Richard vo finále: Celé fajčenie je trápne, vyšlo už z módy

Tlačiar Richard sa snažil zbaviť závislosti od cigariet s pomocou vlastnej vôle. Mesiac zvládol, rád by v tom pokračoval aj ďalej.

25.02.2010 01:35 , aktualizované: 27.02.2010 11:13
debata

Verili ste si na začiatku, že to dokážete a prestanete fajčiť?
V kútiku duše áno, ale mal som aj pochybnosti – čo ak príde situácia, ktorú nezvládnem?! Ale motivácia bola silná, nechcel som sklamať seba ani čitateľov, nechcel som byť za slabocha. S fajčením som prestával viackrát, najdlhšie som vydržal trištvrte roka.

Ako ste so sebou spokojný?
Zatiaľ veľmi, psychicky aj fyzicky. Môžem vyhlásiť, že som na tom oveľa lepšie ako pred mesiacom.

Myslíte si, že v budúcnosti nebudete fajčiť?
Chcel by som tomu veľmi veriť. Ale nikdy nehovor nikdy. Som reálny človek, môže sa stať hocičo. Rád by som však navždy vydržal. Celé fajčenie je trápne, vyšlo už z módy, človek sa ničí finančne aj zdravotne. Za ten mesiac som nabral fyzickú kondíciu, je vidieť, že sa venujem športu. A to je pre mňa veľká satisfakcia.

MUDr. Elena Kavcová:
Richard, úprimne vám gratulujem! Nesklamali ste seba ani čitateľov. Chcem dúfať, že budete nefajčiarom aj ďalej. Uvedomili ste si, že fajčenie naozaj k životu nepotrebujete. A potvrdili ste aj známu skutočnosť, že šport bol a je vaším pomocníkom. Verím, že ste sa stali príkladom pre mnohých mladých fajčiarov, ktorí rozmýšľajú o zanechaní fajčenia.

Dvadsiatyštvrtý deň
V stredu som si kúpil Pravdu (väčšinou ju čítam na internete), videl som v nej nielen seba, ale aj súperov. Aj to je motivujúce vydržať. Stále mám pozitívne pocity, a teším sa z nich. Najväčšiu radosť mi robí cvičenie, dvíham ťažšie a ťažšie závažia, mám lepšiu kondíciu, ľahšie sa mi dýcha. Už nemám problém vyjsť pešo na 4. poschodie, kondička ide hore. Šéf dnes v práci „spucoval“ fajčiarov – okolo firmy je veľa špakov. Prvý raz som mal pocit, že sa ma to netýka. A bolo to príjemné.

MUDr. Elena Kavcová:
Všetci oceňujeme, akú máte pevnú vôľu! Cvičenie, telesný pohyb a vaša abstinencia už prinášajú nielen radosť z víťazstva, ale aj upevňovania zdravia – máte lepšiu kondičku. Nech vám to vydrží, pretože pokračujete v nefajčení a onedlho to bude už len sám so sebou. Zdolali ste najťažšie chvíle. Všetci tí mladí, ale aj starší fajčiari vidia, že s cvičením a vlastnou vôľou sa fajčenie dá zanechať.

Dvadsiatydruhý deň

Cez víkend sme boli s priateľkou v Bojniciach na relaxačnom pobyte, ktorý sme dostali za odmenu od redakcie Pravdy, a bolo to úplne fantastické. Výborná strava, pekné izby a super procedúry, človek mal vyplnený čas, stále bolo čo robiť. Predtým sa mi cigareta spájala najmä so situáciami, keď som mal vypätie, stres alebo keď som mal priveľa voľného času. Teraz som na ňu ani nepomyslel a priateľka si za celý víkend dala asi len štyri cigarety, nemala tam na cigarety chuť. Z procedúr bola najlepšia masážna posteľ s valčekmi na chrbticu. Celé je to fajn, výborný relax, ale aktívne vyplnený – okrem procedúr sme chodili na prechádzky, boli sme v bazéne vo vodnom svete. Stále sme niečo robili, cítim sa výborne.

