Prelepiť odreninu či nie? Rýchlejšie hojenie na vzduchu je mýtus

Zásadu, že povrchovú ranu treba nechať zahojiť bez prelepovania, začínajú lekári spochybňovať.

16.09.2009 06:00
odrenina - dieťa - úraz - leukoplast Foto:
Najmä u malých detí sú odreniny veľmi časté. Či ich zalepíte alebo nie, hojenie neovplyvní.
debata

Hoci ešte stále je najčastejšou radou pri odretom kolene očistiť, vydezinfikovať a nechať hojiť „na vzduchu“, nemeckí lekári tvrdia, že rany sa lepšie hoja, keď sú vlhké. Vzduch podľa nich hojenie neurýchľuje.

Keď je rana vlhká, môžu v nej účinnejšie pôsobiť enzýmy a hormóny potrebné k vyliečeniu. Výskumy tiež zistili, že v takýchto ranách sa aj počet zápalových buniek znížil podstatne rýchlejšie než v ranách, ktoré boli vystavené vzduchu. Najlepšie výsledky lekári dosiahli, keď ponechali ranu vlhkú päť dní. Predtým existovali obavy, že vo vlhkej komore je väčšia pravdepodobnosť infekcie, ale tieto obavy sa nepotvrdili. Ani pľuzgiere by sa nemali prepichovať a sušiť. Koža sa lepšie zahojí, keď ostane pľuzgier nepoškodený.

A ako teda ošetriť odreninu? Najskôr starostlivo zbaviť všetkých nečistôt. Umyť vodou a odstrániť z rany malé kamienky, či piesok. Rukou, jemnou kefkou alebo pinzetou. Potom je na rade dezinfekcia. Výber je široký – od peroxidu vodíka, cez Jodisol, Septonex, až po genciánovú violeť. A či si takto ošetrenú ranu rozhodnete aj prelepiť alebo nie – je len na vás.

Prekrytie obväzom alebo leukoplastom sa vyslovenie odporúča len vtedy, ak hrozí riziko zanesenia infekcie do rany, prípadne, ak je odrenina na namáhanom mieste. Inak ak nechcete, prelepovať si ju nemusíte. A naopak – ak chcete, pokojne tak urobte. Hojenie tým nespomalíte.

debata chyba