Cukrovkári si môžu sladiť čaj ústnou vodou

Na Slovensku žije zhruba šesťstotisíc diabetikov - ľudí odkázaných na život bez cukru. Ak si chcú aspoň trochu osladiť život, siahnuť musia po umelom sladidle - aspartame alebo sacharíne. Kým u prvého sú dokázané vedľajšie účinky na organizmus, druhý zas chutí ako kus plechu. Tretiu cestu - sladidlo na čisto prírodnom základe a bez negatívnych vplyvov - diabetikom úradníci zakázali.

18.08.2009 13:00
Stevia rebaudiana Bertoni Foto:
Stevia rebaudiana Bertoni, rastlina, ktorej jediný list stačí na osladenie šálky čaju.
debata

Ide o rastlinu Stevia rebaudiana Bertoni. Diabetici ju veľmi dobre poznajú ako chutné nekalorické sladidlo. Napriek zákazu jej používania na potravinárske účely sa k nej dá dostať – oficiálne sa predáva napríklad ako ústna voda.

Objavili ju indiáni

Rastlina, ktorej jediný list stačí na osladenie šálky čaju, pochádza z Paraguaja. Používali ju Indiáni, ktorí poznali tiež jej antiseptické účinky. Osvedčila sa im aj ako konzervačná látka. Mäso z ulovenej zveri prekladali listami stévie a tým zamedzili jeho znehodnoteniu. Koncom 19 storočia sa objavila vo vedeckej tlači správa o novej sladkej rastline, ktorú objavil botanik Moises Santiago Bertoni. Dostala názov po ňom. Doteraz sa v prírode našlo 154 druhov rodu stévie, ale iba jeden z nich produkuje ekonomicky výhodné množstvo „sladkých“ zlúčenín so spoločným názvom steviozidy. V priemere sú tristo ráz sladšie ako cukor. To znamená, že jeden kilogram steviozidov je sladký ako tristo kíl cukru.

Sladí i lieči

Okrem steviozidov listy stévie obsahujú celý rad pre život človeka dôležitých zlúčenín ako betakarotén, stigmasterol, tanín, prchavé rastlinné oleje, bielkoviny, rutín, riboflavín, tiamín, vitamíny A a C, niacín, vlákninu a vyše 60 ďalších. Steviozidy regulujú množstvo cukru v krvi, zvyšujú aktivitu pankreasu – teda napomáhajú produkcii inzulínu, zlepšujú rovnováhu glukózy, stabilizujú krvný tlak, urýchľujú zlepšenie stavu po námahe, zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuk, zvyšujú kapacitu pamäti, spomaľujú degeneráciu tkanív. Majú tiež antiseptické vlastnosti, preto sa osvedčili pri liečení poranenej kože. Bolo tiež dokázané, že steviozidy nemajú karcinogénne ani mutagénne vlastnosti a neboli zistené prípady mozgového nádoru, záchvatov, slepoty, alebo ďalších chorôb, ktoré sa vyskytujú pri používaní niektorých umelých sladidiel.

Keďže sú steviozidy termostabilné, čiže sa nerozkladajú ani pri teplote 270°C, môžu sa v potravinárskom priemysle použiť pri pečení. Takisto pri výrobe nealkoholických nápojov, v mliekárenskom priemysle do jogurtov či sušeného mlieka, pri výrobe čokolády a cukríkov, zmrzliny. Sladkosti by boli stále sladké, ale menej by sa z nich priberalo. V kozmetickom priemysle sa zase dajú využiť na výrobu sladkej zubnej pasty pre deti, ktorá navyše likviduje kvasinky v ústach a tým ešte viac chráni pred zubným kazom. Američania už dnes vyrábajú zo stévie krémy proti vráskam.

Japonci sú desaťročia popredu

Už v roku 1973 Japonci vládnym nariadením výrazne obmedzili používanie umelých sladidiel a odporučili nahrádzať ich steviozidmi. Za viac ako 30 rokov sa tam nezistili žiadne negatívne vedľajšie účinky. Japonci sa dožívajú najvyššieho veku na svete… Slovensko mohlo kráčať v ich tesnom závese – v roku 1995 už boli listy stévie registrované ako nekalorické sladidlo a pred desiatimi rokmi slovenskí vedci vyvinuli spôsob získavania steviozidov z rastliny. Potom však prišlo rozhodnutie Európskej únie, ktoré prebrali aj slovenské úrady. Zákaz predaja a dovozu stévie ako potraviny. Podľa bývalého vedca SAV Alexandra Čumakova, ktorý sa stéviou zaoberá desiatky rokov, bol za rozhodnutím únie lobing.

„Komisia EÚ nevzala do úvahy množstvo vedeckých dôkazov o tom, že stévia nielen, že nie je nebezpečná, ale že dokonca lieči. Za jej rozhodnutím bol lobing firiem vyrábajúcich umelé sladidlá. Schválením stévie by prišli o biznis,“ tvrdí.

Zákaz predaja rastliny a jej sušených listov na potravinárske účely opätovne potvrdil Úrad verejného zdravotníctva desiateho augusta tohto roku. Odvoláva sa na stanovisko Európskej komisie spred deviatich rokov. Žiaden z dokumentov však neobsahuje vedecké zdôvodnenie, čím by mohla byť táto rastlina škodlivá pre organizmus. Neuvádza ho ani rozhodnutie hlavného hygienika na Slovensku.

Karta sa obracia

Keďže sa na výrobu sladidla zo stévie dala aj najväčšia americká firma doposiaľ vyrábajúca umelé sladidlá, americké úrady v decembri minulého roka zákaz zrušili. O fabriku na spracovanie stévie majú záujem aj Francúzi a poškuľujú po nej aj v nemecky hovoriacich krajinách. Očakáva sa, že do dvoch rokov ju Európska únia predsalen schváli a diabetici či obézni ľudia sa k nej konečne dostanú bez problémov.

Zatiaľ ju slovenskí diabetici získavajú za vlasy pritiahnutým spôsobom. Aby výrobcov nemohli štátne orgány postihovať za porušovanie predpisov, predávajú sladký extrakt zo stévie ako kozmetiku. Kúpiť sa dá napríklad ako ústna voda Eiracaa.

debata chyba