Na rakovinu hrubého čreva zomierame zbytočne

Na Slovensku je ročne diagnostikovaných viac ako 3 300 prípadov rakoviny hrubého čreva a konečníka.

06.05.2010 06:14
lekár - diagnostika -nemocnica - konzultácia -... Foto:
Iba 15 percent ochorení objavia lekári v prvom štádiu, keď má pacient takmer stopercentnú šancu na vyliečenie.
debata

„Na tento typ rakoviny ročne vo svete ochorie milión ľudí a polovica z nich mu podľahne. Na Slovensku je to približne 1 700 úmrtí ročne,“ upozorňuje riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Šálek. Pritom ide o druh rakoviny, ktorej sa dá účinne predchádzať.

„Zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť jej vzniku až u polovice pacientov. Môže totiž trvať roky, kým sa z črevného polypu či iného nezhubného nálezu vyvinie rakovina,“ hovorí Tomáš Šálek. Napriek tomu iba 15 percent ochorení objavia lekári v prvom štádiu, keď má pacient takmer stopercentnú šancu na vyliečenie. „Väčšinu diagnostikujeme v druhom – 20 až 30 percent – a v treťom štádiu – 30 až 40 percent. Vo štvrtom, pokročilom štádiu ochorenia, prichádza až 20 percent ľudí.“

Väčšina pacientov teda prichádza, až keď je zle. „Polovica z nich by mohla žiť, ak by nezanedbali prevenciu,“ dodáva Šálek. Možnosť skríningu využíva iba malé percento z tých, ktorí naň majú nárok.

Zlyháva prevencia
Presnú príčinu vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, známe sú však faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú. Niektoré sa ovplyvniť nedajú – dedičnosť, vek a prostredie. Iným sa predchádzať dá. Tými sú najmä strava a životný štýl.

„Výživa ako súčasť životného štýlu sa významnou mierou podieľa na vzniku a rozvoji nádorov. Približné odhady jej podielu sa pohybujú od 30 do 80 percent podľa lokalizácie, typu a charakteru nádoru,“ vysvetľuje docent Jaroslav Daniška, odborník na výživu pri onkologických ochoreniach. Ako ďalej dodal, vlákniny sú pri tomto druhu rakoviny veľkým sklamaním. Ich pozitívny vplyv nie je podľa výsledkov štúdií taký, ako sa predpokladalo.

Na vznik karcinómu hrubého čreva a konečníka má vplyv veľa živočíšnych tukov, vysoké teploty, pri ktorých je mäso upravované, ale aj vysoký príjem kalórií. Črevám neprospieva ani sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu môže viesť k chronickej zápche, vzniku hemoroidov a dlhodobo môže zvyšovať riziko rakoviny čriev.

„Riziko sa zvyšuje vekom, aj keď niekedy choroba napadne aj mladých ľudí. Pacienti, ktorí už mali v minulosti polypy v hrubom čreve, trpia rakovinou hrubého čreva a konečníka častejšie. Rovnako aj pacienti s Crohnovou chorobou. Klinické štúdie potvrdili, že obezita má k tomuto druhu rakoviny priamy vzťah,“ dodáva doktor Šálek.

debata chyba