a quinoou?

Rozlúčte sa s výdatnými zimnými jedlami. S príchodom jari si aj vaše posledné jedlo dňa zaslúži odľahčiť a zjednodušiť. Vybrali sme pre vás chutné recepty, ktorých príprava vám nezaberie veľa času, ale poteší chuťové bunky. Všetky sú určené pre 4 osoby.

31.03.2024 06:00
Grilovaný losos s gréckym šalátom Foto:
Grilovaný losos s gréckym šalátom.
debata

Grilovaný losos s gréckym šalátom

4 porcie

Suroviny:

  • 1 nízkotučný grécky jogurt
  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
  • soľ
  • čerstvo pomleté čierne korenie
  • 2 PL nasekanej čerstvej mäty (nemusí byť)
  • 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
  • asi 600 g filé z lososa bez kože, nakrájaného na 4 kusy
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 1 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • 4 paradajky nakrájané na malé kúsky
  • 1 šalátová uhorka nakrájaná na malé kúsky
  • 1/4 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky

Postup:

  1. V malej miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a 1/4 čajovej lyžičky korenia; pridajte mätu (ak ju máte radi) a kôpor.
  2. Rúru rozohrejte asi na 220 stupňov ℃. Lososa osoľte a posypte korením, potom ho pokvapkajte olejom. Filety pečte zabalené v alobale alebo na papieri na pečenie asi 15 – max. 20 min. Alebo lososa opečte na panvici z každej strany asi 5 min., až kým mäso nebude upečené aj vo vnútri filé.
  3. Vo veľkej miske zmiešajte vínny ocot, olivový olej, oregano, soľ a čierne korenie. Dresing pridajte k nakrájaným paradajkám, uhorke a cibuli.
  4. Lososa podávajte so šalátom aj s jogurtovým dipom.
Jarné zeleninové cestoviny. Foto: SHUTTERSTOCK
Jarné zeleninové cestoviny Jarné zeleninové cestoviny.

Jarné zeleninové cestoviny

4 porcie

Suroviny:

  • 340 g fetuccine
  • 450 g špargle, orezanej a diagonálne nakrájanej na kúsky
  • olivový olej
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 pór, len jeho biela a svetlozelená časť nakrájaná na polmesiačiky
  • 2 PL čerstvých tymianových listov
  • Chilli vločky na dochutenie
  • Soľ
  • 1PL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 60 g parmezánu

Postup:

  1. Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a počas posledných 2–3 min. varenia k nim pridajte špargľu. Cestoviny so špargľou sceďte, ale odložte si bokom 1 šálku vody, v ktorých sa varili.
  2. Medzitým na panvici zohrejte olej, pridajte cesnak, pór, tymian a pridajte trošku chilli vločiek a osoľte. Pór orestujte na strednej teplote za občasného miešania, kým veľmi nezmäkne, asi 12–15 min. 3.
  3. Cestoviny so špargľou pridajte k pórovej zmesi. Dochuťte citrónovou šťavou s troškou oleja a asi ¼ šálky vody z cestovín, potom premiešajte. Pridajte polovicu nastrúhaného parmezánu. Ak sa vám cestoviny zdajú suché, môžete priliať viac vody.
  4. Pri servírovaní ich posypte citrónovou kôrou a zvyšným parmezánom.
Frittata zo sladkých zemiakov. Foto: SHUTTERSTOCK
Frittata zo sladkých zemiakov Frittata zo sladkých zemiakov.

Frittata zo sladkých zemiakov a z kelu

4 porcie

Suroviny:

  • 6 veľkých vajec
  • 1 šálka smotany na varenie
  • soľ
  • čerstvo pomleté korenie
  • 2 šálky sladkých zemiakov pokrájaných na kocky
  • olivový olej
  • 2 šálky pokrájaného kelu
  • ½ malej červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 60 kozieho syra

Postup:

  1. Rúru si predhrejte na 170 ℃. Vajcia rozšľahajte so smotanou a pridajte soľ a korenie.
  2. Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom nakrájané kocky sladkých zemiakov asi 10 min. alebo až kým nezmäknú a nezískajú zlatú farbu. Zemiaky odstavte, ale udržiavajte ich teplé.
  3. Na oleji orestujte jemne nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom a pridajte k nej kel na 3–4 min. alebo kým nezmäkne. Potom ku kelu primiešajte zemiaky.
  4. Zeleninu preložte do pekáča a rovnomerne zalejte vaječnou zmesou. Vložte do rúry asi na 3 min. Potom ju vyberte, posypte kozím syrom a pečte ďalších asi 15 min. alebo kým nie je frittata hotová.
Cícerové placky so špenátom a  quinoou. Foto: SHUTTERSTOCK
Cícerové placky so špenátom a quinoou Cícerové placky so špenátom a quinoou.

Cícerové placky so špenátom a quinoou

4 porcie

Suroviny:

  • ¼ šálky rozdrveného syru Feta
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 jalapeño, zbavené semienok
  • soľ
  • ½ šálky čerstvého baby špenátu
  • 2 šalotky, pozdĺžne rozkrojené a potom ešte rozštvrtené
  • ½ šálky uvarenej quinoy
  • konzerva cíceru
  • olivový olej
  • miešaný šalát ako príloha

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 220 ℃. . V kuchynskom robote rozmixujte fetu, cesnak, jalapeño s troškou soli dohladka.
  2. Pridajte špenát a šalotku a ešte rozmixujte. Pridajte quinou a cícer a niekoľkými pulzmi ich spojte so zmesou.
  3. Na plech dajte papier na pečenie a pokvapkajte ho olejom. Naberte si 2 PL cícerovej zmesi a urobte z nej guľôčku, preneste ju na plech a mierne sploštite, aby ste vytvorili menšiu placku. Pokvapkajte ju olejom.
  4. Takéto placky pečte asi 10 min., kým spodok nie je zlatohnedý, potom ich obráťte a pečte z druhej strany.
  5. Podávajte s miešaným šalátom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #zdravá strava #zdravé recepty