Keď vám vyrazí dych

Panika. Nemôžete sa nadýchnuť, snažíte sa, no nejde to. Máte vyrazený dych - pobehujete zmätene, hľadáte vhodnú polohu, neviete čo robiť. Len pokoj, nezomriete.

16.09.2010 06:00
dýchanie, dych, dusenie, dusiť, záchvat, hrdlo,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vyrazený dych je laický výraz pre kŕč dýchacích svalov. Pri prudkom náraze spredu alebo zozadu do strednej časti hrudníka dochádza k reflexnému stiahnutiu bránice. Postihnutý sa snaží nadýchnuť, no niekoľko sekúnd sa mu to nedarí. Nikdy však vyrazený dych nie je taký vážny, aby sa človek zadusil. Keď začína ísť do tuhého, telo sa naštartuje samo a kŕč povolí.

Pacientovi najviac pomôžete tak, že ho upokojíte. Pri vyrazenom dychu totiž človek neraz chytá paniku. Najmä malé deti bývajú v šoku, zmätené, vystrašené. Preto postihnutému treba vysvetliť, že o nič vážne nejde, že to prejde samé. Návrat do normálu urýchlite tým, že zraneného usadíte do predklonu a premasírujete mu bránicu alebo stlačíte nadbruško.

Oveľa vážnejšou je taká zástava dýchania, ktorá trvá niekoľko minút. Tam už treba poskytnúť prvú pomoc umelým dýchaním. Jeho základom je abeceda. Stačí si zapamätať ABC – Airways, Breething, Circulation. Teda „dýchacie cesty, dýchanie, krvný obeh“. Ide o pomôcku, podľa ktorej pri prvej pomoci nikto nezlyhá. Najskôr treba zabezpečiť priechodnosť dýchacích ciest – vybratím predmetov z úst a predsunutím sánky. Potom je na rade samotné umelé dýchanie a masáž srdca. Pretože, kto nedýcha, zvyčajne mu už ani srdce poriadne nepracuje. Tu platí pravidlo 2:30. Teda 2 nádychy a 30 stlačení hrudníka.

Nebezpečné sú však aj časté apnoické pauzy počas spánku. Teda situácie, keď človek zo spánku prestane dýchať. Stať sa mu to môže aj storáz za noc – na päť až desať sekúnd, čím sa zhoršuje okysličenie mozgu a srdca. To, že sa taký človek kvôli zastaveniu dychu v noci budí a ráno je nevyspatý, malátny, je menej dôležité. Väčšiu váhu treba prikladať tomu, že pri spánkovom apnoe je častejší výskyt infarktov a porážok.

„Hranicou chorobnosti je počet zástav dýchania viac ako 10 ráz za hodinu, a keď prestávky trvajú viac ako 10 sekúnd. Zástavy dýchania ktoré sú kratšie ako 10 sekúnd, a ktoré sa opakujú menej než 10 ráz za hodinu sa považujú ešte za normálne,“ vysvetľuje praktický lekár Peter Lipták. Človek, ktorý má počas spánku výpadky v dýchaní, veľmi často silno chrápe. Zvyčajne táto porucha postihuje asi 4% mužov a 2% žien. Častejšie ohrození sú obézni ľudia s vysokým krvným tlakom a nie bežným nálezom v nose, krku alebo v daľších častiach horných dýchacích ciest.

debata chyba