O oči sa treba starať celý život

Dve hlavné príčiny vážnych porúch zraku v Európskej únii sú sivý zákal a degenerácia žltej škvrny na sietnici.

15.07.2010 14:24
oči - zrak - okuliare - vyšetrenie u očného Foto:
Nepochybne najčastejším problémom s očami je krátkozrakosť či ďalekozrakosť.
debata

Na nedávnom viedenskom kongrese zverejnili vôbec prvé odhady celosvetových nákladov súvisiacich s poruchami a stratou zraku. Iba v Európe majú priame náklady dosiahnuť 377 miliárd eur.

„Na Slovensku patria medzi najčastejšie choroby očí akútne poškodenia spojoviek. Z tých závažnejších ochorení sú to: poškodenie žltej škvrny, poškodenie oka pri cukrovke, zelený zákal,“ hovorí očný lekár Jozef Čmelo.

Najväčšie riziká
Operácie sivého zákalu, keď sa poškodená šošovka vymení za umelú, sú z očných operácií najčastejšie. Ide o zahmlenie alebo zakalenie, ktoré sa vyvíja v normálnej čistej šošovke oka. Najčastejšie sa vyskytuje u osôb nad 55 rokov, vyskytuje sa však aj u mladších ľudí. Príčinou môže byť nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu, cigaretovému dymu, ale aj užívanie určitých liečiv.

Ďalším závažným ochorením je glaukóm, pri ktorom dochádza k poškodzovaniu zrakového nervu. Prejavuje sa zvýšeným vnútroočným tlakom, ale ten je len jednou z mnohých možných príčin. Jeho zákernosť je najmä v tom, že je často aj viac ako 10 rokov úplne bez príznakov. Jeho liečba je celoživotná.

Vekom podmienená degenerácia makuly je najčastejšie ochorenie, ktoré vedie k strate videnia. Odhaduje sa, že až 25 percent ľudí starších ako 75 rokov trpí na nejakú formu tohto ochorenia. V podstate ju možno označiť už za pandémiu, ktorá postihuje milióny ľudí na celom svete. Keďže príčiny jej vzniku nie sú známe, neexistuje ani účinná prevencia či liečba. Dôležitou prevenciou je však vyvážená strava bohatá na zeleninu s prírodnými antioxidantmi. Najvyššia koncentrácia je v kapuste, keli, špenáte, petržlene, kôpri, zeleri, póre, brokolici a v hlávkovom šaláte.

Krátkozrakosť vyriešia okuliare či operácia
Nepochybne najčastejším problémom s očami je krátkozrakosť či ďalekozrakosť. Pri kúpe nových okuliarov sa dajú využiť zľavy zo zdravotných poisťovní. Na základe opatrenia ministerstva zdravotníctva uhrádzajú rámy na okuliare, sklá a kontaktné šošovky. Poisťovne prispievajú na rámy raz ročne poistencom do 18 rokov a raz za päť rokov starším ako 18 rokov. Hradia aj sklá, ale iba kategorizované.

Najmä medzi mladými sú v kurze skôr šošovky ako okuliare. Dnes je ich na trhu celá škála a líšia sa najmä dĺžkou nosenia: deň, 2 týždne, mesiac, 30 dní deň a noc, 3 mesiace, rok. Najčastejšie sa používajú tzv. mäkké, ktoré sa vyrábajú z hydrogélu alebo silikón-hydrogélu. Šošovky je nevyhnutné vybrať každý večer z oka, dôkladne vyčistiť, vydezinfikovať a hydratovať.

Každý, kto nosí okuliare, najmä tie so silnejšími dioptriami, sa ich túži zbaviť. Operácia očí excimerovým laserom je vhodná pre krátkozrakých, ďalekozrakých i ľudí s astigmatizmom. Po rôznych vyšetreniach sa zákrok robí ambulantne, je bezbolestný a trvá len niekoľko minút. Odstrániť sa dá ďalekozrakosť do +4 dioptrií a krátkozrakosť do –10 až –12 dioptrií. Prvé tri dni po operácii je pacient doma, na oku má kryciu kontaktnú šošovku a ošetruje si oko antibiotickými kvapkami.

Oči a slnečné okuliare
Oči si treba chrániť celý rok, ale v lete tomu treba venovať mimoriadnu pozornosť. „Nadmerné pôsobenie UV žiarenia spôsobuje popálenie kože, mihalníc, zápal rohovky, spojovky,“ hovorí doktor Čmelo. „Dlhodobá expozícia UV žiarenia bez ochrany môže byť spojená so vznikom takzvanej degenerácie makuly,“ prízvukuje. Za bežných klimatických podmienok sa nemusíme poškodenia obávať, v lete sú však okuliare nevyhnutné. Mali by byť nielen módne, dôležitá je aj šírka bočného rámu, ktorý blokuje slnečné žiarenie, a mali by mať aj filter na UV žiarenie.

Pacienti s glaukómom by sa mali vyvarovať používaniu oranžovočervených filtrov a používať hnedozelené filtre, pre pacientov s chronickou konjuktivitídou sú najvhodnejšie graduované slnečné okuliare. Ľudia po operácii sivého zákalu by mali nosiť slnečné okuliare s kompletnou absorpciou UV a IR žiarenia. „Iné slnečné okuliare by však mali používať ľudia na športovanie. Tie treba vyberať aj podľa stupňa ochrany pred ultrafialovým žiarením a tým aj percentom priepustnosti svetla,“ upozorňuje Čmelo.

Šport a počítač
Pri cvičení sa zvyšuje aj prekrvenie oka a dochádza k miernemu zníženiu vnútroočného tlaku. Každé ochorenie oka reaguje odlišne na rôznu fyzickú námahu. Pre pacientov so zeleným zákalom je veľmi prospešná cyklistika, turistika, plávanie, rozcvičky. Vysokohorská turistika môže spôsobiť ľuďom so zeleným zákalom problém. Potápanie je zas riziko pre ľudí s aj miernym poškodením sietnice a žltej škvrny, s cievnymi zmenami na oku a v očnici.

Treba si dať pozor na správne nasadenie potápačskej masky, pretože pri nesprávnom nasadení sa nedostatočne vyrovnávajú tlaky.
Pri práci s počítačom mnohí zabúdajú na zdravie očí. Mali by dbať na osvetlenie priestoru, ale najmä na pravidelné prestávky po hodine – dvoch práce s počítačom. Pri výbere počítača sa treba zamerať najmä na kvalitný monitor, aby oči trpeli čo najmenej.

Podľa očných lekárov pribúda čoraz viac pacientov so syndrómom suchého oka, ktorý je spôsobený menšou produkciou sĺz. Množstvo slzného filmu a jeho kvalitu v očiach nepriaznivo ovplyvňuje najmä práca s počítačom, pozeranie televízie, pobyt v klimatizovaných priestoroch, ale aj pôsobenie rôznych druhov chemikálií vo vzduchu. Pomôcť si možno kvapkami, očnými gélmi či sprejmi.

debata chyba