Lekárske masky chránia okolie, nie nositeľa

Šírenie chrípky, ale aj iných vírusových infekcií môžeme obmedziť nielen častým umývaním rúk, správnym smrkaním a kašľaním, vetraním či upratovaním, ale aj nosením rúšok. Hovorí sa tomu respiračná hygiena.

07.12.2009 06:30
žena, rúška, chrípka, ochrana, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V ázijských krajinách je nosenie rúšok bežným javom. Tamojší ľudia sa tak chránia pred pouličným smogom, masky na tvári majú napríklad policajti na rušných križovatkách, ale Japonci napríklad nosia v mestskej hromadnej doprave rúško vyslovene z ohľaduplnosti k ostatným – aby ich nenakazili, ak sa necítia fit. Aj epidemiologička MUDr. Zuzana Krištúfková z Bratislavy podotýka, že nosenie rúšok je najmä počas epidémií a pandémií súčasťou tzv. respiračnej hygieny. Každý, kto sa cíti chorý, by si podľa nej mal nasadiť rúško, ísť domov a ostať tam až do uzdravenia. „Najdôležitejšie je, aby rúška nosili chorí ľudia, chrániac tak okolie – v čase epidémie v dopravných prostriedkoch, v zdravotníckych zariadeniach – nielen zdravotnícky personál,“ zdôrazňuje.

Nie všetky rúška sú vhodné pre chorých

Laici napríklad nevedia, že jestvujú rúška s ventilom, tzv. respirátory, ktoré vôbec nie sú vhodné pre chorých ľudí, pretože prepúšťajú obsah toho, čo človek vydýchne. Okrem toho mnoho ľudí používa na vlastnú ochranu pred prachom a mikroorganizmami lekárske masky, ktoré nikdy neboli určené na tento účel. Lekárske masky sú určené na ochranu okolia, nechránia teda svojho nositeľa. Rúška by navyše mali byť jednorazovou záležitosťou a rozhodne sa neodporúča požičiavať si ich, napr. v rámci rodiny.

Na zlepšenie ochrany v prípade epidémie chrípky bola vyvinutá ochranná protivírusová maska ActiProtect, ktorá obsahuje protivírusovú vrstvu Virucoat. Tá pri kontakte zneškodní takmer sto percent chrípkových vírusov. Je to jediná maska, ktorá nielen mechanicky filtruje vzduch, ale zároveň ničí vírusy chrípky. Ochranná vrstva si zachováva protivírusovú aktivitu počas celého dňa – 24 hodín. Používanie protivírusovej tvárovej masky je teda jedným z prostriedkov, ako infekciou nenakaziť seba ani ostatných.

Len správne nasadené rúško chráni

Nesprávne nasadenie rúška a nedodržanie kontroly priliehavosti môže významným spôsobom znížiť účinnosť masky a ochranu. Dokonca aj fúzy a vlasy môžu negatívne ovplyvniť prieliehavosť masky a znížiť jej ochranné schopnosti. Na dosiahnutie maximálnej priliehavosti sa mužom odporúča v prípade epidémie denne sa holiť. Tí, čo nosia okuliare, by si mali masku nasadzovať so zloženými okuliarmi. Nosový drôtik na maske treba vždy vyformovať podľa tvaru tváre končekmi prstov oboch rúk od vrcholu nosa smerom nadol po oboch stranách. Okuliare si nasaďte naspäť až následne. Masku treba znehodnotiť, ak navlhne, ak sme si ju zložili vo vysoko nákazlivom prostredí (napr v nemocnici), alebo ak sa nám v nej začne ťažko dýchať.

Kedy sa odporúča používanie masiek

pri úzkom kontakte s chorým
na miestach s vysokou koncentráciou ľudí (napr. v MHD)
v zdravotníckych zariadeniach

debata chyba