MUDr. Elena Kavcová:
Nemohli pre vás vymyslieť lepšiu podporu! Odmena je pri odvykaní od fajčenia tiež veľmi dôležitá. Športová a relaxačná činnosť, prechádzky v prírode sú práve tie zdravé činnosti, ktoré nielen nahradia myšlienky a túžbu po fajčení, ale privodia potešenie a radosť zo života. Zvyšovanie aktivity dohromady so zmenou životného štýlu je jednou z úspešných ciest k abstinencii.

Dvadsiaty deň

Zatiaľ som nemal silné nutkanie zapáliť si, slabé nutkanie bude zrejme ešte dlho. Ale viem ho racionálne potlačiť. Najhoršie boli prvé dva dni. Stále sa držím a je to výborné. Cvičím podľa tréningového plánu v pondelok, stredu a piatok. Mám radosť, že už badať výsledky. Prešiel som z pôžitku fajčenia do pôžitku z cvičenia. Keď niekto fajčí, už mi to nevonia rovnako, ako to nevonia nefajčiarovi. Ak sa kolega vracia z fajčiarskej prestávky, už zďaleka ho cítim. Zlepšuje sa mi čuch. Keď som fajčil, smrdeli mi prsty, bolo mi to nepríjemné. Som rád, že teraz to nielen necítiť, ale nemám už ani žlté prsty.

MUDr. Elena Kavcová:
Je radosť počuť vaše slová. Ste príkladom, že ak človek naozaj chce niečo dosiahnuť, tak to aj zvládne a dosiahne! A z cvičenia okrem duševného pôžitku bude aj zdravé a pekné telo. Bez cigarety budú aj vaše zmyslové orgány (a nielen tie) dobre fungovať, čo už začínate pociťovať.

Osemnásty deň

Žiadne cigarety, stále nefajčím, a dokonca ani nad cigaretami neuvažujem. Už nemám nutkanie zapáliť si. Dokonca ani káva sa mi už nespája s cigaretou. Zdá sa mi, že aj priateľka fajčí menej. Každý druhý deň cvičím, tukové vankúšiky sa pomaly menia na svaly. Cez týždeň nikam nechodím – akurát do práce a posilňovne. Po viac ako 2 týždňoch nefajčenia sa cítim oveľa lepšie a zdravšie.

MUDr. Elena Kavcová:
Mám z vás veľkú radosť. Prestať fajčiť je individuálnym rozhodnutím, ale na túto náročnú úlohu by fajčiar nemal byť sám. Treba mu pomôcť vytvoriť čo najvhodnejšie prostredie, a preto vás obdivujem! Veď vy nefajčíte napriek takému pokušeniu ako je fajčenie vašej priateľky. Naopak, svojím príkladom jej pomáhate. Aj vaša zvýšená fyzická aktivita – šport, znižujú túžbu po nikotíne, uvoľnené endorfíny vám prinášajú radosť a klesá riziko priberania. Meníte celý svoj životný štýl na zdravý a to je pre väčšinu z nás to najťažšie.

Pätnásty deň

Stále nefajčím a cvičím trikrát za týždeň, to mi veľmi pomáha. Bol som objednaný u zubárky, tak som sa jej pochválil, že sa pokúšam prestať fajčiť a zatiaľ úspešne, že už nefajčím pol mesiaca. Mala z toho radosť a hneď mi aj vyčistila zubný kameň. Kým človek fajčí, asi to nemá taký význam, lebo fajčenie podporuje usadzovanie zubného kameňa. Tak sa teším, že budem mať krajšie zuby.

MUDr. Elena Kavcová:
Richard, nielen vy sa tešíte, ale s vami už aj vaša zubná lekárka. A ja tiež!

Dvanásty deň

Nemám nič nové, každého asi sklamem, ale zatiaľ sa držím. Som stále bez cigariet, predtým keď som ráno stíhal, zapálil som si cigaretu. Ráno sa mi cigarety vôbec „neozývajú“, ak, tak na popoludňajšej zmene. Väčšinou bývam v hale sám, zvykol som si vypĺňať nudu cigaretou. Teraz si na to akurát spomeniem. Vôbec nemám chuť ani na extrémne „žranie“, ako by sa dalo očakávať. Veľmi dobre mi robí cvičenie, bez neho by to bolo oveľa ťažšie.

