Nová vakcína proti rakovine prostaty je zároveň liek

Podľa lekárov ide o úplne nový prístup k liečbe tejto choroby. Prípravok s názvom Provenge "trénuje" imunitný systém pacienta, aby bojoval s nádorom.

01.05.2009 20:47
výskum Foto:
Ilustračné foto
debata

Testovanie novej vakcíny proti rakovine prostaty prinieslo závažné výsledky. Podľa vedcov je možné túto vakcínu používať zároveň ako liek, keďže pri pokusoch s pacientmi v pokročilom štádiu choroby predĺžila v priemere o štyri mesiace ich život; ako bolo oznámené na konferencii Americkej urologickej asociácie v Chicagu.

Podľa lekárov ide o úplne nový prístup k liečbe tejto choroby. Prípravok s názvom Provenge „trénuje“ imunitný systém pacienta, aby bojoval s nádorom. Je označovaný ako „vakcína“, hoci chorobu skôr lieči, než jej predchádza. Vyrába ho americká spoločnosť Dendreon.

Štúdia zahŕňala 521 mužov, u ktorých bola rakovina v pokročilom štádiu a ktorí nereagovali na štandardnú hormonálnu liečbu. Provenge dostávali dve tretiny z nich, ostatní dostávali placebo. Muži z prvej skupiny žili v priemere ešte 26 mesiacov, muži z druhej skupiny 22 mesiacov. Po troch rokoch žilo z prvej skupiny 32 percent pacientov a z druhej skupiny 23 percent pacientov.

Štyri mesiace sa nezdá veľa, ale je to viac ako tri mesiace, ktoré poskytuje Taxotere, jediná chemoterapia, ktorá je (v USA) pre mužov schválená, napísala agentúra AP, ktorá o novej liečbe informovala. Podľa nej však ešte stále zostáva zistiť, či Provenge nemá vedľajšie účinky, ktoré by bránili jeho schváleniu americkým Úradom pre potraviny a liečivá (FDA). Ten pred dvoma rokmi rozhodnutie odložil a vyžiadal si ďalšie dôkazy o bezpečnosti a účinnosti lieku.

Rakovina prostaty patrí u mužov k najčastejšie sa vyskytujúcim druhom rakoviny.

debata chyba