Boj proti rakovine ide ľahšie s paradajkami

Keď sa píše o paradajkách v zime, máme na mysli tie dovozové. Iné v obchode ťažko zoženiete.

28.12.2010 06:30
paradajky - rakovina - zrelé paradajky Foto:
Kto je veľa paradajok, ten je optimista. Obsahujú totiž kyselinu listovú, tyramín a niacín, ktoré dobrú náladu takmer garantujú.
debata

Ich šupka sa odporúča zlupnúť, obsahuje totiž chemické škodliviny. Neporovnateľne lepšiu chuť majú však domáce paradajky z vlastnej záhradky alebo z trhu. Takú, akú by táto zdravá červená šťavnatá zelenina mala mať. Šupka týchto domácich je naopak plná vitamínov, obsahuje najmä kremík.

Pôvod tejto zeleniny je v ďalekej Strednej a Južnej Amerike, vo všeobecnosti sa jej darí na slnečných miestach, ktoré sú chránené pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi. Sadenice sa zvyknú do záhrady zasadiť koncom mája, približne začiatkom júla už záhradkári zberajú úrodu, niekedy až do neskorej jesene. Paradajky obsahujú toľko vitamínov a slúžia ako prevencia proti toľkým chorobám, že je problém, s ktorým ich plusom začať. Majú najviac draslíka, vitamínu C, E, zinku, betakaroténu alebo lykopénu? Okrem toho, sú dostupné a lacné, preto sa stali zeleninou číslo jeden, a to nielen u nás, ale na celom svete.

Boj proti rakovine
Paradajky bojujú proti zákernej rakovine hneď niekoľkokrát. V čerstvo naoberaných je kyselina chlorgenová, ktorá pred ňou chráni, rovnako fytochemické látky v paradajkách chránia telo pred rakovinou prostaty, žalúdka, pankreasu. Kyselina ferulová a kávová, ktoré paradajky tiež obsahujú, sú protirakovinové, v tele bojujú s rakovinou. Aj farbivo lykopén (karotén), ktoré sa nachádza v červených paradajkách a je antioxidantom, pomáha predchádzať poškodzovaniu buniek, ktoré vedú k rakovine, najmä prostaty.

Vďaka vitamínu C sa nemusíme obávať rakoviny kože, vitamín U je zas veľkým ochrancom pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika. Farbivo lykopén, ktorý sa nachádza predovšetkým v šupke, pomáha predchádzať rakovine pľúc, kože, prostaty, tráviaceho traktu a prsníka.

Paradajky pomáhajú aj:
- Na upchaté tepny
- Dobre robia koži, čiže ich konzumáciu možno považovať za prevenciu pred kožnými chorobami.
- Pre obsah betakaroténu, ktorý sa v ľudskom organizme mení na vitamín A, nimi možno nahradiť lieky proti chrípke, betakarotén je vhodný aj pri akné a na zlepšenie imunity. Kto je paradajky, ten jednoducho nechorľavie.
- Posilňujú zrak, a to vďaka karotenoidom lucetín a zeaxantín.
- Chránia pred srdcovo-cievnymi chorobami a infekciami dýchacích ciest.
- Zlepšujú stav vlasov, pokožky, nechtov – môže za to ich vysoký obsah biotínu.
- Dobre sa po nich spí.
- Kto je veľa paradajok, ten je optimista. Obsahujú totiž kyselinu listovú, tyramín a niacín, ktoré dobrú náladu takmer garantujú.
- Posilňujú sliznice v celom organizme.
- Zmierňujú infekcie.
- Chronickej únave paradajky nedajú šancu a keďže odvodňujú a pôsobia močopudne, tak ani zápche.
- Chudne sa z nich, lebo obsahujú veľa vody, ktorá zdanlivo zapĺňa žalúdok, majú nízku energetickú hodnotu a obsahujú chróm, ktorý zaručuje dlhodobý pocit nasýtenia.
- Podporujú opálenie, resp. brzdia spálenie pokožky.
- Spomaľujú starnutie.

Paradajky sa dajú jesť na viac spôsobov. Nakrájané na malé kocky sa hodia do zeleninového šalátu, dusené do omáčky, chutná je z nich polievka, šťava, kečup, pyré či pretlak.

debata chyba