MUDr. Elena Kavcová:
Okrem cvičenia by som vám odporúčala nájsť si ešte nejakého praktického koníčka, ktorý by vám vyplnil voľný čas. Vážim si váš postoj a myslenie.

Desiaty deň

Určite väčší problém odolávať som mal cez víkend, bol som medzi fajčiarmi, ako teraz, keď chodím do práce. Tam okolo mňa nikto nefajčí a už ani kolegovia ma nehecujú. Priateľka síce fajčí, ale maximálne jej stačí päť-šesť-sedem cigariet denne. Ale celý deň sme v práci a večer máme nefajčiarsku domácnosť.
Každý druhý deň chodím do posilňovne, vydržím cvičiť hodinu a baví ma to. Som pokojnejší, neviem, ako je to možné, ale je to tak. Niekedy síce myslím na cigaretu, ale muselo by sa stať niečo veľmi závažné, aby som jej podľahol.

MUDr. Elena Kavcová:
Nuž vy ste na najlepšej a najzdravšej ceste zanechať fajčenie. Veď ste odstránili nielen účinok inhalácie škodlivých látok cigaretového dymu, ale aj pravidelne cvičíte, čo má veľmi priaznivý vplyv na váš organizmus z dlhodobej aj krátkodobej perspektívy – veď to určite viete a teraz aj cítite.

Ôsmy deň

Víkend bol dobrý, väčšinou som leňošil, ale s priateľkou a bratom sme si aj zašli sadnúť do podniku. Hoci všetci okolo mňa fajčili, nechcel som ich obmedzovať, ale vlastne som pasívne fajčil. Dokonca som sa prichytil, že cítim nutkanie zapáliť si. Chvalabohu som to zvládol. Keby sme zostali dlhšie a dal by som si nejaký alkohol, možno by som aj zakopol. Viac-menej som túto zaťažkávaciu skúšku pretrpel, dal som si nealkoholické pivo a po hodine sme odišli.
Keď sme si pred týždňom merali hladinu oxidu uhoľnatého v tele, bol som na hornej hranici – ako veľmi silný fajčiar. Po týždni som sa ocitol na hranici medzi nefajčiarom a ľahkým fajčiarom. Motivuje ma to. Cítim sa oveľa lepšie, zdravšie a silnejšie.

MUDr. Elena Kavcová:
Naozaj sa máte z čoho tešiť, lebo sa dostavil prvý úspech, ktorý nebol len dobrý pocit z nefajčenia, ale aj zdravotný. Tým, že máte menej oxidu uhoľnatého v krvi, môže sa na krvné farbivo hemoglobín viazať viac kyslíka. Aj jeho uvoľňovanie do tkanív organizmu je ľahšie. Takže „utrpenie“ bez cigarety má za následok dostatok kyslíka pre srdce, mozog, organizmus, a to predsa stojí za to!

Šiesty deň

Neviem, či to mám pripisovať posilňovni, už som tam bol ďalší raz. Všetko je dobré. Až sa mi zdá čudné, že to ide takto bez problémov. Ale kamarát, ktorý ma vyčíhal v novinách, ma varoval, vraj po týždni, týždni a pol je to najhoršie. Tak uvidíme. Podľa mňa človek na to nesmie stále myslieť, neriešim to, proste prestávam, nie a hotovo. Zatiaľ som nezažil extrémne stresovú situáciu, že by ma to zlomilo. A to som si už dovolil dať dve pivá bez cigarety. Ale doma, do fajčiarskeho prostredia som sa ešte neodvážil. Cez víkend, keď si možno pôjdeme niekde sadnúť, možno si dáme nejaký alkoholický nápoj, tak som zvedavý.

MUDr. Elena Kavcová
Váš postoj a rozhodnutie sú výborné. Nebojte sa, abstinenčné príznaky sú najhoršie do 3 týždňov, môžu byť v menšom rozsahu prítomné aj dlhšie, ale vaše endorfíny po cvičení v posilňovni sú dobrým pomocníkom pri rozhodnutí vydržať a stať sa exfajčiarom. Cez víkend choďte radšej do zariadenia, kde sa nefajčí.

