Zlatá žila je ľudová choroba dneška

Hemoroidy sú ochorením, ktoré ľudstvo sprevádza už od nepamäti. Už francúzsky kráľ Ľudovít XIV. podstúpil operáciu hemoroidov v roku 1686. V súčasnosti sa však tieto uzlovité rozšírenia žíl v oblasti ritného otvoru stávajú doslova civilizačným ochorením.

24.09.2009 07:00
hemoroid Foto:
Vnútorné hemoroidy.
debata

Ich vznik súvisí so sedavým zamestnaním, nadváhou, nedostatkom vlákniny v strave, nepravidelným vyprázdňovaním, u žien s tehotenstvami, s vrodenou slabosťou žilových stien a podobne. Podľa českého chirurga z Ostravy MUDr. Petra Anděla sa preukázateľné hemoroidy v súčasnosti vyskytujú u 70 percent pacientov starších ako 30 rokov a u 85 percent pacientov starších ako 40 rokov. „Hemoroidy majú všetci, ale nie všetci pre ne aj trpia,“ povedal Dr. Antonio Longo z Palerma, objaviteľ výrazne menej bolestivej metódy odstraňovania hemoroidov známej ako Longova metóda, ktorá sa používa aj u nás. Priebeh ochorenia totiž môže byť aj bezpríznakový.

Krvácanie je zvyčajne prvým, ale aj najčastejším príznakom hemoroidov. Krv je jasnočervená, chorý ju objaví na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise. „Každý, kto zakrváca z konečníka, by mal v rámci prevencie navštíviť lekára. Zvlášť sa to týka pacientov vo veku nad 50 rokov, keď výrazne stúpa výskyt nádorových ochorení,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Augustín Prochotský, CSc., z II. chirurgickej kliniky Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Krvácanie z konečníka je totiž spoločným príznakom rakoviny hrubého čreva a konečníka i ochorenia zlatá žila.

„Výnimkou nie je ani to, ak sa obe tieto diagnózy vyskytujú naraz. Na druhej strane, treba vedieť, že rakovina nevzniká z hemoroidov. Mnohí pacienti sa totiž obávajú, že sa im hemoroidy takpovediac zvrhnú.“ Nie, na rakovinu sa zvrhávajú spočiatku nezhubné útvary, ktoré sa nazývajú polypy. Tie treba odstrániť včas v rámci prevencie zhubnej choroby. Vhodné je však riešiť včas aj problém s hemoroidmi. Ich posledné štádium je totiž veľmi bolestivé a prináša so sebou mnoho komplikácií.

Následkom môže byť aj závažná málokrvnosť

Hemoroidy sú spôsobené rozšírením žilových zväzkov v oblasti konečníka. Sú to teda akési kŕčové žily konečníka. Tieto uzlovité rozšírenia žíl môžu byť tzv. vnútorné alebo vonkajšie. Vonkajšie sú viditeľné v okolí análneho otvoru, uložené medzi vonkajším zvieračom a kožou a vytvárajú malé mäkké modré uzly. Vnútorné hemoroidy vznikajú na stenách konečníka vo vzdialenosti do troch centimetrov od ritného otvoru, a ak sú veľké, môžu takisto vystúpiť von z konečníka.

Medzi typické príznaky ochorenia patrí okrem krvácania aj svrbenie, pálenie, vysúvanie hemoroidov smerom von, mokvanie, hlieny v stolici, pri komplikáciách už opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti. Hovorí sa tomu akútny hemoroidálny atak, ktorý je príznakom štvrtého, veľmi nepríjemného štádia hemoroidov. Niektorí pacienti, ktorí chronicky krvácajú, prichádzajú za odborníkom už s doslova závažnou málokrvnosťou. „Majú hladinu hemoglobínu (červené krvné farbivo – pozn. aut.) okolo 80, pričom norma pre dospelého človeka je 120 – 160. Keby išlo o akútnu stratu krvi, ocitli by sa pri takýchto hodnotách doslova v hemoragickom šoku. Keďže však krv strácajú postupne, chronicky, organizmus sa tomuto stavu prispôsobí. Následkom je však závažná anémia,“ vysvetľuje doc. Prochotský.

