Nedostatočná funkcia imunitného systému sa môže prejavovať celkovým pocitom únavy, častým nachladnutím, chrípkou, bolesťami kĺbov, chronickými zápalmi, zhoršeným hojením rán, opakovanými bakteriálnymi, vírusovými a plesňovými ochoreniami, zníženým počtom bielych krviniek, zvýšenou vnímavosťou na nádorové ochorenia a podobne.
V posledných rokoch sa veľa píše o priaznivých účinkoch hlivy ustricovej na zdravie. Hliva patrí k drevokazným hubám a ak sa konzumuje pravidelne a vo veľkých množstvách, vďaka vysokému obsahu vlákniny a prirodzenej produkcii látok znižujúcich tvorbu cholesterolu, má priaznivý vplyv na lipidový profil v krvi. Obsahuje tiež mnohé vitamíny (B, D, C, K), minerály, stopové prvky (Na, Cr, Cu, I, Se, Zn) a niektoré mastné kyseliny. Súčasne je aj zdrojom prírodnej imunomodulačnej látky beta-(1,3/1,6)-D-glukánu, ktorý sa v odbornej literatúre označuje ako „pleuran“. Aby beta-(1,3/1,6)-D-glukán mohol aktívne pôsobiť v ľudskom organizme, je potrebné ho z hlivy izolovať a „očistiť“.
Prečo beta-glukán?
Pretože účinok beta-glukánu je daný jeho priamym kontaktom s imunitnými bunkami – makrofágmi. Tieto bunky majú na svojom povrchu viacero zakončení, na ktoré sa presne napojí molekula beta-glukánu a vytvorí väzbu, ktorú môžeme prirovnať k systému „zámok a kľúč“. Tak ako nie každý kľúč dokáže otvoriť každý zámok – tak aj na zakončenie sa musí naviazať konkrétna čistá molekula, ktorá do neho „zapadne“, a jedine vtedy dochádza k spusteniu kaskády signálov, výsledkom ktorých je aktívna imunitná odpoveď celého organizmu. Kým sa beta-glukán nachádza viazaný v bunkových stenách húb s ostatnými sacharidmi, proteínmi a mastnými kyselinami, je jeho schopnosť aktivovať imunitné bunky obmedzená. Cieľom výrobného procesu je preto aktivácia a uvoľnenie molekuly beta-glukánu z bunkových stien hlivy ustricovej a vylúčenie balastných látok. Zamieňať samotnú hlivu ustricovú (ako zdroj beta-glukánu) s izolovaným beta-glukánom je nekorektné. Ani o plesňovom syre sa iste nedá povedať, že je to isté ako izolovaný penicilín. Biologická dostupnosť a imunomodulačný účinok beta-(1,3/1,6)-D-glukánu sú priamo závislé od jeho štruktúry, čistoty a schopnosti vytvárať dokonalú väzbu so zakončením imunitných buniek.
Pôsobenie na imunitu
Mechanizmus účinku glukánov spočíva v stimulovaní viacerých buniek imunitného systému. Patria medzi ne rôzne pohlcovače cudzorodých častíc (ako sú vírusy, baktérie, plesne, toxíny atď.), neutrofilné biele krvinky, ale aj bunky, ktoré usmrcujú rakovinové bunky, tzv. prirodzené zabíjače – NK bunky (Natural Killer cells). Na to, aby mohli makrofágy vykonávať svoju funkciu, musia prejsť z pokojnej fázy do aktívneho stavu, čo je kľúčová podmienka ich úspešnej činnosti. A práve tu je účinný čistý beta-(1,3/1,6)-D-glukán ako aktivátor týchto buniek. Na báze glukánov sú založené prakticky všetky voľne dostupné prírodné liečivé prípravky, ktoré deklarujú imunostimulačný účinok. Okrem húb sa pripravujú z kvasiniek, sladu, aloe, juky, ovsa, jačmeňa a iných prírodných zdrojov. Mnohé tieto prípravky obsahujú rôzne, na podporu imunity nedostatočné množstvo glukánu, bývajú obohatené o rôzne vitamíny, stopové prvky, hlavne zinok a selén. Na posilnenie imunitného systému je potrebná 100 mg dávka čistého beta-(1,3/1,6)-D-glukánu denne.
Konzumácia hlivy
Hlivu konzumujte čerstvú, ak máte problémy s trávením, vyprázdňovaním alebo vysoký cholesterol. V prípade aktívnej modulácie imunitnej odpovede je však efekt samotnej hlivy (najčastejšie len sušený prášok) zanedbateľný. Jedením hlivy, ak už máte oslabenú imunitu alebo práve chrípku, svoju odolnosť nezvýšite. Vtedy už je potrebné dodať telu čistý imunoglukán v potrebnom množstve vo forme výživových doplnkov.