Pravdy a mýty o prechladnutí - ako to funguje naozaj

V súvislosti s nachladnutím a chrípkovými vírusmi, ktorým čelíme vo zvýšenej miere práve na jeseň, sa často objavujú mnohé mýty.

05.11.2010 06:13
chrípka, kašeľ, nádcha, sople, vreckovka, nos,... Foto:
Vitamín C prechladnutie nezastaví.
debata
  • Oslabený imunitný systém neznamená, že je človek „viac prechladnutý“. Symptómy prechladnutia nie sú dôsledkom účinku vírusov, ale toho, ako silno na ne náš imunitný systém reaguje. „Silné prechladnutie“ je produktom silného imunitného systému.
  • Vitamín C prechladnutie nezastaví. Tridsať klinických štúdií, ktoré skúmali účinky denného užívania vitamínu C, ukázalo, že prechladnutiu nezabráni. Môže však skrátiť čas trvania príznakov. Pomôže pri fyzickej námahe. Ak napríklad lyžiari či maratónci užívajú 200 mg vitamínu C denne, ich riziko prechladnutia sa znižuje o polovicu.
  • Bozkami sa neprenáša. Prenos je veľmi nepravdepodobný. Najväčšia skupina vírusov, ktorými sa šíri, sú takzvané rhinovírusy, a tie do tela nevstupujú cez ústa. Väčšina vírusov sa totiž do tela dostáva očami či nosom.
  • Pobyt vnútri vás neochráni. Aj keď sa nebudete pohybovať v chladnom počasí vonku, prechladnutiu sa nemusíte vyhnúť. Jeden z najpravdepo­dobnejších zdrojov prenosu infekcie je totiž pracovný stôl či počítačová myš.
  • Antibakteriálne mydlo nepomáha. Keďže vírusy nemajú bunkové steny, z rovnakého dôvodu nemôžu ich zárodky zničiť žiadne antibakteriál­ne mydlá.
  • Kurací vývar je dobrý liek. Stephen Rennard, pľúcny špecialista z University of Nebraska Medical Centre, zisťoval, či kuracia polievka zníži pohyb buniek, ktoré spôsobujú zápal. Štúdia potvrdila, že áno.
debata chyba