Paracetamol velebený aj zatracovaný... Neničte si pečeň!

Milióny ľudí denne siahajú po paracetamole - lieku proti teplote, bolesti, či len na vypotenie. Je jedným z najbežnejších a najdostupnejších, požívaný pri domácom "samoliečení".

07.11.2009 19:25
tabletka, liek, žena Foto:
S tabletkami treba zaobchádzať opatrne.
debata

Je veľmi účinný a v lekárňach ho dostať bez receptu. A práve preto je aj nebezpečný. Lieky, ktoré nie sú viazané na predpis, považujú totiž pacienti automaticky za „cukríky“, ktoré nemôžu ublížiť. Keď okamžite nezaberie jeden, dajú si ďalší a ešte ďalší. Lenže paracetamol je pečeňový jed. Jeho nekontrolované užívanie vedie k trvalému poškodeniu pečene, neraz končiacemu transplantáciou alebo smrťou.

Podľa britskej BBC až polovica prípadov poškodenia pečene je zapríčinená predávkovaním paracetamolom. V žiadnom prípade by človek nemal behom 24 hodín užiť viac ako 4 gramy tejto látky. Za hranicu, kedy je užívanie paracetamolu ešte bezpečné, sa považuje 500 až 1000 miligramov v priebehu 4 až 6 hodín.

Navyše českí vedci nedávno zistili, že paracetamol má negatívny vplyv aj na očkovanie detí. Pokiaľ podá rodič svojmu dieťaťu pred očkovaním tento liek – ako prevenciu pred možnou horúčkou z očkovania – účinok injekcie bude o tretinu slabší. Niektoré očkovania môžu vyvolať horúčky – napríklad proti pneumokokom, či proti tetanu. Pozitívnou správou je, že ak sa paracetamol podá až po očkovaní – keď sa už horúčka prejaví, účinok injekcie to neovplyvní.

Pozitívne by mohlo vyznievať aj zistenie britských vedcov, ktorí dospeli k záveru, že paracetamol má protirakovinové účinky. Lenže tento objav je v praxi nepoužiteľný – liek by síce mohol znížiť riziko vzniku rakoviny vaječníkov až o tretinu, ale ženy by ho museli užívať každý deň. A to nie je možné práve pre jeho pečeňotoxické vlastnosti.

Aj k paracetamolu preto treba pristupovať ako k vážnemu lieku. Rady a odporúčania v príbalovom letáku majú opodstatnenie. Je to výborný, účinný liek, ale iba v takom množstve, ako to odporúča výrobca.

Niektoré lieky s obsahom paracetamolu:

  • Panadol, Paralen
  • Medipyrin, Calpol
  • Korylan, Valetol
  • Fervex, Trigrip
  • Spasmopan, Acifein
  • Ataralgin, ale napríklad aj čaj Coldrex
debata chyba