Čo neviete o fajčení? Fakty, ktoré vás možno šokujú...

Máte pocit, že o škodlivosti fajčenia už bolo povedané všetko a nič vás viac neprekvapí? My to skúsime.

27.03.2010 06:00
cigareta, fajčenie, dym, fajčiarka, Foto:
Každá ďalšia obeť tabaku, ktorá začne fajčiť v mladom veku, prinesie tabakovým spoločnostiam miliónové zisky.
debata

Nebudeme tu rozoberať všetky choroby, ktoré s fajčením súvisia, hoci ich je zhruba päťdesiat. Zameriame sa na tie menej známe skutočnosti.

Vedeli ste napríklad, že do tabakovej zmesi sa primiešavajú aj cukry, vanilka, čokoláda a zvlhčujúce prísady, ktoré robia fajčenie „chutnejším“ a znesiteľnejším? Dôvod je jednoduchý. Záujmom tabakových spoločností je, aby sa fajčiari-začiatočníci nenechali odradiť počiatočnou nepríjemnou chuťou cigarety. Firmy chcú, aby sa pre „ochutnávačov“ fajčenie stalo príjemným zážitkom a ľahšie tak zabudli na tisíce toxických látok, ktoré cigarety obsahujú. Spoločnosti tak robia vediac, že tým predčasne pochovávajú polovicu svojich spotrebiteľov.

Vedeli ste napríklad, že: tabakový dym obsahuje aj

  • arzén – ako jed na potkany
  • dioxíny – ako spaľovne odpadu
  • formaldehyd – ako guličky proti moliam
  • kadmium – ako umelé hnojivá
  • kyanid – ako jed na myši
  • močovinu – ako ľudské výlučky
  • oxid uhoľnatý – ako výfukové plyny
  • decht – ako sadze v komíne
  • nikotín – ako jed na vošky

Viete, že: každá ďalšia obeť tabaku, ktorá začne fajčiť v mladom veku, prinesie tabakovým spoločnostiam miliónové zisky? To je tiež dôvod prečo sa stále vypláca tabakovým koncernom toľko investovať do reklamy a propagácie svojich výrobkov.

Vedeli ste, že: nikotín sa dostane do mozgu už do 10 sekúnd potom, čo vdýchnete dym z cigarety do pľúc?

Vedeli ste, že: jedna cigareta vyfajčená na 10 ťahov poskytne svojmu spotrebiteľovi 10 dávok drogy? Pri spotrebe 20 cigariet denne je to teda 200 dávok drogy!

Vedeli ste, že: keď sa škodlivé účinky cigarety u priemerného fajčiara opakujú 20 krát za deň, znamená to 7 300 krát za rok?

Vedeli ste, že: i jedna cigareta stačí, aby mozog dostal informáciu, že sa stretol s drogou, do pľúc vnikli látky schopné vyvolať zápalové ochorenie i rakovinové bujnenie, aby sa okamžite zúžili cievy a tkanivá pocítili nedostatok kyslíka, srdce pracovalo rýchlejšie a človek ochorel alebo dokonca náhle zomrel?

Vedeli ste, že: pobyt v zafajčenom prostredí môže u kardiakov a astmatikov vyvolať srdcový či astmatický záchvat? U zdravých ľudí vyvolá prinajmenšom podráždenie slizníc očí a dýchacích ciest. Veľmi časté sú bolesti hlavy, pocity nevoľnosti a závrate. Najviac zraniteľné pasívnym fajčením sú deti. Ich pľúca sú menšie a deti vdýchnu za rovnaký čas na kilogram hmotnosti viac škodlivín, než dospelý človek. Ľahšie ich postihnú infekcie dýchacích ciest a zápaly stredného ucha, vznikajú u nich alergie a navyše pasívne fajčenie môže súvisieť aj so syndrómom náhleho úmrtia dojčiat.

debata chyba