Očné vady až trojnásobne zvyšujú riziko pracovných úrazov

Ľudia s nekorigovanou alebo zle korigovanou očnou vadou majú až trikrát vyššiu úrazovosť na pracoviskách.

08.02.2010 12:00
oči - zrak - problémy - starecká vetchozrakosť Foto:
Počiatky zhoršovania kontrastnej citlivosti sa môžu objaviť už okolo 30. roku života.
debata

Medzi najčastejšie vady patrí presbyopia alebo starecká vetchozrakosť, ktorá postihne väčšinu ľudí starších ako 45 rokov. Zhoršuje nielen ostrosť videnia, ale tiež priestorovú orientáciu, spomaľuje adaptáciu na tmu a zužuje zorný uhol. Nedostatočná korekcia zraku sa tiež až z 80 percent podieľa na zdravotných problémoch spojených s dlhodobou prácou na počítači. Uviedol to na veľtrhu Opta Pavel Lackovič z neštátnej očnej ambulancie v Bratislave.

Medzi hlavné príznaky straty zaostrovacích schopností oka patrí častá únava, pálenie či rezanie očí, zdvojený obraz alebo bolesti hlavy prechádzajúce do migrény. Častou príčinou sú pritom zlé svetelné podmienky.

„Počiatky zhoršovania kontrastnej citlivosti sa môžu objaviť už okolo 30. roku života. Starší ľudia majú až dvakrát dlhšiu adaptačnú schopnosť pri oslnení, preto zhruba tretina sedemdesiatročných ľudí nemôže v šere šoférovať auto. Tieto ľudia potrebujú tiež o desať minút dlhšiu dobu na adaptáciu v tme,“ povedal Lackovič.

Pri práci na počítači je podľa neho nutné pracovať s veľkosťou písma minimálne 2,6 až 3,6 milimetra, ideálna je veľkosť písma okolo 4 milimetrov. Najvhodnejšie je použitie čiernej farby na bielom podklade, vhodná je aj kombinácia modrej so žltou, ktorá má veľký jas.

Pri výbere vhodných okuliarov je nutné dopredu zvoliť vzdialenosť pracovnej plochy. Kým pri čítaní sú písmená od oka 30 až 40 centimetrov, pri počítači môže byť vzdialenosť až dvojnásobná. Výrobci okuliarových šošoviek preto ponúkajú aj špeciálne šošovky, pri ktorých si môže zákazník zvoliť, či chce vidieť ostro len na blízko s čo najširším zorným poľom alebo uvidí ostro až na vzdialenosť niekoľkých metrov v užšom zornom uhle.

Problémy s vetchozrakosťou riešia ľudia aj pri kondičnom športovaní. „V elitnej skupine 18 až 25 rokov má problémy so zrakom zhruba 40 percent športovcov, v presbyopickom veku je už okolo 85 percent športovcov. medzi prvé varovné signály patrí premenlivá výkonnosť, opakovanie rovnakých chýb alebo problémy s posúdením polohy ostatných hráčov či lopty,“ uviedol optik Vilém Rudolf. Starnutie a ochabnutie očných svalov je možné rovnako ako u ostatných oddialiť tréningom, vbyhnúť sa im ale nedá. Pri výbere vhodných okuliarov pre šport je podľa neho nutné dôkladnejšie vyšetrenie, ostrosť videnia sa napríklad testuje v pohybe.

debata chyba