Antrax - spiaci strašiak - ohrozuje aj na Slovensku

Keď sa povie antrax, mnohí si predstavia smrtiacu nezastaviteľnú epidémiu.

20.09.2010 06:00
Svrbivka, škrabanie, svrbenie
Kožná forma prejavov pri nákaze sa môže začať svrbením.
debata

Skutočnosť však nie je až taká strašná i keď ochorenie je naozaj veľmi vážne a v mnohých prípadoch smrteľné. A po rokoch sa opäť objavilo aj na Slovensku. Našťastie zatiaľ len u zvierat. Ohrozený je ale aj človek.

Antrax, alebo sneť slezinovú spôsobuje baktéria Bacillus anthracis, ktorá vytvára odolné spóry. Tie dokážu v pôde prežiť mnoho rokov. To je aj prípad súčasného výskytu ochorenia – povodne vyplavili z pôdy spóry antraxu, ktoré sa do nej dostali pred rokmi. Týmito spórami sa nakazil pasúci sa dobytok.

Jediným riešením, ako zabrániť nakazeniu človeka, je chorý dobytok bezpečne zlikvidovať. Pretože ochorenie sa prenáša kontaktom s kožou alebo srsťou chorého zvieraťa, prípadne zjedením nakazeného mäsa. K vdýchnutiu spór dochádza len výnimočne.

Najľahšia forma ochorenia prebieha v podobe nebolestivého čierneho pľuzgiera. Pri patričnej liečbe len zriedkavo vedie k smrti, ale neliečená môže prerásť do systémového ochorenia. Inhalačná forma, ak nie je liečená už v úplne počiatočnom štádiu, je smrteľná u 90% pacientov. Spóry sa lymfou dostávajú do uzlín medzihrudia, kde „vyklíčia“. Tento proces môže trvať niekoľko dní až dva mesiace. Potom sa baktérie rýchlo rozšíria po celom tele a spôsobia smrteľné ochorenie. Črevná forma je mimoriadne vzácna, smrťou sa končí zhruba polovica prípadov. Príčinou smrti bývajú toxíny, ktoré baktéria produkuje. Spôsobujú krvácanie, opuchy a odumieranie tkaniva. Choroba sa však nešíri z človeka na človeka, ako si mnohí myslia.

Príznaky
Kožná forma: Začína sa svrbením, vytvorí sa červeno-hnedý pľuzgier so začervenaním kože naokolo. Z pľuzgiera sa o dva až šesť dní stáva hnisajúci vred. Častým miestom výskytu je hlava, ruky a predlaktia. Pacient má zdurené uzliny, bolesti svalov a hlavy, horúčku, je mu zle a niekedy zvracia.

Pľúcna forma: Prvé príznaky sú zo začiatku mierne, objavujú sa postupne a podobajú sa na chrípku. Postihnutý má triašku, horúčku, kašeľ a sťažené dýchanie. Behom niekoľkých dní sa ochorenie natoľko zhorší, že dochádza k zlyhávaniu pľúc, baktérie sa šíria ďalej do tela. Antibiotiká vedia zabiť samotnú baktériu, nedokážu však zastaviť smrtiace toxíny, ktoré už baktérie vyprodukovali.

Črevná forma: Prejavuje sa nevoľnosťou, stratou chuti do jedla, krvavou hnačkou, horúčkou a bolesťami brucha.

Liečba býva úspešná, pokiaľ sa nasadí okamžite. Pri miernej lokalizovanej kožnej forme sa odporúča lokálna i celková antibiotická terapia tetracyklínovými prípravkami alebo penicilínom. Kožné lézie sa po začatí antibiotickej liečby stávajú po 24 hodinách sterilnými. Po sterilizácii treba pokračovať v liečbe najmenej 5 dní. Pri ostatných formách sa podávajú do žily vysoké dávky G-penicilínu v kombinácii so streptomycínom minimálne počas 14 dní. Pri alergii na penicilín sa aplikuje erytromycín, tetracyklín alebo chloramfenikol. Pri ťažkých infekciách u pacientov so zápalom mozgových blán sú potrebné aj kortikoidy.

Ešte v osemdesiatych rokoch minulého storočia sa v Európe antrax vyskytoval u niekoľkých stoviek ľudí. Dnes je ochorenie zriedkavé, ale občas sa objaví. Momentálne kosí narkomanov v Anglicku, Škótsku a Nemecku. Spóry antraxu sa totiž objavili v heroíne, ktorý si títo ľudia pichali do žily. Nakazilo sa zatiaľ 46 narkomanov, 13 z nich zomrelo.

debata chyba