Jedinou možnou liečbou celiakie je výživa

Celiakia je celoživotné a autoimunitné ochorenie lokalizované v enterocytoch, v bunkách tenkého čreva.

26.09.2012 06:00
bezlepková diéta - celiakia Foto:
Bezlepková diéta spočíva vo vynechaní potravín a surovín obsahujúcich lepok – pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda.
debata (8)

Ako vysvetlila Ing. Jarmila Kabátová, nutričná poradkyňa gastroenterolo­gickej ambulancie v Piešťanoch, jedná sa tiež o genetické ochorenie. „Ak celiakou trpí jeden člen rodiny, je potrebné, aby sa dali vyšetriť aj ostatní, predovšetkým prvostupňoví príbuzní – rodičia, deti a súrodenci, pretože je veľká pravdepodobnosť, že celiakia sa môže vyskytnúť aj u nich.“

Kedysi sa celiakia považovala za ochorenie detí. To však v súčasnosti už vôbec neplatí. „Naopak, priemerný vek pri diagnostikovaní sa zvyšuje a nie je neobvyklé, ak sa diagnostikuje seniorom,“ objasnila Kabátová.

Pacient sa dostane do ambulancie lekára s ťažkosťami. Môžu, no nemusia sa týkať tráviaceho traktu (nafúknuté brucho, bolesti brucha, hnačka, strata hmotnosti a energie, nevoľnosť). Príznaky, ktoré sa netýkajú tráviaceho traktu a v ostatnom čase ich pribúda, sú anémia, osteoporóza, porucha vstrebávania vápnika a vitamínu D.

Aj psychické poruchy či kožné prejavy môžu byť prejavom tejto choroby. Celiakia však môže byť aj tzv. skrytá, bez zjavných ťažkostí. Pacient sa cíti byť zdravý, no aj napriek tomu mu lepok poškodzuje sliznicu, čo sa neskôr aj prejaví. Takýmto pacientom je celiakia diagnostikovaná väčšinou náhodne, pri nejakom inom vyšetrení, napríklad imunoalergiolo­gickom.

Nasleduje sérologické vyšetrenie, v ktorom sa zisťuje hladina protilátok. Ak je zvýšená, pacient je odoslaný ku gastroenterológovi, ktorý vykoná enterobioptické vyšetrenie (ľudovo nazývané „hadička“). Odoberie sa vzorka sliznice tenkého čreva, ktorá je u celiatika vyhladená.

Tretím krokom je nastavenie liečby, resp. bezlepkovej diéty. „Neexistujú žiadne lieky, ktoré by celiakiu vyliečili. Pre celiatikov je liečbou výživa,“ doplnila J. Kabátová.

Bezlepková diéta spočíva vo vynechaní potravín a surovín obsahujúcich lepok – pšenica, jačmeň, raž, ovos, špalda. Povolené sú prirodzené bezlepkové potraviny ako je ryža, kukurica, strukoviny, zemiaky, gaštany, mäso, mliečne výrobky (nie všetky), vajcia, kryštálový cukor a podobne. (Zoznam všetkých povolených potravín a takisto všetko o celiakii možno nájsť na užitočnej webstránke www.celiakia.sk). Okrem prirodzených bezlepkových sú na trhu špeciálne bezlepkové výrobky.

Pacienti s celiakiou majú 37 potravín na lekársky predpis. V porovnaní s minulosťou je sortiment výrobkov veľmi široký. „Každý si môže nájsť, čo mu najviac chutí a okrem toho, že tie výrobky sú bezlepkové, mnohé z nich sú aj bezlaktózové, čo je veľmi fajn, pretože veľa celiatikov po diagnostike okrem celiakie trpí aj na laktózovú intoleranciu,“ povedala Kabátová.

Celiatik musí dávať dobrý pozor aj na to, čo pije. Z alkoholu je povolený každý, ktorý prejde destiláciou.

Zaujímavosti o celiakii

  • Choroba postihuje hlavne obyvateľstvo bielej rasy, u černochov a aziatov sa nevyskytuje vôbec.
  • Na Slovensku je približne 14 500 celiatikov, avšak predpokladá sa, že ich môže byť až 50-tisíc.
  • Aj gynekológ by mal myslieť na celiakiu. Mnohým ženám, ktoré nemohli otehotnieť, napokon diagnostikovali celiakiu. Po prísnom dodržiavaní diéty sa im otehotnieť podarilo.
  • Lepok sa nachádza skoro všade. Častokrát aj tam, kde by sme to nikdy nečakali – v poštových známkach, rúžoch, krémoch, niektorých liekoch, dokonca určité stopové množstvá môžu byť aj v niektorých zubných pastách.

Bezlepkový deň

Dr. Schär, líder bezlepkových potravín v Európe a na Slovensku, pozýva všetkých celiatikov a ich rodiny na spoločne strávený bezlepkový deň s atraktívnym programom, ktorý sa uskutoční 29. septembra 2012 v hoteli Crowne Plaza Bratislava. Bezlepkový svetový deň sa koná už od roku 2002 a cieľom tejto udalosti je získať väčšiu pozornosť pre celiakiu aspoň v tento deň, a to medzi zdravotníkmi, médiami a samozrejme obyčajnými ľuďmi a posilniť tak súdržnosť ľudí s celiakiou.

8 debata chyba