Vážnou komplikáciou hemoroidov je trombóza, keď sa v nich zrazí krv. Prejavuje sa to ako náhle a veľmi bolestivé zdurenie a ak hemoroidy vystúpia a zapália sa, niekedy je nevyhnutná tzv. urgentná hemoroidektómia (akútne operačné vybratie hemoroidov). V pokročilom štádiu si však už veľmi nemožno vyberať z miniinvazívnych liečebných metód, ktoré možno dokonca robiť ambulantne alebo v rámci jednodňovej chirurgie, navyše aj pooperačný stav je bolestivejší, pri zápale treba nasadiť antibiotiká a podobne.

Štyri štádiá hemoroidov

Prvé dve vývojové štádiá hemoroidov sa liečia len konzervatívne. Na trhu je množstvo voľnopredajných prípravkov i liekov na lekársky predpis, ktoré priaznivo ovplyvňujú trávenie i zloženie stolice, majú pozitívny vplyv na žilový tonus, čiže spevňujú a chránia cievne steny, pôsobia proti svrbeniu, mokvaniu, zmierňujú bolestivosť. Sú vo forme mastí, gélov a čapíkov, ale aj ako celková liečba v podobe tabliet. Doplnkovou liečbou sú rôzne čaje a sedacie kúpele. Neodstránia však príčinu zdravotných problémov, len oddialia prípadné zhoršenie stavu.

Ľudia, ktorí trpia na hemoroidy, by mali dbať na pravidelné vyprázdňovanie a mäkkú stolicu. Znamená to prijímať dostatok tekutín a jesť potraviny s vysokým podielom vlákniny. Po každej stolici je nevyhnutné jemne, ale dôkladne očistiť okolie konečníka, najlepšie je, ak je k dispozícii bidet, sprcha s vlažnou vodou alebo aspoň vlhké obrúsky bez dráždivých chemických látok a parfumov.

„Mnohí nevedia, že tak ako pohlavné orgány, ani konečník by si nemali umývať mydlom a inými vysušujúcimi prostriedkami,“ podotýka doc. Augustín Prochotský. Kupovať treba neparfumovaný mäkký biely toaletný papier, ktorý nepoškriabe ani nepodráždi. Vznik hemoroidov podporuje aj dlhé sedenie na záchode. Človek totiž aj pri čítaní na toalete podvedome stále tlačí a zvýšeným vnútrobrušným tlakom dochádza k rozširovaniu ciev v malej panve. Pacienti s hemoroidmi by mali aj menej soliť, pretože nadbytok soli zadržiava v organizme vodu, čo zapríčiňuje preplnenie ciev v tele vrátane konečníka, mali by z jedálneho lístka vylúčiť dráždivé potraviny, ktoré môžu posilniť nepríjemné svrbenie, zbaviť sa nadbytočných kilogramov a nedvíhať ťažké predmety.

V akútnom štádiu alebo po chirurgickom zákroku si možno zaobstarať špeciálny vankúš s otvorom uprostred, na ktorom možno sedieť, niekedy pomôže aj detské nafukovacie koleso na plávanie. Zo športov je vhodná rekreačná chôdza, turistika, nevhodná je však napríklad cyklistika pre možné zhoršenie stavu pri kontakte so sedadlom.

