Jednotkou v boji proti zápche sú jednoznačne slivky

Brokolica, kapusta, ľanové semienka, šošovica, hrášok či sladké zemiaky – obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie, tiež ho však uľahčujú. Na rozpustnú vlákninu sú zas bohaté napríklad fazuľa, marhule, hrušky alebo figy. Stolicu zmäkčujú. Avšak absolútnou jednotkou v boji proti zápche sú rozhodne slivky.

29.11.2012 06:00
slivka, slivky Foto:
Ilustračné foto.
debata

Špeciálne sú v tom, že okrem rozpustnej a zároveň nerozpustnej vlákniny obsahujú aj prírodný druh cukru, tzv. sorbitol, ktorý stimuluje tráviaci systém. Znamená to, že zápche pomôžu predísť, ale dokážu ju aj odstrániť.

O zápche sa dá prehlásiť to, čo o všetkých ostatných chorobách. Že poriadne otravuje život. Vylučovanie je komplikované, nepravidelné a stolica tuhá a suchá. A keby len to. Pridruží sa k tomu nafúknuté brucho a rôzne bolestivé tlaky. Navyše, kto máva zápchu často, tomu navyše hrozia ešte nepríjemnejšie hemoroidy, ktoré podľa štatistiky trápia až 50 percent Slovákov nad 50 rokov. Logicky, aj preventívne pomáha piť veľa vody. Čím viac vody človek vypije, tým ľahšie stolica prejde von črevom.

V otázke „ako často“ treba vylučovať, neexistuje pravidlo, ktoré by platilo pre všetkých ľudí bez rozdielu. Potreba je veľmi individuálna. Niekto vylučuje pravidelne každý deň, inému stačí trikrát do týždňa.

A čo zápchu spôsobuje? Podľa lekárov ju „stačí“ zdediť, niektoré príčiny však možno ľahko odstrániť. Napríklad začať sa viac hýbať, odbúrať stres, prijímať viac spomínanej vlákniny a piť podstatne viac vody. Ak sa niečomu treba vyhnúť veľkým oblúkom, tak je sú to mastné jedlá.

debata chyba