Imunitu posilňuje echinacea, aloe vera, ale aj humor

Začarovaný kruh chorôb, z ktorého akoby neexistovala cesta von. Pozná ho každý, kto ľahko, alebo často ochorie. Najpravdepodobnejšie za to môže oslabená imunita.

21.01.2011 06:00
smiech, úsmev, radosť, dobrá správa, telefón,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Znamená to, že telo sa voči infekčným ochoreniam nebráni prirodzene, lebo sa v ňom niečo „narušilo“.

Imunitu oslabuje dlhý zoznam príčin. Na nachladnutie a chrípku je náchylnejší napríklad aj človek v duševnej nepohode. Oslabená imunita sa však neprajaví len chrípkou, ale napríklad poruchou tráviaceho traktu, kožnými zápalmi, plesňovými ochoreniami, dýchacími ťažkosťami, poruchou spánku a podobne.

Imunitný systém je sieť špecializovaných tkanív, orgánov, buniek a chemických látok. Jej hlavnou úlohou je chrániť telo pred potenciálne škodlivými činiteľmi, vrátane mikroorganizmov (baktérie a vírusy) a rakovinových buniek. V tomto systéme sú dôležité lymfatické uzliny, slezina (najväčší orgán lymfatického tkaniva), kostná dreň, týmus (hlavné centrum imunitného systému), mandle a lymfocyty, biele krvinky tvoriace protilátky.

Ak je imunita oslabená, prvé, čo treba posilniť, sú črevné sliznice, v ktorej sa nachádzajú lymfatické folikuly. Za zmienku tiež stojí, že týmus sa po tridsiatke začína scvrkávať a vtedy je dôležité začať ho chrániť. Slezina tiež vyžaduje neustálu pozornosť, treba ju prekrvovať. V neposlednom rade, biele krvinky ničia choroboplodné zárodky v tele. Vznikajú v kostnej dreni a aby správne fungovali, potrebujeme sa dopovať všetkými vitamínmi.

Ako si pomôcť

Imunitu posilňuje aloe vera, kombucha, zelený čaj, rakytníková šťava alebo sirup, z éterických olejov šalvia a škorica.

Echinaceou – hojí zápalové procesy, zabraňuje šíreniu infekcií, najmä vírusových, pomáha pri prechladnutí a upchatých nosových dutinách. Okrem toho posilňuje telo a pomáha aj pri obnove telesnej a duševnej rovnováhy.

Zdravou stravou – ovocie so zeleninou pomáhajú pri liečbe azda všetkých ochorení, nápomocné sú aj pri oslabenej imunite. Zelenina v tomto prípade by mala byť teplá – varená alebo dusená. Vhodná je kapusta, pór, špenát, brokolica, špargľa, zeler, cvikla či kaleráb. Tieto druhy v črevách vytvárajú látku, ktorá zabezpečí regeneráciu oslabených črevných slizníc.

Zinok – je potrebný pri tvorbe protilátok. Obsahuje ho kapusta, kukurica, cibuľa, sója, špenát.

Imunitný systém stimuluje vitamín C – tým, že zvyšuje hladinu tzv. interferónu.

Oslabený imunitný systém si pýta aj vitamín B6, nachádzajúci sa v sóji, banánoch, špenáte, a avokáde.

Slezinu možno prekrviť cibuľou, cesnakom a niektorými homeopatickými prípravkami.

Dovolenkou pri mori, ktorá odplavuje stres. Pomáha všetko, čo s pobytom pri mori súvisí. Prímorská strava – obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a vitamín D, potápanie a plávanie v slanej vode preplachuje nosné dutiny, liečivé sú aj slnečné lúče.

Čomu sa vyhnúť

Cukru. Výskum ukázal, že cukor narúša schopnosť bielych krviniek ničiť baktérie. Vylúčením cukru zo stravy sa môže zlepšiť odolnosť voči infekcii.

Zaujímavosť

Zistilo sa, že humor podporuje imunitu – zvyšuje počet lymfocytov T a lymfocytov B.

debata chyba