Rakovina prostaty a zväčšenie prostaty majú podobné príznaky

Rakovina prostaty je štvrtým najčastejším nádorovým ochorením mužov na Slovensku. Prvé príznaky karcinómu prostaty sa podobajú príznakom zväčšenej prostaty.

17.03.2009 20:21
Doktor, lekár, nemocnica, choroba, pacient,... Foto:
Vyšetrenia prostaty nie sú bolestivé a nemali by sa odkladať.
debata

Prostata (predstojná žľaza) sa nachádza u mužov pod močovým mechúrom. Tvorí sa v nej tekutina, ktorá je hlavnou súčasťou ejakulátu. V mladšom veku máva veľkosť gaštana a hmotnosť do 20 gramov; vo vyššom veku jej váha môže vzrásť až desaťnásobne.

Prvé príznaky karcinómu prostaty sú podobné ako pri benígnej hyperplázii prostaty, t. j. zväčšení prostaty, ktoré spôsobujú hormonálne zmeny podmienené pribúdajúcim vekom. (Týmto ochorením môžu byť postihnutí aj tridsiatnici, zvyčajne sa však prejavuje po štyridsiatke; vo vekovej kategórii nad 60 rokov trpí zväčšenou prostatou takmer polovica mužov.)

Ako uviedol primár urológie Nemocnice s poliklinikou v Skalici Jozef Marenčák, pacientovi znepríjemňuje život častejšie močenie v noci, častejšie močenie cez deň, neskorý štart močenia, slabší prúd moču, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra až retencia moču (nemožnosť sa vymočiť). Vyskytuje sa aj imperácia – nutkanie na močenie až urgentná inkontinencia moču. Môže byť prítomné aj rezanie a pálenie pri močení – ako znak sprievodnej infekcie močových ciest. Medzi prvé príznaky karcinómu môže patriť aj krv v moči, viditeľná buď pod mikroskopom alebo aj voľným okom. Niektorí pacienti majú hematospermiu, čiže prítomnosť krvi v ejakuláte. Nočné bolesti v kostiach – najmä v driekovej chrbtici, ktoré budia pacienta, bývajú už príznakom metastáz. Mnohí postihnutí jedinci však nemusia mať (najmä v začiatočných štádiách karcinómu) žiadne príznaky.

„Muži by nemali pri problémoch s močením odkladať návštevu odborného lekára. Strach a obavy nie sú namieste, vyšetrenia nie sú bolestivé a iba prostredníctvom nich možno včas odhaliť zhubný nádor prostaty,“ povedal pre ČTK urológ Jiří Brdlík.

Liečba karcinómu prostaty závisí od štádia ochorenia, veku pacienta a jeho želania. Vo včasnom štádiu ochorenia je možná operácia – odstránenie prostaty – a rádioterapia. V pokročilom štádiu pacienti podstupujú väčšinou hormonálnu liečbu, ktorej cieľom je zníženie hladiny testosterónu stimulujúceho rast rakoviny prostaty. Jedným zo spôsobov, ako znížiť hladinu testosterónu je aj chirurgické odstránenie semenníkov, v ktorých sa tento hormón produkuje, ďalším riešením je medikamentózna liečba.

K tomu, aby pacienti s rakovinou prostaty nemuseli podstupovať invazívny chirurgický zákrok, by mala prispieť aj účinná látka degarelix, ktorá znížením produkcie testosterónu spomaľuje rast nádoru. Ako agentúru SITA informovala Katarína Gudiaková z agentúry Snowball, látku schválila Európska komisia na odporúčanie Európskej agentúry pre liečivá (EMEA).

debata chyba