Chirurgicky sa rieši tretie a štvrté štádium hemoroidov. Jestvuje mnoho metód šetrného ošetrenia hemoroidov, napr. infračervená fotokoagulácia, kryoterapia (pôsobením tekutého dusíka), sklerotizácia, laserové ošetrenie, podviazanie hemoroidov gumeným prstencom, mnohé sa však robia len v súkromných centrách za priamu platbu. Medzi šetrné chirurgické zákroky, ktoré sa robia aj v štátnych zariadeniach, patrí napr. Longova metóda, ktorá znamená vyrezanie kruhovej časti prebytočnej sliznice a menšiu bolestivosť po zákroku. Závisí však od štádia ochorenia a najmä od posúdenia odborníka, pre akú metódu sa rozhodne. Každý má totiž praktickú skúsenosť s iným druhom zákroku. „Dnes majú ľudia slobodnú voľbu lekára a mali by si zistiť, kto sa na čo špecializuje a v čom je dobrý. Keď idú kupovať elektrospotrebič, zvyčajne si overia, ktorá značka je dobrá. Prichádzajú za mnou pacienti po rozličných druhoch zákrokov – aj v súkromných centrách – a niekedy žasnem, že mi nevedia povedať ani meno človeka, ktorý ich operoval,“ konštatuje doc. MUDr. Augustín Prochotský, CSc.

Rizikové faktory vzniku hemoroidov

vyšší vek
genetické predpoklady
chronická zápcha
nadváha a obezita
tlak na žily počas tehotenstva
dlhé sedenie
ochorenia pečene
sedavé zamestnanie

Vývojové štádiá hemoroidov

1. Sprevádza ho len jednoduché rozšírenie žíl, ktoré zväčša badať pri lekárskom vyšetrení.
2. Pridružujú sa nepríjemné pocity ako svrbenie, pálenie, občasné zakrvácanie.
3. V tomto štádiu sa žily počas stolice vysúvajú von (tzv. prolaps) a v počiatočných fázach majú tendenciu spontánne sa stiahnuť naspäť. S pokračovaním ochorenia sa stávajú tuhými, bolestivými, čo spôsobuje zrazená krv v nich. Oblasť konečníka je zapálená a na stolici možno pozorovať aj výlučky hlienu.
4. Pokročilé posledné štádium znamená, že žily sa po použití toalety nestiahnu a pridružujú sa komplikácie – opuch, hnisanie, zápal, silné krvácanie a bolesti, čo je prejavom tzv. hemoroidálnej krízy. Pacient má vyslovene strach z vyprázdňovania a dostáva sa do začarovaného kruhu.

Niektoré druhy zákrokov na hemoroidoch

Barronova ligatúra (gumičkovanie): hemoroid sa priškrtí pri svojom základe, na stopku sa nasadí pružná gumička, ktorá zastaví prívod živín do uzla, a ten odumrie.
Infračervená fotokoagulácia: odumretie hemoroidu spôsobí infračervený lúč (vhodné skôr ako doplnková metóda).
Sklerotizácia: nastreknutie špeciálnej látky do hemoroidálneho uzla, ktorá spôsobí zjazvenie hemoroidov.
Kryodeštrukcia: zmrazovacie sondy, ktoré hemoroid zmrazia, čím dôjde ku jeho zjazveniu.
Laserová metóda: reže sa s pomocou lasera, pacient stratí menej krvi, intenzita bolesti je nižšia, hojenie rany kratšie.
Longova metóda: chorá časť sliznice sa vyreže špeciálnym kruhovým prístrojom, tzv. cirkulárnym staplerom, po celom svojom vnútornom obvode. Prínosom tejto metódy je minimalizácia poškodenia zvieračov konečníka a výrazné zníženie bolestivosti zákroku. Robí sa v krátkej celkovej alebo epidurálnej anestézii.
Hemoroidektómia (vyrezanie hemoroidov): metódy ako Fergussonova, Milliganova, Morganova, Parksova či podľa Whiteheada sa vykonávajú v rámci hospitalizácie (resp. v rámci jednodňovej chirurgie) v celkovej alebo spinálnej anestézii (umŕtvenie dolnej časti tela), pre všetky je spoločná väčšia pooperačná bolesť a niekoľkotýždňové obmedzenie kvality života.

debata chyba