Potraviny, ktoré pomôžu ochrániť váš zrak

Prevenciou proti ochoreniam zraku môže byť aj príjem dôležitých látok a vitamínov v potrave. Čo teda jesť, aby ste dobre videli?

18.07.2010 07:00
špenát - vajíčko - vitamíny - potraviny, ktoré... Foto:
Špenát má hneď niekoľko výhod - vitamín C, beta karotén, lutín a zeaxanthin.
debata

Mrkvou na sivý zákal
Výskum National Eye Inštitútu potvrdil, že existujú živiny, ktoré pomáhajú chrániť oči. Ako prevencia sivého zákalu pôsobia potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Ide predovšetkým o beta karotén, vitamín C, vitamín E, luteín. Prospešný je tiež zinok a omega-3 nenasýtené mastné kyseliny. Klasickou potravinou prospešnou pre zrak je mrkva, ktorá obsahuje veľké množstvo betakaroténu. Je to antioxidant, ktorý pomáha znižovať riziko sivého zákalu a makulárnej degenerácie. Výživu očiam poskytuje aj brokolica a paprika, najmä pre vysoký obsah vitamínu C.

Pštrosie mäso – zdroj bielkovín
Je neobvyklým zdrojom bielkovín, železa a zinku. Aj keď nie je veľmi známe, predstavuje zdravý variant bieleho či červeného mäsa. Zinok navyše pomáha pri lepšom fungovaní enzýmov zodpovedných za zdravie očí. Prirodzeným zdrojom tohto prvku je aj morka. Tá navyše obsahuje vitamín B3, takzvaný niacín, ktorý pomáha pri ochrane pred sivým zákalom.

Špenát
Má hneď niekoľko výhod – vitamín C, beta karotén, lutín a zeaxanthin. Posledné dva karotenoidy sa vo vysokých koncentráciách nachádzajú v žltej škvrne zdravého oka. Živiny tu pôsobia ako „opaľovací krém na oči“. Podľa štúdií špenát a potraviny bohaté na luteín a zeaxanthin pomáhajú zvyšovať hustotu pigmentu v žltej škvrne a tým sa znižuje riziko makulárnej degenerácie.

Ryby
Je to najmä rybí tuk, ktorý je bohatým zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín. Tie pozitívne pôsobia na činnosť srdca, rast kostí a správny vývoj mozgu, ale aj na zrak. Server Msnbc.com upozornil na to, že pravidelná konzumácia rýb pomáha chrániť tenké cievky v očiach. Sardinky a lososa by sme mali konzumovať aspoň raz do týždňa.

debata chyba