Štvrtý deň

V stredu som bol prvýkrát v posilňovni, dosť som sa zapotil, ale bolo to super. Pri cvičení som vôbec nemyslel na cigaretu. Pomaly strácam chuť fajčiť, párkrát som sa pristihol, že som na fajčenie nemyslel už aj hodinu! Predtým som si dával prvú cigaretu hneď ráno, ako som vyšiel z domu, ale nechýba mi to. Možno som si to v hlave prekódoval. V práci som si robieval prestávky,keď som chcel ísť zapáliť, ale teraz si ich nerobím. Častejšie si do niečoho zahryznem. Keď som išiel z práce domov, hovoril som si – keď prídem, bude pokoj, dobre by padla ciga. Predtým to bol môj rituál. Zatiaľ sa mi však darí odolávať. A dokonca, keď priateľka fajčí, nič to so mnou nerobí.

Čo na to MUDr. Kavcová:
Richard, telesné cvičenie, pohyb je súčasťou zdravého životného štýlu a vy ste začali veľmi dobre. Pocit po cvičení, hovoríte – „bolo to super“, spôsobuje, že mozog vás za pohyb odmenil uvoľnením hormónov šťastia endorfínov. Okrem toho cvičenie je výbornou prevenciou pred pribratím na telesnej hmotnosti.

Prvý deň

Na cigarety som mal stále chuť, bolo to v mojom podvedomí, ale vydržal som. Našťastie celý deň som pracoval, a hoci mi ikskrát prebleslo hlavou, že by som si zapálil, mal som veľmi veľa roboty. A navyše nebol so mnou nikto, kto by fajčil. Namiesto cigariet som chrumkal müsli tyčinky, soletky a pil minerálku. Chuť na cigarety som sa snažil vždy niečím prekryť. A hoci som na ne nechcel myslieť, nešlo to. Je to závislosť, človek ich má stále v hlave, všetky myšlienky sa točia okolo cigariet.

Čo na to MUDr. Kavcová
Vážim si, že ste si zvolili zanechať fajčenie silou vôle. Je to možno ťažšie, navyše, keď fajčí aj vaša priateľka. Nevzdávajte sa športu, aj v tejto situácii je dobrým pomocníkom. Keď sa vám v práci niečo podarí, odmeňte sa vecou, ktorá vás poteší. A hádam vás bude nasledovať aj vaša priateľka. Veľmi by som jej to odporúčala, pretože ženský organizmus je citlivejší na nepriaznivé účinky fajčenia.

Richard - Prestaňte fajčiť Foto: Ľuboš Pilc
Richard - Prestaňte fajčiť Richard - Prestaňte fajčiť

Má 30 rokov, je tlačiar. Býva na Tabakovej ulici. Prestať fajčiť s Pravdou sa pokúša od 1. februára 2010 pomocou vlastnej vôle, motivuje ho cvičenie.

Ako dlho fajčíte a koľko cigariet denne?
Potajomky som začal na strednej škole, keď som mal 16 rokov a fajčím dodnes. Na začiatku mi stačila cigaretka-dve, dnes vyfajčím priemerne 15 cigariet. „Rozbehol“ som sa na vojne, tam bol na to priestor aj partneri.

Pokúšali ste niekedy prestať?
Asi pred dvoma rokmi, začal som chodiť do posilňovne, upravil som si stravu. Motiváciou bolo nielen zdravie a peniaze, ale chcel som aj lepšie vyzerať. Baby sa väčšinou pozerajú po dobre vyzerajúcich chalanoch. Fajčiť a cvičiť, to nejde dohromady. Po trištvrte roku zrušili posilňovňu, zmenil som zamestnanie a už mi to nevychádzalo.

Prečo chcete prestať fajčiť teraz?
Je to zaujímavá príležitosť, cena cigariet ide hore a mám svoj vek. Chcel by som to zvládnuť, mám silnú motiváciu.

Z čoho máte najväčšie obavy pri odvykaní?
Veľkým mínusom je, že fajčí aj moja priateľka. Už som jej navrhoval, aby prestala. Uvidíme, čo to s ňou urobí. Asi sa budeme viac hádať, pretože človek, ktorý odrazu nefajčí, je nervóznejší. A potom je to zvyk – keď sa mi v práci niečo podarí, v podvedomí mi ihneď napadne ísť si zafajčiť. Dať si odmenu.

debata chyba