Nikotínovú žuvačku pol hodiny prevaľujte v ústach

Je známe, že práve nikotín v cigarete je droga, na ktorú si organizmus postupne zvyká a vyžaduje ustavičné zvyšovanie jej dávok. Ak jej má závislý fajčiar v tele dosť, cíti sa dobre. Ak mu chýba, je po pohode a príjemných pocitoch.

15.02.2010 06:00
žena, žuť, žuvať, žuvačka Foto:
Ilustračné foto
debata

Dochádza k nepríjemným abstinenčným príznakom. Tie môžu byť subjektívne, napr. nutkavá túžba po cigarete, neschopnosť sústrediť sa, oddychovať, podráždenosť až agresivita, ale aj objektívne merateľné, napr. pokles srdcovej frekvencie, spomalenie bazálnej látkovej premeny, zvýšená teplota kože a podobne.

„Najviac a najhoršie vnímajú a prežívajú abstinenčné príznaky ťažkí fajčiari, fajčiari so stresovými situáciami v práci alebo v rodine, alebo tí, čo sa už pokúšali prestať fajčiť, ale nepodarilo sa im to,“ tvrdí pľúcna lekárka a odborná garantka projektu „Prestaňte fajčiť s Pravdou“ MUDr. Elena Kavcová. „Je účinné zamestnať sa zaujímavou činnosťou, ktorá by odviedla myseľ od cigarety, najlepšie spoločne s priateľmi, ktorí rozhodnutie prestať fajčiť podporujú.“

Žuvacie tablety vo dvoch koncentráciách

V rámci tzv. farmakologickej liečby, čiže liečby liekmi, bola na potláčanie abstinenčných príznakov vyvinutá aj náhradná liečba nikotínom. Treba si uvedomiť, že náhradná nikotínová liečba neurobí z fajčiara nefajčiara. Tieto preparáty, ktoré sa používajú dočasne, poskytujú len alternatívny prísun nikotínu do organizmu. Pomáhajú teda abstinujúcemu fajčiarovi preklenúť obdobie nepríjemných príznakov, pre ktoré sa mnohí fajčiari k cigaretám opätovne vracajú. Fajčiar musí chcieť skoncovať s touto závislosťou a po „rozlúčke s modrým dymom“ si nájsť náhradné relaxačné rituály. V zahraničí sú dostupné aj nikotínové inhalátory a nosové spreje, na Slovensku sú v lekárňach k dispozícii dve formy takejto liečby – nikotínové žuvačky a nikotínové náplasti. Dnes si bližšie povieme o tom, ako sa používajú nikotínové žuvacie tablety.

Nikotínové žuvačky sú bez ohľadu na značku na našom trhu k dispozícii vo dvoch rôznych koncentráciách (2 a 4 mg) s rôznymi príchuťami. Ide vlastne o komplex nikotínu a živice, pričom účinná látka je, prirodzene, nikotín. Úvodná dávka je individuálna podľa intenzity závislosti od nikotínu. Ak fajčiar fajčí viac ako 20–25 cigariet denne a test závislosti od nikotínu podľa Fagerströma (nájdete ho na www.pravda.sk/prestatfajcit) vyšiel 6 a viac bodov, mal by začať so silnejšou koncentráciou. Trvanie liečby je individuálne, odporúča sa však najmenej 3-mesačné podávanie. Následne sa má dávka postupne znižovať tak, že klesá počet použitých žuvacích tabliet za deň. Liečba sa má prerušiť pri poklese dennej potreby na 1–2 žuvacie tablety.

Množstvo uvoľneného nikotínu závislé od spôsobu žuvania

Množstvo uvoľneného nikotínu je závislé od kvality a spôsobu žuvania, zvyčajne sa vstrebe len časť obsahu žuvačky. Nikotín sa do organizmu dostáva priamo cez sliznicu ústnej dutiny. Už aj malé predávkovanie nikotínom vyvoláva nepríjemné subjektívne príznaky, čo v praxi zabraňuje nebezpečnej otrave. Fajčiari, ktorí prekročia dávku nikotínu, na ktorú je ich organizmus zvyknutý, môžu pocítiť nežiaduce účinky, napr. točenie, bolesti hlavy, nevoľnosť. Najčastejšie sú počas prvého týždňa odvykania.

Jedna žuvačka dodá približne rovnaké množstvo nikotínu ako jedna cigareta. Dávku šitú na mieru abstinujúci fajčiar spozná tak, že sa cíti dobre, bez abstinenčných príznakov. Ak sa objavia, znamená to, že má nikotínu málo. Lekár, napr. v ambulancii pre odvykanie od fajčenia, môže dávku náhradnej nikotínovej liečby odhadnúť, ale len odhadnúť. Závisí od počtu denne fajčených cigariet, od počtu bodov v testoch závislosti od nikotínu, dokonca od množstva oxidu uhoľnatého (CO) vo vydychovanom vzduchu (ak bol fajčiar v ambulancii, kde mali k dispozícii tzv. CO monitor). Záleží aj na tom, ako fajčiar na fajčenie spomína – dôležité je presvedčiť sám seba, že má radosť z toho, že s fajčením konečne prestal – aj potreba nikotínu bude potom menšia. Ten, kto sa stále ľutuje a lamentuje, prečo nemôže fajčiť, bude potrebovať aj väčšiu dávku nikotínu. 

Nikotínové žuvačky treba žuť pomaly

Pomáhajú zmenšiť abstinenčné príznaky z nedostatku nikotínu. Nie sú určené pre deti.

Umožňujú plynule reagovať na potrebu doplnenia hladiny nikotínu v tele a po čase umožnia postupné znižovanie dodávanej dávky nikotínu. Neobsahujú cukor.

Slabšia žuvačka (s koncentráciou 2 mg) je určená pre slabších fajčiarov (menej ako 20 cigariet denne), silnejšia (4 mg) je vhodná pre silných fajčiarov.

Obvyklé množstvo je 8–12 žuvacích tabliet denne (aspoň jednu žuvačku každú 1–2 hodiny), treba ich nosiť všade so sebou a použiť vždy, keď človek pocíti nutkanie fajčiť alebo má iné abstinenčné príznaky.

Žuvačka sa len niekoľkokrát nahryzne a následne ju treba na pol minúty až minútu schovať pod jazyk. Potom ju už len voľne prevaľovať v ústach, resp. si ju vložiť medzi ďasno a líce. Keď chuť slabne, žuvačku treba znovu požuť, až kým chuť opätovne zosilnie. Vtedy treba opäť prestať žuť. Nikotín sa z nej uvoľňuje zhruba pol hodiny. Nežuvať veľmi intenzívne a rýchlo!

Kto má v ústach nikotínovú žuvačku, nemal by pri tom jesť ani piť. Najmä kyslé jedlo znižuje pH v ústach, ktoré je dôležité pre vstrebanie nikotínu. Nikotín totiž potrebuje pre svoje vstrebávanie ľahko zásadité pH.

Za kontraindikácie sa považujú závažné srdcovo-cievne ochorenia (prekonaný infarkt, ťažká angina pectoris, srdcové arytmie, žalúdočný a dvanástnikový vred, tehotenstvo). V takýchto prípadoch však treba v spolupráci s lekárom zvažovať, čo je menšie zlo – náhradná liečba nikotínom alebo pokračovanie fajčenia.

debata chyba