Nedovieranie viečok pri spánku môže signalizovať vážny problém

Nedovieranie očí v spánku môže byť príznakom ochorenia a môže ho tiež spôsobiť. Viečko nedolieha, pretože oko je zväčšené napríklad pre ochorenie štítnej žľazy alebo nádoru.

19.04.2010 06:15
spánok - posteľ - oddych - viečka - relax - únava Foto:
Počas hlbokého spánku klesne napätie svalov, ktoré ovplyvňuje viečka.
debata

Pokiaľ viečko nedolieha, rohovka vysychá a ľahšie ju napadne infekcia. Problém má ľudový názov „zajačie oko“, pretože zajac skutočne spí s pootvorenými o­čami.

Pokiaľ je medzi viečkami len minimálna štrbina a oko je možné dovrieť úplne, o zdravotný problém sa spravidla nejedná. Znamená to len, že počas hlbokého spánku klesne napätie svalov, ktoré ovplyvňuje viečka, inak ale je funckia viečok v poriadku a rohovka nie je ohrozená. Iná situácia nastane, keď je oko trvalo nedovreté. Potom pre nedostatočné zvlhčovanie rohovky slzami môže nastať poškodenie rohovky a následná porucha videnia.

Poruchu môže spôsobiť samo oko alebo viečka. Pokiaľ je príčinou samo oko, potom preto, že je príliš veľké alebo vystupuje z očnice, takže viečko sa nedokáže pokryť. Veľké oko môže signalizovať vývojovú vadu. Oko vystupujúce z očnice sa objavujú najčastejšie kvôli zmnoženiu tuku v očnici pri jednom type ochorenia štítnej žľazy.

Vzácnejšie môže oko vyliezajúce z jamiek naznačovať prítomnosť nádorov v očnici alebo sa tak stane po úraze či pri zápale v oblasti oka a očnice. Poruchy postihujúce samotné očné viečka sa objavujú pri obrnách lícneho nervu, pri úrazoch a zápaloch. Odhaliť príčinu problému je možné vyšetrením u lekára.

debata chyba