Aj čisté toalety prispejú k zníženiu úmrtnosti na hnačkové choroby

Každý deň zomrie na svete 4000 detí na hnačkové choroby, vyvolané nečistou vodou a z dôvodu nízkej hygieny, 2,6 miliardy ľudí nemá prístup k čistým, hygienickým WC.

18.11.2010 13:50
WC - toaleta - hygiena Foto:
Vyššia hygiena pri používaní WC by znížila riziko nákaz hnačkových chorôb.
debata

Aj tieto fakty, vrátane informácie, že jeden gram fekálií obsahuje 10 miliónov vírusov, milión baktérií vrátane cholery, 1000 parazitov vo forme cysty alebo 100 vo vývojovej fáze vajíčka, priniesla stránka wateraid.org v spojitosti so Svetovým dňom toaliet. Vyhlásilo ho Svetová organizácia toaliet (World Toilet Organization, WTO) v roku 2001 s tým, aby sa pripomínal vždy 19. novembra.

WTO organizuje Svetový deň toaliet aj preto, aby sa problematike W.C. a hygienickým zariadeniam venovala zvýšená pozornosť, rovnako aj personálu, ktorý v danej oblasti pracuje. Podľa WTO jedným z cieľov 19. novembra je prispievať k vyššiemu stupňu verejného zdravotníctva tým, že sa zníži chorobnosť vyvolávaná nedostatočnou či absentujúcou hygienou po vykonaní potreby a po použití WC.

V princípe sa vznik hnačkových ochorení pripisuje znečistenej vode, ale skutočnosť je taká, že spravidla súvisia s fekáliami. Používanie WC a dodržiavanie hygieny po použití záchodu predstavuje prvý krok k predchádzaniu hnačkových ochorení. Tým sa podarí znížiť úmrtnosť o 30 percent.

Od roku 2001 sa Svetový deň toaliet stal príležitosťou pre pracovníkov univerzít, expertov na sanitárnu techniku, dizajnérov W.C., environmentalistov a ďalších odborníkov, aby diskutovali o novinkách v oblasti mestských či vidieckych W.C.

WTO od roku 2001 organizuje aj Svetový summit toaliet s hlavným cieľom – hygiena a W.C., ale aj výstavy zamerané na sanitárnu techniku.

debata chyba