Stredomorská diéta je kľúčom k dlhovekosti

Experti na stravovanie si márne lámu hlavu, žiadne nevýhody na tomto type stravovania zatiaľ nenašli. Naopak, stredomorská diéta má toľko pozitív, že každý malý krok smerom „na juh“ nám môže len predĺžiť život.

01.03.2024 16:00
žena, šalát, grécko Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Hľadáte spôsob stravovania, ktorý dodá vášmu telu všetky potrebné živiny, pohladí chuťové poháriky a navyše vám zabezpečí štíhlu postavu? Stredomorská strava nemá jasne vymedzenú štruktúru. Je to jednoducho o jedení viac niektorých potravín a iných menej.

To často uľahčuje jej dodržiavanie, preto je na rozdiel od obmedzujúcich diét dlhodobo zvládnuteľná. Je to viac životný štýl ako diéta. Štúdie ľudí žijúcich v siedmich krajinách okolo Stredozemného mora ukázali, že majú podobné tradičné stravovacie návyky, jedia veľmi podobné potraviny a majú oveľa menej zdravotných problémov. V Taliansku alebo v Grécku sa ľudia týmto spôsobom stravujú už po stáročia, ale stredomorská strava bola popularizovaná až do roku 1960. Ľudia z týchto oblastí boli výnimočne zdraví a s nižším rizikom mnohých chorôb, ktoré vyplývajú z nášho životného štýlu.

Stredomorská strava sa vyznačuje jednoduchosťou, uprednostňovaním stravy na rastlinnej báze. Je nabitá ovocím a zeleninou, celými zrnami, niekoľkými druhmi orechov, obsahuje fazuľu a semienka a veľký dôraz sa kladie na extra panenský olivový olej. Iné tuky ako olivový olej, napríklad maslo, sa konzumujú zriedka a cukor a rafinované potraviny sú vyhradené na špeciálne príležitosti.

Červené mäso sa jedáva striedmo, zvyčajne sa používa len na ochutenie pokrmu. Odporúčajú sa mastné ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, zatiaľ čo vajcia, mliečne výrobky a hydina sa konzumujú v oveľa menších porciách ako v tradičnej západnej strave. Podľa štúdie uverejnenej v apríli 2023 v European Journal of Preventive Cardiology môže byť konzumácia stredomorskej stravy pre zdravie rovnako prospešná ako 3-kilometrová prechádzka, čo je asi 4 000 krokov denne.

detox Čítajte viac Detox môže byť nebezpečný. Škodlivín ani tuku vás nezbaví

Základnými kameňmi stredomorského štýlu stravovania je však aj sociálna interakcia počas jedla a cvičenie. To zahŕňa stolovanie s priateľmi a s rodinou, socializáciu pri jedle, vedomé jedenie obľúbených jedál a zapojenie sa do vedomého pohybu a cvičenia.

Stredomorská strava chráni srdce, preto ju odporúčajú aj kardiológovia. Podľa štúdie z roku 2018 ľuďom, ktorí dodržiavali tento stravovací systém päť rokov, hrozilo o 30 % nižšie riziko srdcového infarktu, mozgovej príhody ako tým, ktorí konzumovali nízkotučnú stravu.

Tento štýl stravovania vytvára látky, ktoré potláčajú zápal v tele, ktorý stojí za mnohými ochoreniami, ako je napríklad demencia alebo rakovina a ochorenia čriev. Stredomorská strava sa spája aj s lepšou funkciou mozgu, so stabilnou hladinou cukru v krvi, so zdravým črevom a s nižším rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny.

