Astmatik dokáže všetko – ak má astmu pod kontrolou

Deväť z desiatich astmatikov považuje prejavy astmy za celkom prirodzený jav. Tento spôsob uvažovania však nie je správny. Pri vhodnej liečbe dosiahne astmatik rovnakú kvalitu života ako zdravý človek.

06.05.2009 13:14
dievča - astma - inhalátor
Cieľom dobrej kontroly astmy je používať lieky rozťahujúce dýchacie cesty čo najmenej.
debata

Dýchanie je základnou životnou potrebou každého človeka. Tí, čo astmou netrpia, považujú bezproblémový nádych a výdych za čosi samozrejmé. Pre pacienta s bronchiálnou astmou však niečo také samozrejmé nie je. Zatiaľ čo cez priedušky zdravého človeka prechádza vzduch bez akýchkoľvek prekážok, astmatikovi sa zúžia, opuchnú a tvorí sa v nich nadmerné množstvo hlienu. Dýchanie je ťažké, sprevádzajú ho piskoty, pocity napätia v hrudníku. Astmatici tento stav prirovnávajú k pocitu, akoby dýchali cez úzku trubičku. Organizmus trpí nedostatkom kyslíka, čo vyvoláva pocit dusenia. Niekedy však môže byť jediným príznakom astmy dráždivý kašeľ (po námahe, dlhotrvajúci po infekciách).

Jednou z príčin stúpajúceho výskytu tohto celoživotného chronického zápalového ochorenia je iste ustavične sa zhoršujúce životné prostredie, spôsob života ľudí v mestách. Ako druhý významný priťažujúci faktor sa uvádza predispozícia, čiže zvýšené riziko vzniku astmy u ľudí, ktorých rodičia mali astmu alebo iné alergické ochorenie. Vie sa, že peľová alergická nádcha a astma sú veľmi úzko prepojené. „Napríklad detská astma vzniká v 80 percentách na podklade alergického ochorenia,“ vysvetľuje MUDr. Klára Kossárová, alergoimunologička z Bratislavy a výkonná riaditeľka Združenia astmatikov SR. Peľ a celkovo alergény v ovzduší patria medzi najčastejšie vyvolávače ochorenia. Kto už raz astmu má, spúšťačom záchvatu preňho však môže byť aj cigaretový dym či dym z ohňa, dráždivá vôňa, chladný vzduch, vírusy, zvýšená fyzická námaha, emocionálne vypätie a podobne.

Rôznorodosť výskytu príznakov

Podľa doktorky Kossárovej celosvetovo trpí na astmu asi 300 miliónov ľudí, ale viac ako polovica astmatikov nie je kontrolovaných­.„Vedie to k obťažujúcim príznakom, ktoré by sa nemuseli objaviť,“ podotýka odborníčka. „Deväť z desiatich astmatikov považuje prítomnosť prejavov astmy za celkom prirodzený jav. Tento spôsob uvažovania je nesprávny. Pri správnej liečbe a zodpovednom prístupe k ochoreniu dosiahne astmatik rovnakú kvalitu života ako zdravý človek.“ Môže rovnako tráviť čas, pracovať, venovať sa športu. Najvhodnejšími športmi pre astmatikov sú najmä tie vodné – plávanie, vodné pólo, zo zimných športov lyžovanie, korčuľovanie.

Hlavný odborník pre alergológiu a imunológiu prof. MUDr. Peter Pružinec, Csc., o astme tvrdí, že je pre ňu typická veľká rôznorodosť, čo sa týka výskytu príznakov a ich intenzity. „Pacient sa má raz lepšie, raz horšie, vplyv na to majú vonkajšie faktory, ale predovšetkým správne zvolená liečba. My sa snažíme dostať pacienta do takého stavu, aby mal dýchacie cesty otvorené ako normálny zdravý človek.“ A MUDr. Kossárová dodáva: „Stále je priestor na zlepšenie kontroly astmy. Ak akýkoľvek astmatik používa svoj úľavový liek (to je ten, čo sa používa len v prípade potreby) viackrát ako dvakrát za týždeň, je potrebné prehodnotiť jeho liečbu.“ Príčina totiž môže byť v zle zvolenom lieku, dávkovaní, nevhodnom inhalačnom systéme, pacienti totiž často ezvládajú správnu techniku inhalovania liekov a lieky určené na kontrolu ochorenia neužívajú pravidelne.

