Alkohol - zabijak štíhlej línie

Alkohol je veľmi kalorický a ak ním zapíjate aj mastné jedlo, nedivte sa, ak vám pribúdajú kilogramy ako na bežiacom páse.

13.11.2012 07:00
žena, alkohol, drink, víno, červené, party,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Nebezpečné je pivo a ešte viac tvrdý alkohol, aj keď si dáte iba jedného panáka. Ľudia si často pred spaním dávajú dve deci vína, ktoré môžu prospieť srdcu, ale v tom prípade by ste počas dňa by mali obmedziť jedlo. Aj keď deci vína má iba 220 až 350 kilojaulov (polovica pečiva), polka fľaše sa už rovná jednej energetickej porcii večere. Muži alkoholu holdujú všeobecne viac, preto často s prekvapením zistia, ako rýchlo dokážu schudnúť, keď ho obmedzia. Pol litra dvanástky má 700 kJ, tmavé pivo dokonca vyše tisíc kilojaulov. Whisky, koňak či gin majú od 500 do 800 kJ na jedného veľkého panáka, becherkova 600.

Nevyužitý alkohol sa premieňa na tuk

Alkohol obsahuje prázdne kalórie, to znamená, že nemá žiadne výživové látky – len kalórie! Takže vplýva zle na nielen na jedálny lístok, ale zároveň blokuje metabolizmus. Telo má problémy so spracovaním tuku. Keď pijeme alkohol, telo prestane spaľovať tuky a začne spracovávať alkohol, čo spomalí proces chudnutia. A navyše, každý druh alkoholu stimuluje chuť do jedla! Nepite alkohol, keď držíte diétu, alkohol a štíhle telo jednoducho nejdú dokopy.

Alkohol sa veľmi rýchlo vstrebáva, ale dlho trvá, kým ho telo spracuje a vylúči. Navyše:

  • narušuje rovnováhu a koordináciu očí a rúk, je to spôsobené neurochemickými zmenami, ktoré v mozgu vyvolá požitie alkoholu,
  • spôsobuje únavu,
  • rozklad alkoholu výrazne ovplyvňuje funkciu pečene, čím sa spotrebúva veľké množstvo energie,
  • ovplyvňuje termoreguláciu ľudského tela,
  • znižuje výdrž,
  • vplýva na kardiovaskulárny systém, konzumácia alkoholu zvyšuje krvný tlak,
  • alkohol tiež viaže cholesterol, čo z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko vzniku kôrnatenia ciev,
  • ničí vitamíny a minerály, citlivé na alkohol sú najmä B-vitamíny.

Alkohol blokuje rast svalov

Ak si chcete vytvarovať peknú svalnatú postavu, alkohol rozhodne vynechajte! Znižuje hladinu testosterónu, ktorý výrazne vplýva na odburávanie tukov. Testosterón je anabolický hormón, ktorý prispieva k vytvarovaniu svalov. Čím nižšia je jeho hladina v krvi, tým sú aj svaly človeka menšie.

3 debata chyba