Grilovaný losos s gréckym šalátom
4 porcie
Suroviny:
- 1 nízkotučný grécky jogurt
- 2 PL čerstvej citrónovej šťavy
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie
- 2 PL nasekanej čerstvej mäty (nemusí byť)
- 1 PL nasekaného čerstvého kôpru
- asi 600 g filé z lososa bez kože, nakrájaného na 4 kusy
- 2 PL červeného vínneho octu
- 1 PL olivového oleja
- 1/2 ČL sušeného oregana
- 4 paradajky nakrájané na malé kúsky
- 1 šalátová uhorka nakrájaná na malé kúsky
- 1/4 červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
Postup:
- V malej miske zmiešajte jogurt, citrónovú šťavu a 1/4 čajovej lyžičky korenia; pridajte mätu (ak ju máte radi) a kôpor.
- Rúru rozohrejte asi na 220 stupňov ℃. Lososa osoľte a posypte korením, potom ho pokvapkajte olejom. Filety pečte zabalené v alobale alebo na papieri na pečenie asi 15 – max. 20 min. Alebo lososa opečte na panvici z každej strany asi 5 min., až kým mäso nebude upečené aj vo vnútri filé.
- Vo veľkej miske zmiešajte vínny ocot, olivový olej, oregano, soľ a čierne korenie. Dresing pridajte k nakrájaným paradajkám, uhorke a cibuli.
- Lososa podávajte so šalátom aj s jogurtovým dipom.
Foto: SHUTTERSTOCK
Jarné zeleninové cestoviny
4 porcie
Suroviny:
- 340 g fetuccine
- 450 g špargle, orezanej a diagonálne nakrájanej na kúsky
- olivový olej
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 1 pór, len jeho biela a svetlozelená časť nakrájaná na polmesiačiky
- 2 PL čerstvých tymianových listov
- Chilli vločky na dochutenie
- Soľ
- 1PL nastrúhanej citrónovej kôry
- 3 PL citrónovej šťavy
- 60 g parmezánu
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a počas posledných 2–3 min. varenia k nim pridajte špargľu. Cestoviny so špargľou sceďte, ale odložte si bokom 1 šálku vody, v ktorých sa varili.
- Medzitým na panvici zohrejte olej, pridajte cesnak, pór, tymian a pridajte trošku chilli vločiek a osoľte. Pór orestujte na strednej teplote za občasného miešania, kým veľmi nezmäkne, asi 12–15 min. 3.
- Cestoviny so špargľou pridajte k pórovej zmesi. Dochuťte citrónovou šťavou s troškou oleja a asi ¼ šálky vody z cestovín, potom premiešajte. Pridajte polovicu nastrúhaného parmezánu. Ak sa vám cestoviny zdajú suché, môžete priliať viac vody.
- Pri servírovaní ich posypte citrónovou kôrou a zvyšným parmezánom.
Foto: SHUTTERSTOCK
Frittata zo sladkých zemiakov a z kelu
4 porcie
Suroviny:
- 6 veľkých vajec
- 1 šálka smotany na varenie
- soľ
- čerstvo pomleté korenie
- 2 šálky sladkých zemiakov pokrájaných na kocky
- olivový olej
- 2 šálky pokrájaného kelu
- ½ malej červenej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 60 kozieho syra
Postup:
- Rúru si predhrejte na 170 ℃. Vajcia rozšľahajte so smotanou a pridajte soľ a korenie.
- Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom nakrájané kocky sladkých zemiakov asi 10 min. alebo až kým nezmäknú a nezískajú zlatú farbu. Zemiaky odstavte, ale udržiavajte ich teplé.
- Na oleji orestujte jemne nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom a pridajte k nej kel na 3–4 min. alebo kým nezmäkne. Potom ku kelu primiešajte zemiaky.
- Zeleninu preložte do pekáča a rovnomerne zalejte vaječnou zmesou. Vložte do rúry asi na 3 min. Potom ju vyberte, posypte kozím syrom a pečte ďalších asi 15 min. alebo kým nie je frittata hotová.
Foto: SHUTTERSTOCK
Cícerové placky so špenátom a quinoou
4 porcie
Suroviny:
- ¼ šálky rozdrveného syru Feta
- 1 strúčik cesnaku
- 1 jalapeño, zbavené semienok
- soľ
- ½ šálky čerstvého baby špenátu
- 2 šalotky, pozdĺžne rozkrojené a potom ešte rozštvrtené
- ½ šálky uvarenej quinoy
- konzerva cíceru
- olivový olej
- miešaný šalát ako príloha
Postup:
- Predhrejte si rúru na 220 ℃. . V kuchynskom robote rozmixujte fetu, cesnak, jalapeño s troškou soli dohladka.
- Pridajte špenát a šalotku a ešte rozmixujte. Pridajte quinou a cícer a niekoľkými pulzmi ich spojte so zmesou.
- Na plech dajte papier na pečenie a pokvapkajte ho olejom. Naberte si 2 PL cícerovej zmesi a urobte z nej guľôčku, preneste ju na plech a mierne sploštite, aby ste vytvorili menšiu placku. Pokvapkajte ju olejom.
- Takéto placky pečte asi 10 min., kým spodok nie je zlatohnedý, potom ich obráťte a pečte z druhej strany.
- Podávajte s miešaným šalátom.