Pozor na klimatizáciu!

Klimatizácia môže byť zdrojom infekcie, spôsobiť prechladnutie, vysušovať nosné sliznice a vyvolávať teplotný šok.

14.07.2009 07:39
klimatizácia
Nielen pobyt, ale aj odchod z klimatizovaného priestoru môže byť pre organizmus záťažou.
debata

Pobyt v klimatizovaných miestnostiach je v horúcich dňoch naozaj príjemný. Ak je však klimatizácia nastavená na príliš nízku teplotu, hrozí prechladnutie. Rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou by totiž nemal presiahnuť 5 až 7 stupňov Celzia.

V prípade, že sa filtry klimatizácie neudržujú v čistote, môže sa stať klimatizácia zdrojom infekcie, varujú odborníci. „Na výparníku klimatizácie, ktorý slúži k ochladzovaniu vzduchu nasávaného ventilátorom z okolia a zbavovaného nečistôt prechodom cez peľový filter, sa vplyvom teplotných rozdielov zráža atmosférická vlhkosť, ktorá vytvára ideálne prostredie pre vznik mikroorganizmov a plesní,“ vysvetľujú odborníci na webe.

Tým, že klimatizácia znižuje vlhkosť vzduchu, vysušuje nosné sliznice. Zdravú sliznicu dýchacích ciest pokrýva vrstvička hlienu, ktorá chráni pred vírusmi. U ľudí, ktorí sú častejšie v klimatizovaných miestnostiach, sa však táto ochranná vrstva vysušuje, pričom rastie riziko nákazy.

Zdravotné problémy môže spôsobiť aj ventilátor na pracovnom stole, ktorý ženie vzduch priamo na človeka. Vysušuje pokožku a vyvoláva pálenie očí. Ventilátory by nemali smerovať priamo do tváre alebo na telo človeka, ale iba pretáčať vzduch v mietnosti, vtedy prinášajú pocit úľavy.

Niektorým ľuďom tiež prekáža hluk z klimatizácie a ventilátorov, ako aj skutočnosť, že si nemôžu otvoriť okno. Čiastočne je to psychická reakcia, lebo majú pocit, že sú v klietke.

Keďže v kanceláriách, úradoch a obchodných centrách sa nedá kvôli niekoľkým nespokojencom klimatizácia vypnúť, treba sa v takýchto priestoroch podľa odborníkov vybaviť svetrom a teplými ponožkami.

Avšak nielen pobyt, ale aj odchod z klimatizovaného priestoru môže byť pre organizmus záťažou. Telu totiž hrozí teplotný šok – termoregulácia ľudského tela nezvláda veľké teplotné výkyvy. Preto by mal človek pri prechode z klimatizovaného priestoru do rozpálenej ulice chvíľu zotrvať v miestach bez klimatizácie, napríklad na chodbe, a napiť sa nie príliš studenej minerálky.

debata chyba