Dojčenie v prvom polroku zachraňuje životy a šetrí peniaze

Vedci opätovne potvrdili, že dojčenie je nevyhnutné pre zdravý vývoj detí. Takisto budúcim rodičkám odporučili, aby počas tehotenstva cvičili.

07.04.2010 06:00
Jakub Klimo - dojčiace mamičky Foto:
Materské mlieko obsahuje látky, ktoré pomáhajú novorodencom bojovať s infekciami.
debata

Podľa zistení vedcov a lekárov, keby 90 percent Američaniek dojčilo svoje dieťa prvých šiestich mesiacov jeho života, ročne by sa v USA podarilo zachrániť život asi 900 deťom a ušetrili by sa miliardy dolárov.

Podľa štatistík dojčí 43 percent amerických mamičiek svoje dieťa počas prvých šiestich mesiacov, a to aspoň čiastočne. Len 12 percent žien sa však riadi odporúčaním americkej vlády, že majú svoje dieťa počas prvého polroka kŕmiť výhradne materským mliekom.

Podľa štúdie ročne v USA zomierajú stovky detí alebo musia byť nákladne liečené pre zdravotné problémy, ktorým by sa dojčením dalo predísť. Ide najmä o rôzne brušné vírusy, ušné infekcie, astmu, detskú cukrovku alebo leukémiu. „Šírka zdravotných výhod spájaných s dojčením sa podhodnocuje,“ uviedla internistka Melissa Barticková z lekárskej fakulty Harvardovej univerzity. Podľa nej sa niekedy rozhodnutie matiek nedojčiť označuje za voľbu spojenú so životným štýlom, ide však údajne skôr o voľbu rozhodujúcu o zdraví.

Materské mlieko totiž obsahuje látky, ktoré pomáhajú novorodencom bojovať s infekciami. Ovplyvňuje taktiež hladinu inzulínu v krvi, takže u dojčených detí je nižšie riziko vzniku cukrovky alebo leukémie. Uvádza to včera publikovaná štúdia v časopise Pediatrics.

debata chyba