Kvasinkovú infekciu neignorujte, v liečbe pomôže cesnak i jogurt

Kvasinková infekcia? Pre ženy dôverne známa. Vo vagíne sa objaví po užívaní antibiotík, v lete po kúpaní v znečistenom jazere či po nahromadenom strese, ktorého je prirodzene viac ako je zdravé.

16.12.2010 13:52
gynekológ - vyšetrenie - kvasinková infekcia Foto:
Pravidelné vyšetrenie u gynekológa pomôže v prevencii.
debata

Ku kurióznejším príčinám patrí aj spánkový deficit či chemoterapia. K pacientom, ktorých kvasinková infekcia navštívi podstatne častejšie, patria cukrovkári.

Reč je o dráždivom svrbivom výtoku, častokrát pripomínajúcom hrudkovitý biely tvaroh, ktorý sprevádza nepríjemné pálenie v okolí pošvového vchodu či vo vagíne. A čo viac, nepríjemnosti len tak samé od seba neustúpia, ale naopak, príznaky infekcie, ktorú ignorujeme, sa stupňujú. Pohlavný styk je pre bolesť takmer nemožný.

Na otázku prečo vo vagíne, je ľahká odpoveď. Pretože je pre rozmnožovanie kvasiniek veľmi vhodným prostredím – teplým a vlhkým. Vek ženy tu nehrá žiadnu rolu a dokonca ani pohlavie. Postihuje aj mužov. Synonymom kvasinkovej infkcie je mykóza alebo kandidóza. Nemôžete o nej pochybovať, žena, ktorú kvári, okamžite vie, že ju má, s ničím iným sa nedá spliesť.

Kedy a ako sa to stane? Ku kvasinkovej infekcii prichádza v čase, kedy sa zmení hladina pH (kyslosť/zása­ditosť) alebo dôjde k narušeniu rovnováhy medzi baktériami a kvasinkami. Vtedy nezhubné vaginálne kvasinky rastú nekontrolovane. Na úroveň pH pôsobia hormonálne zmeny – tehotenstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie, ale aj nosenie príliš tesného alebo nevhodného oblečenia.

Ženy, ktoré sú na kvasinkové infekcie náchylné (po užívaní antibiotík prídu kvasinky takmer zaručene), mali by dbať na prevenciu. Tou je v tomto prípade zvyšovanie počtu zdraviu prospešných probiotických baktérií. Obsahuje ich napríklad jogurt so živými bakteriálnymi kultúrami vrátane lactobacillus acidophilus. Do budúcnosti zníži riziko recidívy.

Ďalším antikvasinkovým zázrakom je cesnak, vďaka svojej látke alicín. Konzumáciou jedného posekaného strúčika denne možno kvasinkovú infekciu úplne potlačiť. Vitamín C nesmieme obísť takmer pri žiadnom ochorení. Potrebujeme ho najmä pri prevencii pred chrípkou a následne k rýchlemu uzdraveniu. Aj pri kvasinkovej infekcii, keďže je občas spôsobená oslabenou imunitou, je tento vitamín prepotrebný a nemal by teda chýbať v žiadnom zdravom tele.

Kto všetko spĺňa, no napriek tomu sa mu mykóza dokola opakuje a cíti sa bezmocne ako v začarovanom kruhu, mal by vážne pouvažovať o vysadení hormonálnej antikoncepcie. Sú ženy, ktorým to výrazne pomohlo. Naopak, nevhodné sú sladkosti a alkohol, podporujú rast kvasniek v tele.

Vyhýbajte sa im a stravu zamerajte na konzumáciu zeleniny, zemiakov, špenátu, rýb, sóje, strukovín, syrov, vajec, citrusových plodov a mliečnych výrobkov. Čo je paradox a za prevenciu proti mykóze sa nepovažuje, je prehnaná intímna hygiena, mohla by narušiť prirodzené pošvové prostredie. Hľadajte príčiny a odstraňujte všetko, čo by telu mohlo prekážať. Je pravda, že mykóza sa prejavuje v pošve, no príčina býva najčastejšie vnútri v tele.

Čakať pri mykóze nemá zmysel. Treba okamžite navštíviť gynekológa. Čím skôr, tým lepšie. Vagináne čípky a masti sú len na lekársky predpis a prinášajú okamžitú úľavu.

debata chyba