Kontrolóry, uvoľňovače a ich kombinácia

Pre astmatika je dôležité vedieť, že pri liečbe jeho ochorenia sa používajú dva základné druhy liekov: kontrolóry a uvoľňovače. Kontrolóry kontrolujú priebeh astmy a musia sa preto užívať pravidelne. Ich úlohou je liečiť zápal, pretože astma je zápalové ochorenie. Pravidelným užívaním tohto druhu liekov možno predísť ťažkostiam a záchvatom. Ich nevýhodou je, že pacient necíti okamžitý účinok, preto na ne často zabúda. Práve kontrolóry však liečia podstatu ochorenia. Zápalový proces pri astme prebieha aj v období, keď sa neprejavujú žiadne klinické príznaky a pacient sa cíti byť zdravý. Odborníci tento stav prirovnávajú k tlejúcej pahrebe či driemajúcemu aktívnemu vulkánu. Vysadením udržiavacej dávky kortikosteroidov môže preskočiť povestná iskra a požiar v prieduškách sa aktivizuje.

Do druhej skupiny patria uvoľňovače, čiže lieky, ktoré rozťahujú dýchacie cesty. Táto úľavová liečba sa používa na zvládnutie ťažkostí ako dýchavica, kašeľ, piskoty či na zvládnutie záchvatu. Používa sa podľa potreby, cieľom astmatickej liečby je však taký stav, aby pacient nemusel uvoľňovače používať vôbec, resp. ich užíval len minimálne. Uvoľňovače majú výhodu v akomsi psychologickom účinku – astmatikovi sa zle dýcha, zoberie svoj sprej, vdýchne dávku a prakticky okamžite je mu lepšie. Zvádza to k mylnému presvedčeniu, že „len toto je liek, ktorý mi pomáha“.

Najmodernejšiu liečbu tvoria kombinované lieky, ktoré obsahujú protizápalovú i uvoľňovaciu zložku v jednom preparáte. Pacient teda užíva kombinovaný liek v rámci pravidelnej udržiavacej liečby – na kontrolu astmy – obyčajne dvakrát denne. „Jestvujú teda dva liečebné prístupy, buď má pacient jeden samostatný liek ako kontrolór v rámci pravidelnej liečby a ďalší preparát len so zložkou na roztiahnutie dýchacích ciest. Alebo má k dispozícii kombinovaný liek na pravidelnú liečbu i zvládanie ťažkostí dva v jednom,“ vysvetľuje prof. Pružinec. O tom, ktorý liečebný prístup u toho-ktorého pacienta použiť, rozhoduje ošetrujúci lekár.

Tri formy inhalačných liekov na astmu

Inhalačné formy liekov sú také, čo sa vdychujú, účinnú látku prinesú tam, kde má pôsobiť  do dýchacích ciest. Nie sú silnejšie ani nebezpečnejšie ako tabletky, práve naopak, ich účinok je rýchlejší a nežiaduce účinky sú 10– až 20-násobne nižšie. Po inhalácii kortikosteroidov si treba vždy ústa vypláchnuť vodou. Inhalačné lieky na astmu jestvujú v troch formách:

//aerosólová forma
//Funguje ako sprej, účinnú látku poháňa hnací plyn. Dávkovací systém pri stlačení uvoľní potrebné množstvo látky. Nesprávnou inhaláciou stráca astmatik 50 – 70 percent dávky, ktorá uniká do okolia. Inhaláciu aerosólovej formy lieku uľahčuje použitie inhalačného nadstavca (majú rôzny tvar a veľkosť). Jestvujú nielen stlačením, ale aj dychom aktivované aerosóly.

//prášková forma
//Po uvoľnení prášku z obalu sa liek hlbokým nádychom (prípadne niekoľkými vdychmi) vdýchne. Inhalácia je jednoduchšia, vhodnejšia pre väčšie deti a starších ľudí.

//inhalačný roztok
//Inhalácia pomocou nebulizačných prístrojov je najjednoduchšia a nevyžaduje žiadnu výnimočnú techniku. Na správnu inhaláciu stačí pokojné dýchanie – jediná možná inhalačná forma pre nespolupracujúcich pacientov a tých, čo nezvládnu inhaláciu aerosólov a práškových foriem.

Zásady života astmatika

  • udržiavať primeranú teplotu a vlhkosť v byte i na pracovisku
    • nepoužívať prenikavé vône, kozmetiku, parfumy, osviežovače vzduchu
    • zo spálne odstrániť všetko, čo by mohlo zachytávať prach a roztoče: ťažké závesy, koberce, čalúnený nábytok, ozdobné vankúše
    • používať antialergické poťahoviny (plachty, obliečky) s klinickými atestmi
    • pomocou relaxačných a dýchacích cvičení sa usilovať zvládnuť stresové situácie
    • dodržiavať zásady správnej životosprávy (pravidelné stravovanie, spánok, primeranú telesnú hmotnosť…)
    • nechovať zvieratá
    • v prípade zistenej alergie na potraviny dodržiavať diétu a pokyny lekára
    • nefajčiť a nezdržiavať sa v zafajčených priestoroch

(Zdroj: Združenie astmatikov SR, www.zasr.sk)

 
debata chyba