Pozor na ZOO pod šošovkami! Ako sa o ne treba starať?

Pohodlné nosenie kontaktných šošoviek zvádza k pohodlnosti pri starostlivosti o ne. Mnoho ľudí si necháva napríklad mesačné šošovky v oku aj pol roka - lebo im nespôsobujú žiadne ťažkosti.

21.09.2009 05:00
žena - kontaktné šošovky
Kontaktné šošovky.
debata

Hazardujú však so zdravím – aj pod dôkladne očistenými šošovkami sa môžu nájsť nebezpečné baktérie, nieto ešte pod takými, ktorých pravidlá čistenia majiteľ zanedbáva. Koleduje si o vážnu infekciu.

Mikrobiológovia z indického Inštitútu medicínskych vied robili výskum medzi vysokoškolskými študentami, ktorí nosia šošovky. Zistili, že ani dôkladné dodržiavanie dezinfekcie a čistenia šošoviek stopercentne nezabránilo kontaminácii baktériami. Takých prípadov však bolo málo – iba 1,3 percenta. Stačilo ale porušiť jediný krok pri starostlivosti o šošovky – napríklad poriadne umytie rúk – a počet kontaminovaných šošoviek hneď vyskočil na 77 percent.

Za zmienku stojí aj fakt, že u tých študentov, ktorí menia príslušenstvo k šošovkám do jedného roka, boli šošovky infikované tri razy menej ako u tých, čo používajú tie isté puzdrá dlhšie ako rok.

„Najúčinnejším spôsobom, ako sa vyvarovať infekcie z kontaktných šošviek, je používať jednorazové. Riziko je minimálne, keď sa do oka vždy dáva nová, sterilná šošovka. Lebo nikdy sa vám stopercentne nepodarí zbaviť šošoviek, ale aj rúk, baktérií, tukov, bielkovín, či líčidiel,“ vysvetľuje optometrista kontaktológ Štefan Ernihold zo Žiliny.

Z čistiacich roztokov na šošovky je podľa neho najistejší peroxidový. „Ten dokáže pomerne spoľahlivo zlikvidovať nežiaduce baktérie a usadeniny,“ dodáva. Na šošovkách sa po ich vložení do očí hromadia bielkoviny, glykoproteíny a tuky zo slzného filmu, ale aj zvyšky kozmetiky. Tým sa baktériám vytvára živná pôda na množenie.

Čo našli vedci na šošovkách

  • Pseudomonas aeruginosa – odolná baktéria, ktorá spôsobuje zápaly slizníc, priedušiek, pľúc, ale i kože
  • Klebsiella pneumoniae – spôsobuje infekcie dýchacích a močových ciest, je vysoko odolná voči antibiotikám
  • Escherichia coli – ak sa tento dobrý sluha tráviaceho traktu premnoží, spôsobuje črevné a žalúdočné problémy, ale aj infekcie močových ciest
  • Staphylococcus epidermidis – vyskytuje sa na koži, ľahko sa množí a spôsobuje ťažko zdolateľné infekcie

Ako sa starať o šošovky

  • Základ je mať dôkladne umyté ruky. Utrieť si ich treba do uteráka, čo nepúšťa chlpy. Na papierové obrúsky treba zabudnúť.
  • Šošovku vyberte a očistite ju podľa návodu na roztoku, ktorý používate. Niekedy je potrebné vyčistiť ju aj mechanicky – prstom s trochou roztoku. Modernejšie prípravky si poradia aj s hrubšími nečistotami samé.
  • Čistú šošovku treba dať do puzdra naplneného roztokom na šošovky na dobu určenú výrobcom.
  • Vodu z vodovodu nepoužívajte – ani na šošovky ani na čistiace puzdro. Inak riskujete infekciu v oku.
  • Nestačí čistiť len šošovky, ale pozornosť patrí aj puzdru na ne – čistite a vymieňajte ho pravidelne.
  • Nikdy nenoste šošovky bez čistenia dlhšie, než na akú dobu sú určené.
debata chyba