Ako začať? Napríklad tak, že začleníte ovocie a zeleninu do každého jedla a vymeníte spracované potraviny za zdravšie. Je v poriadku zostať nejaký čas vo svojej komfortnej zóne. Keď budete cítiť, že to zvládate, môžete skúsiť experimentovať s novými ingredienciami a receptami. Určite nájdete niečo, čo vám zachutí. Treba sa len pustiť do dobrodružného objavovania nových chutí.

ovocie, vitamíny, výživa Čítajte viac Stačí jeden kus tohto ovocia a pokryjete dennú potrebu vitamínu C

Jednoduchý návod pre začiatočníkov

Zelenina

3 a viac porcií denne (1 porcia = 1/2 varenej alebo 1 šálka surovej zeleniny)

Strukoviny

3 porcie týždenne (1 porcia = ½ šálky)

Extra panenský olivový olej

1 až 4 PL denne

Syry a jogurty

max. 85 g týždenne

Ryby

3× týždenne 80 až 100 g

Červené mäso

max. 85 g týždenne

Ovocie

3 porcie denne (1 porcia = ½ až 1 šálka)

Víno

max. 2× 1,5 dl pre mužov a 1,5 dl pre ženy denne

Vajcia

max. 4 až 6 žĺtkov, ale ideálne je menej

Orechy

3 porcie týždenne (1 porcia = ¼ šálky orechov alebo 2 PL orechového masla)

Celé zrná a škrobová zelenina

3 až 6 porcií denne (1 porcia = ½ šálky varenej zeleniny, 1 krajec chleba alebo 30 g cereálií)

Zdroj: Cleveland clinic

Obmedziť alebo vynechať

  • červené mäso
  • mliečne výrobky
  • výrobky z bielej múky
  • spracované potraviny
  • sladkosti
ebenovník rajčiakový, hurmikaki Čítajte viac Hurmikaki prospieva tráveniu, reguluje tlak, cukor i cholesterol

Ako prejsť na stredomorskú stravu

Ako začleniť tieto zdravé potraviny do svojho každodenného života? Tu je niekoľko malých zmien, ktoré môžete urobiť. Vyberte si jednu každý týždeň a postupne si zvykajte.

  • Prejdite na panenský olivový olej: Začnite tým, že olivový olej použijete pri varení, potom vyskúšajte nové šalátové dresingy s olivovým olejom ako základom. Nakoniec použite olivový olej namiesto masla na chrumkavý chlieb. Panenský olivový olej je mechanicky lisovaný bez použitia chemikálií a tepla. Obsahuje antioxidanty – polyfenoly, ktoré chránia bunky pred poškodením, ktoré môže urýchliť proces starnutia. Chránia nás aj pred vysokým krvným tlakom a cholesterolom.
  • Jedzte orechy a olivy: Konzumujte hrsť orechov každý deň ako zdravú náhradu za spracované občerstvenie. Najčastejšie vlašské orechy, mandle a lieskovce.
  • Prejdite na celozrnný chlieb a na celé zrná: Vyberte si vidiecke bochníky bez pridaného cukru alebo masla. Experimentujte s bulgurom, kuskusom, quinoou a hnedou ryžou a celozrnnými cestovinami.

Každé jedlo začnite alebo ukončite šalátom: Vyberte si chrumkavú tmavozelenú alebo akúkoľvek inú sezónnu zeleninu.

  • Pridajte si zeleninu: Pridajte ďalšiu porciu zeleniny k obedu aj k večeri s cieľom troch až štyroch porcií denne. Každý týždeň vyskúšajte nový druh. Zo škrobovej zeleniny dajte prednosť zemiakom s červenou šupkou, sladkým zemiakom, kukurici alebo zimnej tekvici.
  • Naberte si strukovín: Aspoň 3-krát do týždňa si dajte šošovicu, cícer (hummus), fazuľu a hrášok.
  • Jedzte menej mäsa: Jedzte ryby a hydinu, červené mäso len výnimočne.
  • Vyhnite sa sladeným nápojom: Nalejte si vodu, vypite aspoň 6 pohárov denne.
  • Nahraďte dezerty ovocím: Ako vraveli naše babičky, keď máš chuť na sladké, daj si jabĺčko. Zamerajte sa na ovocie, sladkosti si doprajte len výnimočne.
  • Pri jedle nesmie chýbať aspoň jedno ovocie alebo zelenina: Mali by byť na každom tanieri, ktorý pred seba položíte.
  • Obmedzte málo výrazné tvrdé a tučné syry: Čím má syr výraznejšiu chuť, tým ho zjeme menej. Vymeňte obľúbené syry za tvaroh, fetu, mozzarellu alebo ricottu.
  • Pozor na tučné mliečne výrobky: Vymeňte ovocný smotanový jogurt za grécky, obyčajný alebo nízkotučný.
  • Z tvrdého alkoholu a likérov prejdite na víno: Ak nepijete, nemusíte s tým začínať. V opačnom prípade si môžete dopriať pohár vína s jedlom.
  • Obmedzte vajcia: Väčšina zdravých ľudí môže jesť štyri až šesť vaječných žĺtkov týždenne, ale vždy keď môžete, jedzte radšej vaječné bielky.
  • Jedzte sezónne a lokálne.
  • Snažte sa večerať ako rodina čo najčastejšie.
víno, zábava, jedlo, nápoj, Čítajte viac Prečo je vhodné spolu s alkoholom konzumovať vajíčka?

