Bezplatné poradenstvo u očného - na Slovensku už od 7. októbra!

V rámci informačno-osvetovej kampane Zaostrite na zrak, ktorá je zameraná na prevenciu a včasné diagnostikovanie vekom podmienenej degenerácie makuly (VPDM), budú oční lekári a lekárky v jedenástich mestách po celom Slovensku poskytovať bezplatné odborné poradenstvo a testovanie zraku.

06.10.2009 10:02
zrak, glaukóm, oko, oči Foto:
Vyšetrenie zraku - ilustračné foto.
debata

Podujatia pri príležitosti Svetového dňa zraku, ktorý pripadá na 8. októbra, odštartujú 7. októbra v Bratislave a potrvajú do 23. októbra. Na tlačovej besede o tom v pondelok informoval organizačný tím.

Vekom podmienená degenerácia makuly postihuje celosvetovo približne 150 miliónov ľudí, na Slovensku ňou trpí asi 250-tisíc ľudí. Toto ochorenie zasahuje centrálnu časť sietnice – makulu (žltá škvrna), čo je najdôležitejšia časť oka zodpovedná za správne videnie. Úplne prvými príznakmi ochorenia je často strata schopnosti čítať.

Postupne začínajú pacientky a pacienti pri videní pozorovať tmavé škvrny, alebo môžu vidieť rozmazane či skreslene. Tieto zdravotné problémy znižujú kvalitu života. Sú príčinou nielen pádov a zlomenín, ale majú vplyv aj na psychiku a môžu odštartovať ťažké depresie. Vekom podmienená degenerácia makuly existuje vo dvoch formách – suchej a vlhkej, pričom vlhká forma sa prejavuje progresívnym zhoršením zraku a patrí k najčastejším príčinám slepoty u ľudí nad 65 rokov vo vyspelých krajinách.

Okrem veku patrí k rizikovým faktorom pohlavie, ženy sú chorobou postihnuté viac ako muži, pozitívna rodinná anamnéza, rasová predispozícia, nadmerné množstvo slnečného žiarenia, najmä modrej vlnovej dĺžky, nedostatok antioxidantov, fajčenie, hypertenzia, obezita a vysoká hladina cholesterolu v krvi. V rámci prevencie treba podľa predsedu Slovenskej oftalmologickej spoločnosti Antona Gerinca ovplyvniť tie faktory, ktoré človek môže. Jaroslav Hasa z Kliniky oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského odporučil, aby si ľudia od 55 až 60 rokov, napríklad pri sledovaní televízie, zakrývali raz jedno a raz druhé oko, aby zistili, či dobre vidia na obe oči.

Najnovším trendom v liečbe sú cievne antirastové faktory anti-VEGF, ktoré pomáhajú nielen zachovať, ale aj zlepšiť zrakové funkcie. Liečivo sa podáva raz za štyri až šesť týždňov na operačnej sále. Po prvých troch injekciách nasleduje udržiavacia fáza. Liečbu, ktorá je na Slovensku plne hradená zdravotnými poisťovňami, zabezpečuje v súčasnosti 15 oftalmologických centier, o štyri viac ako minulý rok.

Strediská sa nachádzajú na očných klinikách Fakultnej nemocnice s poliklinikou Ružinov v Bratislave, Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave, Nemocnice sv. Michala v Bratislave, Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, Fakultnej nemocnice Nitra, Nemocnice s poliklinikou Žilina, Fakultnej nemocnice s poliklinikou Trenčín, Fakultnej nemocnice s poliklinikou Prešov, Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku, Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky, Fakultnej nemocnice Košice, Fakultnej nemocnice s poliklinikou Poprad, Nemocnice s poliklinikou Bojnice a v súkromnej očnej klinike Oftal vo Zvolene.

Pacientom a pacientkam pomáha aj Únia nevidiacich a slabozrakých Slovensko. Ako povedala vedúca krajského strediska únie v Bratislave Daniela Nimschová, ide predovšetkým o sociálne poradenstvo a sociálnu rehabilitáciu. Najviac žiadané sú rady pri výbere optických a kompenzačných pomôcok. Únia ponúka aj zácvik práce s pomôckami a zrakovú reedukáciu. Často je potrebný aj nácvik excentrickej fixácie, aby klienti a klientky vedeli pracovať so zachovaným periférnym videním.

Ak sa zrak podstatne zhorší, je potrebný výcvik priestorovej orientácie, samostatného pohybu s bielou palicou, ale aj výučba samoobslužných schopností, aby si ľudia mohli bezpečne navariť, ožehliť či rozoznávať peniaze. Únia nezamestnáva psychológa alebo psychologičku, klientom a klientkam však pomáha získať kontakty v blízkosti ich bydliska.

Druhotným efektom poradenstva a rehabilitácie je okrem niektorých nových alebo znovuzískaných schopností aj povzbudenie a zmena psychického stavu k lepšiemu, tvrdí Nimschová. Aj keď väčšina ľudí príde do únie na základe odporúčania očného lekára alebo lekárky, je možný aj iný kontakt, napríklad cez internet.

Termíny a miesta bezplatného poradenstva a testovania zraku:
7. októbra – Bratislava: Fakultná nemocnica s poliklinikou Ružinov
12. októbra – Poprad: hypermarket Tesco, Teplická cesta
13. októbra – Ružomberok: hypermarket Tesco, Hrabovská cesta 5270
14. októbra – Prešov, obchodný dom Tesco, Námestie legionárov 1
15. októbra – Trebišov: hypermarket Tesco, M. R. Štefánika
16. októbra – Košice: hypermarket Tesco, Trolejbusová 1
19. októbra – Trenčín: Zábavno-obchodné centrum MAX, Ul. gen. M. R. Štefánika 426
20. októbra – Žilina: obchodný dom Tesco, Sad SNP 3
21. októbra – Banská Bystrica: Europa Shopping Center, Na troskách 25
22. októbra – Nitra: hypermarket Tesco, Bratislavská 5
23. októbra – Nové Zámky: hypermarket Tesco, Nitrianska cesta 111

debata chyba