Ukážkový jedálny lístok

Raňajky

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
mozzarella, rajčiny, chlieb Ilustračné foto.
  • Celozrnný chlieb s malým množstvom nízkotučného syra s plátkami paradajok pokvapkaný extra panenským olivovým olejom
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
šalát, zdravá strava, omeleta Ilustračné foto.
  • Zeleninová omeleta z húb, zo špenátu a z cibule na olivovom oleji s celozrnným chlebom
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
jogurt, cereálie Ilustračné foto.
  • Grécky jogurt s bobuľovým ovocím posypaný orechmi

Obed

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
grécky šalát Ilustračné foto.
  • Grécky šalát z miešanej zeleniny, olív kalamata, paradajok, čerstvej petržlenovej vňate so syrom feta. Preliaty extra panenským olivovým olejom a čerstvou citrónovou šťavou
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
farro, rizoto Ilustračné foto.
  • Cícerový farro šalát s červenou paprikou, jarnou cibuľkou a čerstvým oreganom, pokvapkaný extra panenským olivovým olejom a čerstvou citrónovou šťavou
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
vegetariánska pizza Ilustračné foto.
  • Vegetariánska pizza s čiastočne odtučneným syrom mozzarella, oblanšírovanou brokolicou, cibuľou, zelenou paprikou a mrkvou.

Večera

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
zelenina, krevety, špíz Ilustračné foto.
  • Grilované špízy so zeleninou a s krevetami so šalátom z quinoy a s miešaným zeleným šalátom a píniovými orieškami
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kura, šalát Ilustračné foto.
  • Kuracie mäso na olivovom oleji s brokolicou, karfiolom, so špargľou a žltou paprikou, podávané na hnedej ryži
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
šalát Ilustračné foto.
  • Teplý cuketový šalát s opečenou cuketou a cherry paradajkami a parmezánom s listami bazalky a s dresingom z jogurtu, korenia a citrónovej šťavy

Jogurty a syry

Z gréckeho jogurtu sa v procese výroby odstraňuje tekutá srvátka, laktóza a cukor, preto obsahuje až dvojnásobné množstvo bielkovín oproti bežným jogurtom. Vďaka tomu zabezpečí dlhší pocit sýtosti. Pozor však na napodobeniny! Na pultoch sú aj jogurty gréckeho typu, ktoré s tými pravými nemajú veľa spoločného. Syr feta je zasa plný probiotických kultúr.

Olivový olej

Extra panenský olivový olej sa lisuje za studena a vďaka tomu si zachováva mnohé vzácne živiny. Ideálny je na studenú kuchyňu, do šalátov a na pečivo miesto masla. Obsahuje železo, vápnik, draslík, sodík, omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny E a K. Znižuje cholesterol, pomáha pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, zabezpečuje lesk a pevnosť vlasov, nechtov a pokožky. Navyše má antibakteriálne účinky, zlepšuje trávenie a detoxikuje organizmus.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #stravovanie #stredomorská diéta